Jazzmuusikot
Energinen ja positiivinen Kaarresalo- Kasari on tuttu näky miehensä Heikki Kasarin kanssa jazzkonserteissa, klubeilla sekä festivaaleilla. Hän on antanut merkittävän panoksen jazztiedon välittämisessä suomalaisten jazzlehtien Rytmi ja Jazzrytmit kirjeenvaihtajana ja avustajana. Hän on myös toiminut tuottajana 2000-luvulla mm. Pomodorin jazzilloissa.
Vuosittain myönnettävä palkinto jaettiin 21.5.2009 Kulttuuritehdas Korjaamolla järjestetyn Hela-Jazz -tapahtuman yhteydessä. Palkinto myönnetään aktiiviselle livejazzkeikoilla käyvälle kuulijalle, joka osoittaa toiminnassaan aitoa ja jatkuvaa kiinnostusta jazzmusiikkiin sekä edustaa reilua ja avointa yhteisöllistä asennetta.
Kaarresalo-Kasari on diggaillut jazzia jo koulutytöstä lähtien, jolloin hän sai jazzkipinän kuunnellessaan Voice of America radio-ohjelmaa. Hyvin nopeasti hänestä tuli jazzpiirien aktivisti hän on ollut mm. legendaaristen Mäyränkolon ja Akateemisen jazzkerhon jäsen sekä vaikuttanut Jazzliiton hallituksessa. Vuonna 1964 hän muutti Yhdysvaltoihin opiskelemaan elokuva-alaa ja siitä lähtien hän pääsi seuraamaan läheltä jazzin mestareiden kuten John Coltrane ja Ornette Coleman muusikkoutta.
Jazzissa Kaarresalo-Kasaria puhuttelevat erityisesti mm. rytmi, nopeat tempot ja instrumentaalivirtuoosit.
– Minusta jazzissa on parasta ajatus, että voi olla yksin ja yhdessä. On hienoa seurata, kun muusikot soittavat ensin yhdessä teeman sitten kukin uppoutuu sooloonsa – ja lopussa palataan taas yhteen. Minulle kolahtaa aina, kun näen lavalla energiaa, rytmiä, tunnetta, individualismia ja ryhmää, Kaarresalo-Kasari korostaa nimenomaan livejazzin merkitystä.
– Jostain syystä koen voimakkaasti eron levyjen ja liven välillä. Minusta levyjä ja livekonserttia ei voi sinänsä verrata keskenään. Konsertti on aina kokonaiselämys, tapahtuma happening, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Innostava yleisö saa yleensä aikaan kiinnostavan konsertin.
Eilan jazzmanifesti vaatii Helsinkiin korkeatasoisen jazzklubin Eila Kaarresalo-Kasari on viime vuosina aktiivisesti puhunut jazzin arvostuksen parantamisesta sekä ajanut korkeatasoisen jazzklubin saamista Helsinkiin. Hän esitti palkinnonjakotilaisuudessa ”Eilan Jazz- manifestin”, jossa hän listaa kolme keskeistä vaatimusta:
– Jazzia pitää arvostaa ja tukea yhtä lailla kuin oopperaa.
– Helsingin keskustaan pitää saada kansainvälisen luokan jazzklubi, jossa jazz soi joka päivä.
– Jazzille pitää saada medianäkyvyyttä.
Vuoden Jazzdiggari -palkinto jaettiin nyt toista kertaa. Jazzmuusikot ry haluaa palkinnolla korostaa aktiivisen, livejazzia kuuntelemassa käyvän yleisön merkitystä.
– Jazz on esittävä ja kommunikoiva taidemuoto, jolle yleisökontakti on elinehto, sanoo Jazzmuusikot ry:n puheenjohtaja Reija Lang.
Jazzmuusikot ry on perustettu vuonna 1997 ammattimuusikoiden yhteisöllisen toiminnan ja vaikuttamisen moottoriksi. Yhdistyksellä on tällä hetkellä n. 100 muusikkojäsentä. Jazzmuusikot ry on Jazzliiton jäsenyhdistys.