Oddarrang Jazz Barissa

1210
lukukertaa

Somethin’ Else -klubi on vuoden 2006 uutuus Jyväskylän maineikkaassa Jazz Barissa. Klubin meininkiä on mietitty normaalia konsertti-iltaa pidemmälle: on ajateltu koko illan kestoa ja kaarta. Bändiä edeltää DJ Matin soittama verevä jazzmusiiikki ja VJ Vallun isolle kankaalle tuottamat visuaaliset mausteet. Yhtyeen lopetettua DJ loiventaa ja soittaa illan päätteeksi laadukasta menojazzia seurustelun taustaksi.

Oddarrangille SE varasi rohkeasti kaksi iltaa, joista ensimmäisen eli perjantain ehdin kokemaan. Pientä ongelmaa syntyi siitä, että näin viikonloppuiltana yleisö lähti liikkeelle todella myöhään. Aloitus meni puoli kahteentoista ja vielä puolenyön aikaan uutta porukkaa valui hiljalleen sisään kesken bändin setin.

Toinen ongelma oli sekin tyypillinen viikonlopun baarimeiningille: ihan kaikki eivät ole liikkeellä musiikin takia, vaan joillekin tärkeämpää on juotava ja hurlumhei. Muutamille humalassa huutajille pääsylipun hinta ei ollut esteenä, ja siinä tuli tärveltyä muiden kuuntelumahdollisuuksia. Ihan pahimmasta päästä meininki ei kuitenkaan ollut, joten Oddarrangin musiikistakin sai selkoa, kun jaksoi hakea sopivinta kuuntelupaikkaa.

Kauden ennakkotietojen perusteella Oddarrang on pieni poikkeus Somethin’ Elsen peruslinjasta. Siinä missä muut, enemmän rytmijazziin suuntautuvat yhtyeet näyttäisivät sopivan hyvinkin viikonloppuiltojen reippaaseen ilmeeseen, tämä Olavi Louhivuoren johtama yhtye on kutkuttavaa modernia taidemusiikkia, hyvin sävellettyä ja varsin pitkälle sovitettua, ja samalla myös kuulijoita haastavaa ilmaisua.

Samalla se on kuitenkin värikylläistä ja monimuotoista musiikkia, josta löytyy myös tarttumapintoja kyllin, ja jopa raskaasti rynkyttäviä ja tehokkaita voimajaksoja.

Kokonaisuus tuntuu kuitenkin olevan tiukasti säveltäjä Louhivuoren näpeissä. Tämä takaa sen, että musiikki on kaikessa värikylläisyydessään yhtenäistä ja tyylillinen monimuotoisuus ei karkaa käsistä. Houkutteleva on kuitenkin sekin ajatus, että Oddarrangin soittajille annettaisiin joskus vapaat kädet, ja heittäydyttäisiin välillä villeihin jameihin. Tämän yhtyeen ”vapaita harjoituksia” olisi kyllä äärimmäisen mielenkiintoista päästä seuraamaan.

Toinenkin vänkä aatos Oddarrangin pohjalta kehkeytyy, mutta vastavuoroisesti nyt sen tiukan sävellyksellisen otteen pohjalta: Louhivuoren koloristiset näyt ja toisaalta yhtyeen rehevät voimajunnaukset antaisivat hienoja mahdollisuuksia tämän musiikin laventamiselle ison orkesterin työstettäväksi. Siihenkin vain pitäisi löytää yhtä omintakeinen soitinkokoonpano, eikä sortua perinteisiin formaatteihin.

Tässä yhteydessä omaperäisen sointimaailman takaavat Osmo Ikosen sello, Ilmari Pohjolan pasuuna ja ”laulu”, Lasse Sakaran kitara, Lasse Lindgrenin nauhaton akustinen bassokitara ja Olavi Louhivuoren lyömäsoittimet.

Soolojakin Oddarrangin keitokseen mahtuu, mutta oikeastaan ne eivät ole millään tavalla olennaisia kokonaisuudessa: tärkeintä on yhteispeli, tiivis orgaaninen kudos, musiikin draamallinen eteneminen, jossa keinoina saattavat olla yhtä hyvin hitaat minimalistishenkiset muodonmuutokset kuin värikkäät ja räväkät äkkikäännöksetkin.

Siinä mielessä Oddarrang ei ole kovin tyypillisesti ”jazz”, vaan ennemminkin jazzin pohjalta syntynyttä uutta taiderytmimusiikkia. Nimikkeistä viis, sekä keikkoja että yhtyeen levyä voi suositella kaikille avoimin korvin musiikkia lähestyville ihmisille.

Oddarrang
Somethin’ Else -klubi
Jazz Bar, Jyväskylä 12.5.2006
Ilmari Pohjola (tb)
Osmo Ikonen (vc)
Lasse Sakara (g)
Lasse Lindgren (b)
Olavi Louhivuori (dr, perc)