An evening with Juhani Aaltonen

1399
lukukertaa

TUM Records Oy järjestää 22.11.2002 Finlandia-talon Kamarimusiikkisalissa suomalaisen jazzin historiassa ainutlaatuisen konsertin, jossa yleisöllä on mahdollisuus tutustua saksofonisti ja huilisti Juhani Aaltosen taiteilijakuvan eri puoliin. Juhani Aaltosen lisäksi konsertissa esiintyvät Kamariorkesteri Avanti! johtajanaan Henrik Otto Donner sekä modernin jazzin legendoihin kuuluvat basisti Reggie Workman ja rumpali Andrew Cyrille.

Juhani Aaltonen on 1960-luvulta lähtien kuulunut suomalaisen jazzin ehdottomiin kärkinimiin. Tästä osoituksena hänet palkittiin jo vuonna 1968 Suomen jazzliiton Yrjö-palkinnolla vuoden jazzmuusikkona ja tämän jälkeen hänen asemansa on vain jatkuvasti vahvistunut.

Juhani Aaltosen taiteilijauralle on ollut tyypillistä hänen läheinen yhteistyönsä useiden johtavien jazzsäveltäjien kanssa, jotka ovat käyttäneet Aaltosta yhtenä tärkeimmistä solisteistaan useiden vuosien tai jopa lähes koko uransa ajan. Tästä esimerkkinä on yhteistyö Heikki Sarmannon kanssa, joka alkoi jo 1960-luvulla Sarmannon johtamissa pienyhtyeissä ja jatkuu edelleen erilaisissa muodoissa aina intiimistä jazzduosta suurten orkesteriteosten solistirooleihin. Samoin Juhani Aaltosen yhteistyö Henrik Otto Donnerin kanssa on perua jo 1960-luvulta ja on jatkunut eri muodoissa aina tähän päivään saakka.

Juhani Aaltosen uran ehkä kansainvälisesti tunnetuin vaihe oli hänen yhteistyönsä Edward Vesalan kanssa 1960-luvun loppupuolelta 1980- luvun puoliväliin, jona aikana Aaltonen osallistui keskeisenä solistina ja yhteistyökumppanina useisiin Edward Vesalan levytyksiin ja konsertteihin alkaen 1960-luvun pienyhtyeistä ja huipentuen 1970-luvun lopun ja 1980-luvun alun suurempiin kokoonpanoihin. Vesala toimi liikkeelle panevana voimana myös Aaltosen ensimmäisissä sooloprojekteissa. 1970-luvun loppupuolella Aaltonen teki lisäksi yhteistyötä norjalaisen basistin Arild Andersenin kanssa esiintyen ja levyttäen tämän kvartetissa noin kolmen vuoden ajan.

Vaikka Juhani Aaltosen rooli Sarmannon, Donnerin, Vesalan, Andersenin ja monien muiden projekteissa sekä Uuden Musiikin Orkesteri UMO:n alkuvuosien kokoonpanoissa on ollut keskeinen ja Aaltonen on jatkuvasti ollut yksi suomalaisen modernin jazzin keskeisistä vaikuttajista, on hänen soolotuotantonsa ollut melko suppea rajoittuen lähinnä Edward Vesalan kanssa 1970-luvulla tehtyihin levyihin ja yhteisiin projekteihin Heikki Sarmannon kanssa sekä kahteen hengellistä musiikkia sisältäneeseen levyyn.

”An Evening with Juhani Aaltonen” -konsertti Finlandia-talon kamarimusiikkisalissa tulee tarjoamaan tilaisuuden kuulla Juhani Aaltosta omimmillaan, sen musiikin parissa, joka Juhani Aaltosen omien sanojen mukaan on hänen ”äidinkieltään”. Konsertti rakentuu kahdesta kokonaisuudesta, joiden yhteisenä nimittäjänä toimii Juhani Aaltosen, basisti Reggie Workmanin ja rumpali Andrew Cyrillen muodostama trio.

