Samuli Mikkonen & 7 Henkeä Jazz Barissa

1643
lukukertaa
Samuli Mikkonen
Kuva: Aleksi Manninen.
Samuli Mikkonen
Kuva: Aleksi Manninen.

Viime aikoina on noussut esille muutama mielenkiintoinen keskisuuri jazzyhtye. Tämänkokoiset orkesterit ovat taloudellisesti vaikeita yhtälöitä, mutta taiteellisessa mielessä antavat melkoisia mahdollisuuksia, ja siten herättävät myös suuria odotuksia. Aikoinaan jo Eetu Vesala Sound & Furyllaan ja Jukka Linkola tentetillään osoittivat että big bandien ja pikkuyhtyeiden välissä on mahdollista yhdistää molempien formaattien parhaita puolia: isojen yhtyeiden massaa ja voimaa pienten kokoonpanojen notkeaan svengiin ja liikkuvuuteen. Tämän kevään aikana olemme sitten saaneet kuulla kahden hienon orkesterin debyytit: Teemu Salminen Septetti vakuutti kiertueellaan, ja nyt esittäytyi kokonpano Samuli Mikkonen & 7 HENKEÄ. Yhteistä bändeille on tavattoman kovatasoinen puhaltajisto.

Mikkonen kumppaneineen heitti kaksi levynjulkaisukeikkaa, toisen Jumo Jazz Clubissa, ja toisen Mikkosen kotikaupungin Jyväskylän Jazz Barissa.

Loppujen lopuksi levynjulkkari oli sävyltään selkeästi sävellyskonsertin luontoinen. Kaikki henget olivat lavalla yhtaikaa vain toveittain, suurin osa musiikista toteutettiin erilaisten duo-, trio- tai kvartettikokoomusten kautta, joten yhtenäisestä ison bändin jutusta ei ole kyse.

Tässä ei toki ole mitään vikaa, sillä säveltäjänä Mikkosella on paljon annettavaa niin kamarimusiikillisissa tuokioissa kuin suuren kokoonpanon tutti-soitossa. 7 HENKEÄ tuo Mikkoskuvaan paljon uutta, ainakin jos tuttua on ennestään vain miehen lähes meditatiivisissa sfääreissä liikkuva pianotrio. 7 HENKEÄ tuo esille herkkyyden ja leijunnan lisäksi myös kollektiivisen musisoinnin, freenkin, voimaa ja energiaa, hetkittäin huumoriakin.

Samuli Mikkonen & 7 HENKEÄ levynjulkaisukonsertti
Jazz Bar, Jyväskylä 4.3.2003
Samuli Mikkonen – piano, sävellykset
Juhani Aaltonen – huilu, tenorisaksofoni
Sonny Heinilä – tenori- ja sopraanosaksofoni, huilu, ney-huilu
Sakari Kukko – tenori- ja sopraanosaksofoni
Jorma Tapio – alttosaksofoni, bassoklarinetti, bassohuilu
Pepa Päivinen – baritoni- ja tenorisaksofoni, alttohuilu
Uffe Krokfors – kontrabasso
Mika Kallio – rummut, lyömäsoittimet