Tampere Jazz Happeningin ohjelma julki

1206
lukukertaa
Kuvassa Aziza: Eric Harland, Dave Holland, Chris Potter ja Lionel Loueke. Kuva: Govert Driessen.

Tampere Jazz Happening hellii musiikin ystäviä jo 35. kerran 3.–6.11.2016, jolloin festivaali tuo kaupunkiin joukon nykyjazzin kiinnostavimpia nimiä. Tapahtumaan saapuu kaikkiaan 24 kokoonpanoa, joista kahdeksan on kotimaisia.

Yksi kiinnostavimmista esiintyjistä juuri nyt lienee Donny McCaslin Group. Yhtye soitti David Bowien viimeiseksi jääneellä Blackstar-albumilla, ja juuri ennen Tampereen esiintymistään McCaslin ehtii julkaista myös uuden, Bowielle omistetun levynsä Beyond Now. Mainitsematta ei sovi jättää myöskään saksofonisti Charles Lloydia, joka nousi jazzin eturiviin jo varhaisella 1960-luvulla. Ikuiseksi tutkimusmatkailijaksi ja musiikin Joan Miróksi tituleeratun legendan ura on hengästyttävän pitkä ja monipuolinen, ja karisma kantaa yhä aina viimeiseen penkkiriviin asti.

Tämän vuoden ohjelmistossa esiin nousee erityisesti genrejen ennakkoluuloton sekoittuminen ja sekoittaminen. Yksi mielenkiintoisimmista hybrideistä lienee oopperan ja jazzin kohtaaminen. Tämä tapahtuu vieläpä samassa miehessä, sillä norjalainen Tenor Battle vie kuulijansa musiikilliselle seikkailulle pääinstrumentteinaan Håkon Kornstadin tenoriääni ja -saksofoni. Runsaita äänimaailmoja luo myös Kornstadin maanmies, ilmiömäisen lahjakas saksofonisti Marius Neset, jonka kvintetti esiintyy yhdessä Pohjoismaiden musiikkipalkinnon voittajan, sellisti Svante Henrysonin kanssa.

Sly & Robbie Meet Nils Petter Molvær tarjoilee toisenlaisen, mutta yhtä väkevän musiikkityylien kohtaamisen. Norjalainen trumpettimestari Molvær on jo aiemmin tullut tunnetuksi popin, rockin, funkin ja modernin jazzin kameleonttimaisena mestarina, ja nyt hän saa rinnalleen jamaikalaiset dub-mestarit Sly Dunbarin ja Robbie Shakespearen. Luvassa on futuristista dubia, ilmavaa free jazzia ja elektronisia kokeiluja. Lisää kaukaisten saarten antia tarjoilevat islantilainen improvisaatioihme AdHd sekä aussikonkari The Necks.

Kotimaisessa tarjonnassa astellaan erityisesti jazzin ja progen välisessä maastossa. Festivaalin kenties tunteellisin hetki koetaan, kun trumpetisti Verneri Pohjola nousee lavalle tulkitsemaan edesmenneen isänsä Pekka Pohjolan tuotantoa. Yleisö pääsee todistamaan, millainen vuoropuhelu syntyy kahden musiikkityylin ja kahden sukupolven välille.

Uudesta, kokeilevasta kotimaisesta sävellystaiteesta vastaa muun muassa monitaituri Lauri Porra, jota on kiitelty ennakkoluulottomasta rajojen ylittämisestä ja tyylilajien sekoittelusta. Porran taikomien tunnelmien skaala liikkuukin elokuvallisen jylhistä mielenmaisemista herkkään ja mietiskelevään ilmaisuun.

Maksullisten konserttien lisäksi tapahtuma tarjoaa kaupunkilaisille myös kaksi vapaan pääsyn konserttia. Festivaalin avajaisillassa nähdään kolme ruotsalaista, naisvetoista kokoonpanoa Naoko Sakata Trio, Susanna Risberg Trio ja Nuaia. Päätöskonsertissa puolestaan soi tanskalaisen Kalahan energinen elektrojazz.

Tampere Jazz Happening 2016 -ohjelma