Joona Toivanen Trio Jazz Barissa

1207
lukukertaa
Olavi Louhivuori

Olavi Louhivuori

Jyväskylän ylpeyksiin kuuluva Joona Toivanen Trio teki ensiesiintymisensä vuonna 1997. Tuolloin pianisti Joona Toivanen ja rumpali Olavi Louhivuori olivat 16-vuotiaita, basisti Tapani Toivanen vielä vuoden nuorempi.

Bändi keräsi valtavasti soittokokemusta Jazz Barin junnujamien liki vakituisena house bandina, ja nuoret lahjakkuudet olivatkin kypsiä esikoislevyynsä (Numurkah) jo alle parikymppisinä vuonna 2000. Samana vuonna Joona Toivanen Trio jakoi tanskalaisen Fuchsia-yhtyeen kanssa pohjoismaisen Young Nordic Jazz Comets -kilpailun voiton. Yhtyeen toinen levy Lumous ilmestyi vuonna 2002, ja parhaillaan valmistellaan jo kolmatta albumia.

Trio ei ole kaatunut edes soittajien muuttoon pois Jyväskylästä. Joona Toivanen on opiskellut musiikkia Ruotsissa parin viime vuoden aikana, kun taas Tapani Toivanen on ”vaihtanut alaa” ja opinahjona on Teknillinen Korkeakoulu. Sibelius-Akatemiaan suunnannut Olavi Louhivuori on nykyään erittäin kysytty rumpali, mutta on säväyttänyt myös säveltäjänä mm. oman Oddarrang-yhtyeensä kautta.

Olavi Louhivuoren uusilla sävellyksillä alkoi myös Jyväskylän Jazz Barin konsertti. Näiden maistiaisten perusteella odotettavissa on vähintäänkin hieno levy. Parasta näissä kappaleissa ja yhtyeen musiikissa ylipäätään on sen vaihtelevuus ja monikerroksisuus. Tämä ei todellakaan ole mitään yhden putken jazzia, vaan kiehtovasti alati uusiin tunnelmiin johdateltua eläväistä musiikillista kudosta.

Nyt tekee jo mieli lainata yhtyeen lehdistötiedotetta:

”Joona Toivanen trio soittaa pääasiallisesti omaa tuotantoaan eli persoonallista, lyyrisen melodista, eleganttia, dynaamista ja moniulotteista musiikkia, jossa melankoliset sävyt yhdistyvät iloon. Trion yhteisessä musiikillisessa ajattelussa on omaleimaista sisältöä ja raikas tuulahdus pohjoismaista syvyyttä, joka tarjoillaan harvinaislaatuisen intensiivisellä ja taidokkaalla yhteissoitolla.”

Tuossa mainostekstissä on harvinaisen osuvasti kiteytetty trion kvaliteetit. Pohjoismainen pianotriojazz on eriytynyt selkeästi omaksi lajikseen. Norjalaiset, ruotsalaiset ja suomalaiset jazzpianistit ovat tulleet luoneeksi oman genren, jossa arktinen kuulaus ja pohjoisen taidemusiikin vaikutus kuuluu selvästi ja Joona Toivanen Trio kuuluu tämän genren huipulle.

Aidon kamarimusiikillisen vuorovaikutuksen hengessä etenevä musiikki nostaa esille etenkin pianisti-Joonan ja rumpali-Olavin taidot. Toivanen muodontaa kokonaisuudet mestarillisesti, ja Louhivuori suorastaan säkenöi tämänkin yhtyeen rytmittäjänä. Täytyy tunnustaa, että Louhivuori on kotimaan rumpaleista ehdottomasti oma ykkössuosikkini.

Minkäs sille mahtaa kun luovuus ylimalkaan ja rytminen kekseliäisyys eritoten, sounditaju ja armoton svengaavuus kohtaavat yhdessä ja samassa muusikossa. Saapa nähdä milloin joku Suomessa vieraileva jazzmaailman huippu bongaa Louhivuoren Juttutuvan nurkasta ja vie mennessään…

Joona Toivanen Trio
Jazzliiton kiertue
Jazz Bar, Jyväskylä 27.10.2005
Joona Toivanen (p)
Tapani Toivanen (b)
Olavi Louhivuori (dr)