Ensinnäkin konsertissa palataan vuonna 1976 Yleisradion musiikki- toimittajien vuoden jazzlevyksi valitseman Strings-kokoelman (Juhani Aaltonen & Henrik Otto Donner: Strings, Love Records LRCD 160) sointimaailmaan otsikolla ”String Revisited”. Konserttia varten Henrik Otto Donner on säveltänyt kolme uutta teosta, jotka saavat kantaesityksensä tässä yhteydessä. Lisäksi esitetään kolme jo vuoden 1976 levylle sisältynyttä Henrik Otto Donnerin sävellystä. Näistäkin sävellyksistä kuullaan konsertissa Juhani Aaltoselle ja kamariorkesterille sovitetut versiot ensi kertaa julkisina konserttiesityksinä. Mukaan konserttiin on saatu Kamariorkesteri Avanti!, joka Henrik Otto Donnerin johtamana tulee vastaamaan sävellysten jousiosuuksista.

Konsertin toisena perusteemana on Juhani Aaltosen vapaampi ilmaisu jazztrion puitteissa. Juhani Aaltosen kotimainen trio on viime kuukausina saanut ansaittua huomiota ja positiivista palautetta useiden konserttiesiintymistensä yhteydessä. ”An Evening with Juhani Aaltonen” -konsertin yhteydessä on mahdollisuus kuulla Juhani Aaltosta modernin jazzin legendoihin kuuluvien Reggie Workmanin ja Andrew Cyrillen kanssa kokoonpanossa, jossa ainutlaatuisella tavalla kohtaavat suomalaisen ja amerikkalaisen modernin jazzin kärkinimet. Vaikka sekä Workman että Cyrille ovat suomalaiselle yleisölle tuttuja useista esiintymisistään Porin Jazzfestivaaleilla, Tampere Jazz Happeningissa, Turun Jazzpäivillä ja muissa eri yhteyksissä viimeisen 40 vuoden aikana, tulee yhteistyö Aaltosen kanssa avaamaan uuden näkymän eurooppalaisen ja amerikkalaisen jazzin yhdistämismahdollisuuksiin. Aiemmin Aaltonen ja Workman ovat työskennelleet yhdessä mm. Aaltosen, Workmanin ja Edward Vesalan muodostaman trion puitteissa (Juhani Aaltonen: Prana, Leo Records 013), mutta Aaltosen ja Cyrillen välillä on kyse ensi- kohtaamisesta. Viime vuosina Workman ja Cyrille ovat puolestaan tehneet laajaa yhteistyötä esimerkiksi saksofonisti Oliver Laken täydentämässä Trio 3 -kokoonpanossa sekä saksofonisti Archie Sheppin ja pasunisti Roswell Ruddin yhtyeessä. ”An Evening with Juhani Aaltonen” -konsertissa trio tulee soittamaan lähinnä Juhani Aaltosen omaa materiaalia.

Juhani Aaltonen toteaa tulevasta konsertista: ”Koen konsertin sekä suurena haasteena että melkoisena kunniana. Ensinnäkin konsertti edustaa uutta huippua pitkässä yhteistyössäni Henrik Otto Donnerin kanssa. Otto on ollut kannaltani tärkeä musiikillinen vaikuttaja ja, vaikka yhteistyömme on jo kantanut paljon hedelmää, se jatkuu ja saa edelleen uusia muotoja. Toisaalta mahdollisuus soittaa Reggie Workmanin ja Andrew Cyrillen kanssa on ainutlaatuinen tilaisuus suomalaiselle jazzmuusikolle. Lähestyn sitä sekä nöyrällä mielellä että suurin odotuksin. Olemme kaikki kolme samaa sukupolvea mutta osin yhteiset ja osin taas täysin erilaiset lähtökohtamme tulevat varmasti luomaan mielenkiintoisen pohjan jollekin aivan uudelle. Kyse on ennen kaikkea musiikillisesta seikkailusta sekä minulle että muille.”

Henrik Otto Donner toteaa yhteistyöstään Juhani Aaltosen kanssa: ”Minulla on urani aikana ollut yhteistyötä joidenkin laulajien kanssa, jotka olen kokenut omiksi alter egoikseni. Saksofonistina taas Juhani Aaltonen on minun alter egoni ja jos itse soittaisin tenorisaksofonia niin haluaisin soittaa sitä juuri niin kuin Junnu soittaa. Tässä konsertissa yleisöllä on mahdollisuus kuulla, miten olemme Junnun kanssa muuttuneet viimeisen 25 vuoden aikana ja miltä osin olemme taas pysyneet samoina.”

