Ville Ojanen & Kaustinen Sooda Saarijärvellä

1838
lukukertaa
Ville Ojanen.

villeojanen

 

Ville Ojasen alkuvuonna ilmestynyt Kameleontti-levy on sen verran upea tapaus, että kun lähimaisemissa oli mahdollista päästä kuulemaan levyn musiikkia livenä, tähän oli pakko tarttua. Saarijärven Pub Green Door on sitä paitsi jo sinällään vierailun arvoinen paikka. Keskustan kupeessa sijaitsevan kerrostalon kivijalkaan on saatu aikaiseksi viihtyisä pikkupubi, joka satsaa myös kiinnostaviin laatujuomiin.

Perjantaina 5.8.2016 Green Door täyttyi saarijärveläisistä musiikinystävistä. Jos oli pubissa kuumaa jo ennen keikan alkua, setin päätyttyä olivat hiessä niin bändi kuin yleisökin. Ja suksee oli hurja, bändi olisi saanut tasan niin monta encorea kuin olisi halunnut, jos olisi halunnut. Näissä oloissa pari biisiä riitti ylimääräiseksi ja sen jälkeen pokkuroitiin yleisö tyytyväiseksi, ja sitten väelle tulikin jo kiire raittiiseen ilmaan.

Ojasen yhtye oli Kameleontti-levyltä tuttua luottomiehistöä, tosin puhaltaja Henri Haapakosken tilalla oli tällä kertaa Antti Kettunen. Hienon yhtyeen muut kasvot olivat kielimies Riku Kettunen, kosketinsoittaja Juha Kujanpää, basisti Tero Tuovinen ja lyömäsoittaja Osmo Blomqvist.

Ojasen kappaleet olivat tutusti täynnä melodisia ja rytmisiä riemuvoittoja, ja ne elivät tasan yhtä upeasti keikalla kuin levylläkin. Tahtoo sanoa, että toteutus oli kaikessa elävyydessäänkin kurinalaista, sovitukset toteutuivat uskollisesti, ja juuri näin oli hyvä. Kokonaisuus meni yksilöiden edelle, ja oikeastaan vain Ojasen viulu nousi ajoittain esille ryhmän nöyrästä kollektivismista. Vapaampia improvisatorisia purskahduksia kuultiin lähinnä muutamassa loppupään biisissä, jolloin esimerkiksi Juha Kujanpää intoutui soolossaan jo jazz-fiiliksiin, ja Ojasen viulu ja Kettusen saksofoni liitelivät nekin hetken jamihengessä.

Vilkkaat svengittelyt konstikkaine jakoineen ovat yhtyeen ydinosaamista, mutta vastapainoksi koettiin pysäyttävä hetki Ojasen ja Kujanpään duetossa. Tuo Ensikosketus-kappale on muuten saanut juuri videotulkinnankin.

Kaikkiaan Ojasen musiikki on ihastuttavan rajatonta. Vaikka suomalaisen kansanmusiikin ja klezmerin vaikutukset kuuluvat vahvoina, ei yhtyettä tulisi mieleen leimata yksioikoisesti kansanmusiikkiyhtyeeksi. Tämmöistä musiikkia, värikylläistä ja eloisaa, mutta myös pakahduttavan tunteikasta, syntyy yksinkertaisesti kun on elänyt Ojasen elämän. Henkilökohtaisuus välittyi Saarijärven illassa hienosti kuulijalle, synnytti taiteellisen elämyksen ja kiitollisuus tästä kaikesta paistoi selkeästi ulos purkautuvan yleisön kasvoilta.

Ville Ojanen & Kaustinen Sooda
Pub Green Door, Saarijärvi, 5.8.2016