Mikko Innanen & Innkvisitio

1137
lukukertaa

Innkivisitio on Mikko Innasen bändi, ja vaihtuvien puhaltajakumppaneiden myötä se on leimallisesti ollut koko ajan myös hienojen saksofonistien bändi. Silti niin keikalla kuin levyilläkin nauttii aina suuresti takarivin ihmeistä: siitä kun Seppo Kantonen päästää kaiken luovuutensa irti outojen tai vähintäänkin omalaatuisten kiipparisoundien ja sovitusratkaisujen parissa, tai kun rumpali Joonas Riippa löytää sisäisen eläimensä.

Popparin keikka tosiaankin osoitti, että Riippa alkaa tässä bändissä tyystin vapautua tiukasta rumpalin roolista. Riippa häiriköi ja häsläsi erilaisten puhallettavien ja mukiloitavien soittimien kanssa riemukkaalla tavalla. Silti varastamatta showta, on syytä todeta. Niin rumpalin kuin koko porukan huumoriin kuuluu busterkeatonmainen kivikasvoisuus. Vitsejä ei paljasteta mimiikalla, mitä nyt muutaman kerran pokka saattoi pettää.

Kantonen ja Riippa esiintyvät kahdestaankin, silloin yhtyenimellä Kahden Miehen Galaxy. Aivan aiheellisesti Popparissakin varattiin Galaxy-miehille oma hetki parrasvaloissa, ja saksofonistit saivat istuksia olusilla kaikessa rauhassa.

Uudella levyllä on kolme fonistia, mutta nyt syyskiertueen keikat vedettiin läpi ilman ruotsalaista Fredrik Ljungkvistiä. Innasen vierellä puhalsi saksalainen Daniel Erdmann, joka oli jo aiemmin aloittanut Suomen kiertäminen duokeikoilla ranskalaisen pianistin Francis Le Brasin kanssa.

Erdmann on taiteilijalaadultaan ehkä hieman hillitympi kuin kollegansa. Innkvisitiossa erilaisuus on hyve, sillä kaikkien soittajien persoonallisuudet saavat tilaa. Foneja vaihtelemalla puhaltajat saivat sovituksiin laajan väripaletin. Innanen sekoitti vielä pakkaa pöydällisellä pientä perkussio- ja puhallintavaraa. Hienoimmat tehot löytyivät kuitenkin ihan peruspuhaltimista, tällä kertaa esimerkiksi kahden baritonin yhdistelmästä.

Innkvisition musiikissa pelaa postmoderni palastelu, ”kaiken” musiikissa koetun läpikäynti nopeina näytteinä tai häivähdyksinä. Innanen suosii nopeita leikkauksia, isoja loikkia tyylistä ja aikakaudesta toiseen. Kaikkea voi käyttää, ja käytetään siis mitä mieleen tulee. Olennaisinta on se että lainat, muistumat, viittaukset tai peräti tribuutit ovat siilautuneet oman persoonallisen filtterin läpi.

Innkvisitio on vain yksi Innasen foorumeista. Osaltaan se vahvistaa sellaista käsitystä, että musiikintekijänä Innasen ulottuvilla on jotakin suurensuurta. Näin sivustaseuraajana on pirun kiehtovaa olla mukana nuoren muusikon löytöretkillä.

Mikko Innanen & Innkvisitio
Poppari, Jyväskylä 31.10.2010
Mikko Innanen (sax, perc)
Daniel Erdmann (sax)
Seppo Kantonen (keyb)
Joonas Riippa (dr, perc)