Konsertin järjestää TUM Records Oy, jonka tarkoituksena on tallentaa konsertissa kuultava materiaali tulevaa julkaisua varten. ”An Evening with Juhani Aaltonen” on improvisoituun musiikkiin keskittyvän TUM Records Oy:n ensimmäinen merkittävä projekti.

TAUSTATIETOJA

Juhani Aaltonen

Juhani Aaltosen (s. 12.12.1935) ura free lance -muusikkona alkoi vuonna 1961, jolloin hän aloitti opiskelut Sibelius-Akatemiassa. 1960-luvulla Aaltonen työskenteli mm. Heikki Sarmannon, Edward Vesalan, Henrik Otto Donnerin ja Esa Pethmanin kanssa. Lisäksi Aaltonen oli yksi Tasavallan Presidentti -yhtyeen varhaisista jäsenistä ja soitti sekä sen ensimmäisellä levyllä että hiljattain vuosien tauon jälkeen ilmestyneellä uudella levyllä. 1960-luvulla Aaltonen työskenteli myös esimerkiksi Radion tanssiorkesterin ja Radion viihdeorkesterin kanssa aloittaen näin pitkän uransa viihdemuusikkona, joka perheelliselle jazzmuusikolle oli välttämättömyys. Vapaa jazzilmaisu on kuitenkin aina ollut Juhani Aaltosen ominta aluetta.

1970-luvulla Aaltonen opiskeli Berklee School of Musicissa Bostonissa ja jatkoi yhteistyötään esimerkiksi Heikki Sarmannon ja Edward Vesalan kanssa eri kokoonpanoissa. Vuosikymmenen lopulla Aaltonen oli noin kolmen vuoden ajan norjalaisen basistin Arild Andersenin yhtyeen jäsen. Aaltonen oli myös Uuden Musiikin Orkesteri UMO:n perustajajäsen vuonna 1975 ja toimi orkesterissa vuoteen 1986 saakka. Aaltonen jätti UMO:n saatuaan 15 vuotisen taiteilija-apurahan.

1980-luvulla Aaltonen jatkoi tiivistä yhteistyötä mm. Edward Vesalan, Heikki Sarmannon, Jukka Linkolan, Henrik Otto Donnerin ja Maija Hapuojan kanssa. Osana tätä yhteistyötä Aaltonen esiintyi solistina useissa suurmuotoisissa teoksissa, mukaan lukien Heikki Sarmannon Suomi- sinfonia, joka esitettiin New Yorkin Carnegie Hallissa 8.1.1988.

1990-luvulla Juhani Aaltonen oli erityisen kiinteässä yhteistyössä Heikki Sarmannon kanssa useiden konserttikiertueiden ja levytysten puitteissa mukaan lukien Aaltoselle omistettu 8-osainen huilusarja Pan-fantasia sekä huilulle ja pianolle sävelletty Silver Spell -teos. 1990-luvulla Aaltonen myöskin esitti ja levytti hengellistä musiikkia.

Levytyksiä:
Omissa nimissä:

Etiquette (1974)
Strings (1976, Juhani Aaltonen & Otto Donner)
Springbird (1979) Prana (1981)
Pan Fantasy (1990, Juhani Aaltonen ja Heikki Sarmanto)
Distant Dreams (1990, Juhani Aaltonen ja Heikki Sarmanto)
I Love You Lord (1991)
Oh Lord, You Are So Beautiful (1993)
Déja Vu (2000)
Rise (2002, Juhani Aaltonen ja Heikki Sarmanto)

Solistina:

Crossings (1984, Jukka Linkola, Helsingin Sinfoniaorkesteri)
Hearts (1994, Heikki Sarmanto, Radion Sinfoniaorkesteri)

Muiden kanssa:

