Kuusijärvi, Harri: Koutus

2388
lukukertaa
Cover art and layout: Tuomas Saikkonen.

2014 Siba Records SRCD-1015

1.Introduction
2.Mama come home
3.Waltz from the past
4.February oblivion
5.Reindeer derby
6.Then
7.Joik
8.Koutus
9.Now
10.Fragile

All compositions by Harri Kuusjärvi.

Harri Kuusjärvi Koutus: Harri Kuusijärvi (acc), Veikki Virkajärvi (g), Tatu Rönkkö (dr, perc).

Artistic and executive producer: Harri Kuusjärvi
SibaRecords producer: Joni Käenmäki
Recorded 6/2013 at Helsinki Music Centre
Recording and mixing: Joonas Saikkonen
Mastering: Jaakko Viitalähde, Virtalähde Mastering

Arvio: 4 tähteä

 

Harmonikka, sähkökitara, lyömäsoittimet on Koutus-yhtyeen kokoonapano. Heti alun esittelykappale lupaa hyvää: ovet ovat auki akustisen ja sähköisen mielikuvitukselliselle ristipistelylle.

Kuusijärvi on pohjoisen poikia, ja tuo porot ja joiut mukanaan instrumentaalimusiikkiinsa. Kolmen kokoonpano on ytimekäs, eikä sitä lähdetä tolkuttomasti paisuttelemaan päällekkäisäänityksillä.

Liikutaan kuitenkin laajalla alueella: tarjolla on kaunista vähäeleisyyttä, pieniä nyansseja, hauraita tunnelmia, mutta toisaalla pitelee myös sähkömyrskyjä ja rajuilmoja.

Kaikki on tarkasti mietitty, soundit huolellisesti rakennettu, mennään huolellisesti kuin elokuvan kohtauksissa. Vaikutelma on usein dramaattinen, Kuusjärvellä olisi varmasti paljon käyttöä näyttämömusiikin puolella.

Rumpali Tatu Rönkkö on tottunut pienmuodostelmiin (esimerkkinä loistokas Elinfantree), joten vastuun ottaminen näin erikoisen kokoonpanon luovista rymityksistä ei hätkähdytä miestä olleskaan. Veikki Virkajärven kitara poukkoilee energisesti ja surffaa usein aaltonsa progehenkisesti.

Harmonikka on hieno soitin, jota kohtaan monella on ennakkoluuloja (tai sitten monia vähemmän innostavia kokemuksia). Sibelius-Akatemia tuntuu tuottavan jatkuvasti uusia taitajia, joilla on luova suhtautuminen instrumenttiin. Uusi kansanmusiiki ja jazz kiittävät, ja juuri nyt ajankohtaisin kiitettävä on Harri Kuusijärvi.