Tolonen plays Coltrane Jazz Barissa

1634
lukukertaa
Tolonen Plays Coltrane

Tolonen Plays Coltrane

Jukka Tolonen soittamassa Coltranen musiikkia nuoren polven jazzlupausten kanssa on niitä ideoita, jotka kuulostavat hyvältä paperilla, mutta eivät sitten loppujen lopuksi kuitenkaan käytännössä täytä lupaustaan. Tosin on otettava huomioon, että Jazz Barin keikka oli kiertueen ensimmäinen, ja bändi saattaa vielä petrata kovastikin.

Jazzin alueella olen ihaillut monesti juuri sitä ennakkoluulottomuutta ja itsestäänselvyyttä, millä eri sukupolvien soittajat hyppäävät yhteisiin projekteihin. Erilaiset kulttuuriset taustat luovat jännitettä ja yhteensovittamista, mutta jälki onkin sitten todella komeaa kun kaikki loksahtaa paikoilleen.

Tolonen plays Coltrane -yhtyeessä ei loksahda. Jukka Tolonen on peruslähtökohdiltaan rokkari (vaikka onkin urallaan flirttaillut onnistuneesti rakenteellisesti monimutkaisempienkin musiikinlajien kanssa), ja nyt hänen soittonsa jäi ajoittain irralleen muusta yhtyekudoksesta. Omalla omaperäisellä tyylillään soittanut Tolonen ei tavoittanut jazzillisen improvisoinnin ytimiä. Pianisti Joonas Haavisto, basisti Teemu Keränen ja rumpali Jaakko Lukkarinen taas olivat suvereeneja sillä alueella, mutta ehkä heidän olisi ollut syytä tulla tyylillisesti vähän Tolosta vastaan? ”Näistä soittajista vielä kuullaan” on kuitenkin mitä sopivin fraasi näiden Sibelius- Akatemiassa opiskelevien muusikoiden yhteydessä.

Lieneekö Tolosen ”ulkopuolisuus” syynä siihen, että Coltranen musiikin uustulkinnat jäivät pinnallisiksi. Yleensä soitettiin teema, sooloiltiin, ja lopetettiin teemakertaukseen. Näin opiskellaan jazzbiisejä, mutta ei tehdä tässä päivässä elävää luovaa jazzmusiikkia.

Tolosella oli lisäksi ongelmia soundipuolella. Kitaran perussoundi oli puhdas ja uljas, mutta jostain syystä Jukka suosi todella rumaa ja räkäistä särösoundia, joka oli pakko polkaista päälle silloin kun sooloissa ns. meni lujaa. Harmillinen maneeri, joka pilasi useammankin hienon soolon.

Mutta nyt on haukut haukuttu. Onhan se kuitenkin upeata, että 70-luvun ykköskitaristi on viime vuosina jälleen aktivoitunut, ja ennen kaikkea tekee monenlaista haastavaa musiikkia, eikä mitään itsestäänselvyyksiä. Coltrane-projektin lisäksi Tolosella on lämpimänä akustinen kitaratrio Guitarras del Norte, ja toivottavasti upea intialais-suomalainen Magic Combokin saa levyn aikaiseksi. Syyskuun 2004 lopulla UMO kunnioittaa Tolosta sävellyskonsertilla. Tulista jazzrock-pikkuyhtyettä jäämme vielä odottamaan. Jospa ne muusikot, jota ovat olleet tekemässä uusiksi Weather Reportia ja Jaco Pastoriusta, ottaisivat Tolosen 70-luvun musiikin työn alle!

Tolonen Plays Coltrane
Jazz Bar, Jyväskylä 2.9.2004
Jukka Tolonen (g)
Joonas Haavisto (el-p)
Teemu Keränen (b)
Jaska Lukkarinen (dr)