Flowers in the Water (1969, Heikki Sarmanto)
Nana (1970, Edward Vesala)
Like a Fragonard (1971, Heikki Sarmanto)
Everything Is It (1972, Heikki Sarmanto)
Onnen aika (1973, Heikki Sarmanto)
Nan Mandol (1974, Edward Vesala)
Rodina (1976, Edward Vesala)
Satu (1976, Edward Vesala)
Strings (1976, Juhani Aaltonen & Henrik Otto Donner)
Shimri (1977, Arild Andersen)
Moment Musical (1978, Heikki Sarmanto)
Green Shading into Blue (1978, Arild Andersen)
Pohjola Suite (1980, Heikki Sarmanto)
Mau Mau (1982, Edward Vesala)
Suomi-sinfonia (1983, Heikki Sarmanto)
Passions of a Man (1986, Heikki Sarmanto)
Kalevala Fantasy (1986, Heikki Sarmanto)
Man With a Sax (1987, Heikki Sarmanto)
Felix the Great (1988, Heikki Sarmanto)
Pohjoisia Kuvia (1988, Heikki Sarmanto)
Salakuljetettu Ikoni (1989, Heikki Sarmanto)
The Traveler (1990, Heikki Sarmanto)
Dalens Ande (1991, Henrik Otto Donner)
Tales of Max (1991, Heikki Sarmanto)
Perfect Harmony (1991, Heikki Sarmanto)
Carousel (1996, Helen Merrill ja Heikki Sarmanto)

Kamariorkesteri Avanti!

Avanti! syntyi vuonna 1983 Esa-Pekka Salosen ja Jukka-Pekka Sarasteen aloitteesta vapaamuotoiseksi kokoonpanoksi esittämään ennen kaikkea ohjelmistoa, joka ilman sitä olisi vaarassa jäädä soittamatta. Viimeisen 20 vuoden aikana Avanti! on vakiinnuttanut asemansa ennakkoluulottomien muusikoiden kollektiivina, joka modernin taidemusiikin ohella on esittänyt myös improvisoitua musiikkia ja populaarimusiikkia. Miltei kaikki Avantin muusikot työskentelevät perinteisten sinfoniaorkesterien palkkalistoilla, mutta toteuttavat unelmiaan Avantissa. Näin myös ”An Evening with Juhani Aaltonen” -projektin yhteydessä, johon Avantin muusikkokunnasta osallistuu erityisesti improvisoidusta musiikista kiinnostuneita jousisoittajia. Avanti! on usein ennenkin osallistunut improvisoitua musiikkia sisältäneisiin konsertteihin ja tehnyt aiemminkin yhteistyötä sekä Juhani Aaltosen että Henrik Otto Donnerin kanssa. ”An Evening with Juhani Aaltonen” on Avantin ainoa esiintyminen Suomessa syksyn 2002 aikana.

Henrik Otto Donner

Henrik Otto Donner (s. 16.11.1939) opiskeli Sibelius-Akatemiassa vuosina 1958-63 ja tämän jälkeen yksityisesti esimerkiksi György Ligetin kanssa. Pitkän uransa aikana Donner on säveltänyt musiikin 21:een elokuvaan ja useisiin televisioproduktioihin. Donner on säveltänyt kaikkiaan yli tuhat laulua, lukuisia orkesteriteoksia, kamarimusiikkia, kuoroteoksia, laulusarjoja, musikaalin ja operetin. Viimeaikaisesta tuotannosta voidaan mainita Kalevalan satavuotisjuhlavuonna sävelletty kuoroteos ”Taivaantakoja”, laulunäytelmä Amalia ja suurelle jazzkokoonpanolle sävelletty teos ”Ever, after…”.

Sävellystyönsä ohella Henrik Otto Donner on koko uransa ajan ollut myös aktiivinen jazzmuusikkona. Donner osallistui trumpetistina ja co-leaderina Christian Schwindt – Henrik Otto Donner kvintetin legendaariseen levytykseen ”For Friends and Relatives” jo vuonna 1965. Samoin suomalaisen musiikin klassikoihin kuuluu Otto Donner Treatmentin vuonna 1970 levyttämä ”En soisi sen päättyvän” -levylle, jolla laulusolisteina toimivat esimerkiksi Arja Saijonmaa, Pepe Willberg ja Jim Pembroke. Levylle ”En soisi sen päättyvän” tallentui ensimmäistä kertaa myös Otto Donnerin ja Juhani Aaltosen yhteistyö, jälkimmäisen toimiessa keskeisenä solistina laulajia säestäneessä jazz-sekstetissä.

