AHQ ja viulujazzin viileys

1587
lukukertaa
Antti Heermann Quartet
Osmo Blomqvist ja Antti Heermann. Kuva: Pentti Ronkanen.
Antti Heermann Quartet
Osmo Blomqvist ja Antti Heermann. Kuva: Pentti Ronkanen.

Viulisti Antti Heermanilta on saanut nimensä uusi kvartetti, joka yhdistää jyväskyläisen jazzin sukupolvia. Heermanin lisäksi konkariosastoa edustaa rumpali Osmo Blomqvist, kun taas pianisti Antti Kujanpää ja basisti Jori Huhtala ovat parin viime vuoden aikana esille nousseita nuoria soittajia.

Jazz ei tietenkään parhaimmillaan tunne mitään ikärajoja. Näin myös AHQ:n kohdalla voi unohtaa soittajien taustat, iät ja cv:t, ja keskittyä nauttimaan miellyttävästä, rennosti etenevästä akustisesta jazzista.

AHQ edustaa tyylikkäästi keskitien modernismia. Taiteellista sisältöä riittää, mutta pehmeä lähestymistapa ja melodinen musiikki takaavat, että homma avautuu helposti muillekin kuin änkyräjazzareille. Tyylilajista saa aavistuksia, kun kerrotaan että yhtyeen ulkopuolisia säveltäjänimiä olivat mm. Kenny Wheeler ja Ralph Towner. Illan muistettavimmat kappaleet tulivat kuitenkin omasta leiristä, Jori Huhtalan kynästä. Tyylikästä tavaraa!

Vaikka viulu vei, se ei dominoinut liikaa yhtyeen soundia. Heerman on äärimmäisen taidokas ja tyylitajuinen solisti, mutta hän jättää yllin kyllin tilaa myös muille soittajille. Jori Huhtala kunnostautui illan aikana tiuhaan, ja laulava, lämminsoundinen basso taipui mielikuvitusrikkaaseen sooloiluun.

Osmo Blomqvistilla oli hauska tapa seurata mukana Huhtalan irtiotoissa, ja lyömillä säestettyjä bassosooloja kuultiin illan aikana useita. Muuten Blomqvist soitti niin ”vanhanaikaisesti”, että se olikin taas jo tupituoretta. Nykyäänhän rumpaleilla on usein solistinen näkökulma ensembletyöskentelyynkin siinä missä muillakin soittajilla. Blomqvist muistutti ajoista, jolloin rumpalit olivat ennen kaikkea säestäjiä. Rumpusooloja tai muitakaan kurkoiluyrityksiä ei siis kuultu, vaan sen sijaan erittäin monipuolista ja monimuotoista säestämistä, muiden soittajien tarkkaa luentaa ja seurantaa.

Antti Kujanpään pianonsoittoa oli jälleen miellyttävä kuulla. Kujanpää on eleetön ja vaatimattoman oloinen muusikko, jonka soitossa on kuitenkin paljon enemmän asiaa kuin monilla virtuoottisuuteensa pakahtuvilla lavaleijonilla.

Kokonaisuutena AHQ taitaa olla tämän hetken parasta modernia viulujazzia Suomessa. Tietty musiikillinen viileys lienee luontainen valinta, mutta enpä panisi pahakseni jos yhtye jatkossa päättäisi hämmentää keitostaan kovemminkin kierroksin. Ehkäpä Heerman voisi tuoda mukaan häivähdyksiä tango nuevo -yhtyeensä energioista? Nytkin illan verevin kappale tuli angloamerikkalaisen perinteen ulkopuolelta, kreikkalaisen rebetika-kappaleen sovitus toimi tällä kokoonpanolla paremmin kuin erittäin hyvin.

AHQ
Jazz Bar, Jyväskylä 18.9.2003
Antti Heerman (v)
Antti Kujanpää (p)
Jori Huhtala (b)
Osmo Blomqvist (dr)