Esa Pietilän Liberty Ship tekee paluun uuden kokoonpanon myötä

1283
lukukertaa

Vuonna 2016 vuoden jazzmuusikkona palkittu saksofonisti Esa Pietilä johdattaa uudella ja nimekkäällä kokoonpanolla Liberty Ship -yhtyettä jälleen vapaan improvisaation vesillä. Yhtyeen kaksi edellistä levyä olivat suuria arvostelumenestyksiä niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Yhtye esitteli uutta musiikkiaan äskettäin Pohjoismaisilla Musiikkipäivillä.

Liberty Ship herätti laajaa kiinnostusta jo ensimmäisellä albumillaan. Vuonna 2012 perustetun bändi debyytti oli väkevä tuplalevy ”Approaching” (Eclipse Music, 2013), joka nousi kansainvälisenä jazzmediana arvostetun New York City Jazz Recordin vuoden parhaiden julkaisuiden joukkoon. Kotimaassa Helsingin Sanomat ylisti Liberty Shipin ”seilanneen kotimaisen jazzin eturintamaan”. Vahvasti improvisaatioon luottava kvartetti nojaa yhä alkuperäiseen ohjenuoraansa mahdollisimman vapaan ilmaisun tutkimisessa. Neljä lahjakasta muusikkoa yhdistää voimansa kollektiivisen improvisaation merkeissä ja vapauden laivaa luotsataan vahvasti tiimityönä.

Myös toinen albumi ”Wide Open Suite & Noises At Sea” oli arvostelumenestys niin Suomessa kuin Pohjois-Amerikassa ja nousi jälleen vuoden parhaiden julkaisujen listoille. Kvartetti esiintyi albumin tiimoilta mm. Tampere Jazz Happeningin loppuunmyydyssä konsertissa.

Liberty Ship otti tämän jälkeen pienen hengähdystauon, jonka aikana Pietilä julkaisi (jälleen) kriitikkojen ylistämän Times & Spaces soolotupla-albumin. Syksyllä 2016 Pietilä sai arvostetun Yrjö-palkinnon vuoden jazzmuusikkona.

Joulukuussa 2017 Tampereen Musiikkiakatemian kamarimusiikkisaliin saapui uudistunut Liberty Ship suomalais-norjalaisella kokoonpanollaan. Norjalaisen huippulaadukkaan jazz-skenen kärkeen kuuluvat pianisti Håvard Wiik sekä kontrabasisti Ole Morten Vågan toivat sessioihin uutta virtaa. Äänitysten lopputulos, Signal Horn -albumi, on edeltäjiään tiiviimpi kokonaisuus, jonka uudistunut sointi vie yhtyettä kohti kartoittamattomia vesiä. Uudet kansainväliset tuulet puhaltavat laivaa eteenpäin.

Liberty Ship:
Esa Pietilä – tenorisaksofoni
Håvard Wiik – piano

Ole Morten Vågan – kontrabasso
Olavi Louhivuori – rummut