Johnny La Marama Jazz Barissa

1132
lukukertaa
Johnny La Marama

Johnny La Marama

Alan näköjään kallistua yhä enemmän Kalima-faniksi. Jotkut muusikot vain kolahtavat jotenkin erityisellä tavalla.

Jatsin alalla muusikot venyvät monenlaisiin, tyylillisesti hyvinkin erilaisiin projekteihin. Monet muusikot ovat mahdottoman hyviä joissakin bändeissä, mutta tekevät tylsää metritavaraa jossakin toisessa yhteydessä. Ja sitten on tällaisia Kalle Kaliman tapaisia soittajia, jotka löytävän sen jonkin kaikissa tekemisissään.

Kaliman Klima Kalima on yksi parhaista kitaralevyistä mitä tällä vuosituhannella on käteen sattunut. SOI Ensemblen kanssa Kalima tekee ovelaa ja puhuttelevaa, joskin vähän epätasaista laulelmallista jälkeä. Kotimaisen free jazzin eläväisimmän ensemblen, Olavi Trion, vieraana Kalima on kuin kotonaan.

Entäs tämä täys-berliiniläinen Johnny La Marama? Sekin on huikea ja huisi näyttö Kaliman potentiaalista.

Kitaristina Kalle Kalima on täysin omaperäinen ilmestys. Hervottoman oloisesti siellä täällä kielten tuntumassa pyörivä oikea käsi tuottaa rytmisesti mahdottoman kompleksia ja pähkähullusti svengaavaa kudosta. Nimenomaan rytmi tuntuu olevan Kaliman ensimmäinen lähtökohta Johnny La Maraman parissa. Yhteistyö menee usein suoraan rumpali Eric Schaeferin kanssa, ja silloin basisti Chris Dahlgren saa välillä suuriakin vapauksia.

Dahlgren on taitava ison basson kanssa, ja myös soundillisesti mielenkiintoinen. Höyrybasson ääni kulkee pedaalisuman kautta, ja välillä iso soitin kuulostaakin enemmän höyryjyrältä kuin bassolta. Kerrassaan hellyttävän punk on Dahlgrenin asenne sähköbassoon. Siinä ei tavoitella suuria teknis-basistisia sfäärejä, vaan runtataan pelkistettyä ja armotonta perusjyrää muiden vaihtelevamman soiton pohjaksi.

Schaefer sitoo vyyhdin yhteen, kun vallattomat rytmien ja tyylilajien vaihtelut seuraavat marama-jatkumossa toistaan.

Kuinka paljon Johnny La Marama on jazz? Jonkin verran sitäkin, mutta yhtä paljon se on velkaa punkille ja heavy rockille, tai näiden väliselle hard corelle. Free jazzia varmasti, mutta yhtä paljon free rockia. Ja nautittava nimenomaan elävänä, tuore levy ei aivan yllä keikan salakavalaan riemukkuuteen.

Johnny La Marama
Jazz Bar, Jyväskylä 20.4.2006
Kalle Kalima (g)
Chris Dahlgren (b)
Eric Schaefer (dr)

Edellinen artikkeliJazz-Espa 2006
Seuraava artikkeliCase: Codes
Jaa