JBB kantaesitti Siltasalissa

1397
lukukertaa
Jyväskylä Big Band
Kuva: Pentti Ronkanen.
Jyväskylä Big Band
Kuva: Pentti Ronkanen.

Jyväskylä Big Band jatkoi mainion ohjelmapolitiikkansa mukaista menoa kevätkauden päätöskonsertissaan. Orkesterin peruslinjauksiinhan kuuluu uuden suomalaisen musiikin esittäminen. JBB on vielä sikäli onnellisessa asemassa, että omasta kaupungista löytyy maan parhaisiin uusiin säveltäjiin laskettavia kykyjä. Konsertin pääsäveltäjä oli tällä kertaa helsinkiläinen Jarkko Hakala, mutta Jyväskylän omat säveltäjät Samuli Mikkonen ja Joona Toivanen antoivat vahvaa tukea omilla kantaesityksillään.

Samuli Mikkonen on ennenkin osoittanut hallitsevansa isot koneistot ja orkesteroinnin salat. Tällä kertaa Mikkosen tuore ”Sataa, taas” oli tyylillisesti etenkin orkesterin vahvoissa tutti-osuuksissa yllättävän mainstreamia. ”Vapaaseen” ja ”taidemusiikkiin” paljolti leimautuneen Mikkosen säveltäjäkuva laajeni siis jälleen kerran, nyt bigband-jazzin keskustaan päin.

Joona Toivasen ”Umbus amber” on aiemmin esitetty jo opiskelupaikkakunnalla Göteborgissa, nyt oli vuorossa Suomen kantaesitys. Teoksen alun neuroottisen rikkinäiset valssifragmentit lupailivat paljon, mutta kehittely hyytyi tavanomaisuuksiin kun koko orkesterille olisi pitänyt olla painokasta sanottavaa.

Jarkko Hakalan teoksista kolme oli valmistunut tähän konserttiin, ”Pot pot” oli peräisin vuodelta 2001. Hakalan paisuttelematon ote miellytti kovasti. Toivottavasti näitä pääsee kuulemaan uudemman kerran, konsertissa tai levyllä. Eniten viehätti kooste ”Joitain pieniä kappaleita”, jossa Hakala sai palapelinsä lopulta kasattua oivalliseksi kokonaisuudeksi.

Jyväskylä Big Band on vakiinnuttamassa paikkaansa mielenkiintoisen uuden musiikin tasokkaana tulkkina. Orkesterin komppi toimii hyvin aina luotettavan rumpalin Osmo Blomqvistin ja hyperlahjakkaan basistin Jori Huhtalan johdolla. Myös solistivoimaa löytyy omasta takaa kuten trumpetisti Kalevi Louhivuori, saksofoneja ja klarinetteja soittanut Henri Haapakoski ja pianisti Tuomas Turunen nyt osoittivat. Mukavaa oli kuulla myös Jyväskylän jazzelämässä pitkään ja monessa vaikuttanutta Markku Rinta-Pollaria solistitehtävissä.

”Ensikäsityksiä ­ Kantaesityksiä”
Jyväskylä Big Band
kapellimestarina Ilkka Mäkitalo
olistivieraina Henri Haapakoski (saksofoni), Jarkko Hakala (trumpetti), Markku Rinta-Pollari (saksofoni)
ohjelmassa Jarkko Hakala, Joona Toivanen, Samuli Mikkonen
tiistaina 18.5.2004 klo 20
Siltasali, Pitkäkatu 19-21, Jyväskylä
Vapaa pääsy