Oman musiikillisen toimintansa ohella Donner tunnetaan erityisesti myös levytuottajana, musiikkikustantajana ja musiikkialan vaikuttajana. Donner oli mukana perustamassa legendaarista Love Records levy-yhtiötä vuona 1966 ja on tuottanut yli sata levyä, jotka edustavat laajaa musiikillista kirjoa. Viime vuosina Donner on johtanut omaa kokoonpanoaan ”The Otto Donner Free For All”, joka on esiintynyt säännöllisesti ja myös levyttänyt sekä omaa tuotantoaan että osallistunut monien tunnettujen artistien kanssa tehtyihin projekteihin. Uransa aikana Donner on toiminut sekä radion viihdeosaston johtajana, valtion säveltaidetoimikunnan puheenjohtajana, Elämän Musiikin Yhdistys Elmun perustajajäsenenä ja puheenjohtajana sekä lukuisissa muissa musiikkialan luottamustehtävissä. Toiminnastaan Donner on palkittu useilla apurahoilla ja hän on heinäkuusta 2000 alkaen toiminut taiteilijaprofessorina.

Andrew Cyrille

Andrew Cyrille (s. 10.11.1939) on yksi modernin jazzin monipuolisimmista lyömäsoittajista, jonka ura ammattimuusikkona alkoi 1960-luvun alussa. Jo opiskeluaikanaan (1960-64, Juilliard ja Hartnett School of Music) Cyrille soitti lukuisten tunnettujen jazzmuusikkojen kanssa mukaan lukien sellaiset perinteisemmän jazzin mestarit kuin Mary Lou Williams, Coleman Hawkins ja Illinois Jacquet sekä uudemman jazzin edustaja, kuten Bill Barron, Rahsaan Roland Kirk, Walt Dickersson, Kenny Dorham ja Freddie Hubbard.

Ehkä parhaiten Andrew Cyrille tunnetaan yli kymmenen vuotta (1964-75) kestäneestä jäsenyydestään Cecil Taylor Unitissa, jona aikana Cyrillen asema yhtenä vapaan jazzin johtavista lyömäsoittajista vakiintui. Tänä aikana Cyrille osallistui mm. kahteen legendaariseen Cecil Taylorin levytykseen (Conquistador ja Unit Structures Blue Note -levymerkillä) mutta soitti myös lukuisien muiden modernin ja perinteisemmän jazzin johtavien nimien kanssa. 1970- luvulta alkaen Andrew Cyrille on yhä enemmän johtanut omia kokoonpanojaan, joista pitkäaikaisimpia ovat olleet Maono (David Ware, Ted Daniel, et.al.), The Group (Marion Brown, Billy Bang, Fred Hopkins, Ahmed Abdullah) ja Pieces of Time lyömäsoitinyhtye (Kenny Clarke, Don Moye, Milford Graves). Viime vuosina Andrew Cyrille on levyttänyt mm. Oliver Laken, John Carterin, David Murrayn, Muhal Richard Abramsin, Roswell Ruddin, Archie Sheppin ja monien muiden vapaan jazzin johtavien nimien kanssa.

Yksi Andrew Cyrillen tärkeimpiä viime vuosien hankkeita on ollut Trio 3, johon kuuluvat saksofonisti Oliver Lake, Reggie Workman ja Andrew Cyrille. Cyrille kuuluu myös CDT Trio -kokoonpanoon, jonka muina jäseninä ovat saksofonisti Marty Ehrlich ja basisti Mark Dresser. Cyrille opettaa New School of Social Research -yliopiston jazz-osastolla New Yorkissa.

Reggie Workman

Reggie Workman (s. 26.6.1937) aloitti uransa jo 1950-luvun puolivälissä kotikaupunkinsa Philadelphian paikallisissa rhythm & blues- kokoonpanoissa. Jazzbasistina Workman aloitti uransa saksofonisti Gigi Grycen yhtyeessä vuonna 1958 ja pian tämän jälkeen seurasivat mm. Freddy Cole, Red Garland ja Roy Haynes. Siirryttyään New Yorkiin 1960-luvun alussa Reggie Workman soitti saksofonisti John Coltranen eri kokoonpanoissa. 1960-luvun alkupuolella Workman vakiinnutti asemansa yhtenä New Yorkin johtavista nuorista basisteista soittaen pitkään esimerkiksi Art Blakeyn Jazz Messangers -yhtyeessä sekä Yusef Lateefin, Herbie Mannin, Thelonius Monkin, Freddie Hubbardin, Archie Sheppin, Lee Morganin ja monen muun johtavan modernistin kokoonpanoissa.

Tämän vuosikymmenen levytyksistä muistetaan eräiden John Coltranen kanssa Impulse-levymerkille tehtyjen levyjen (mm. Africal/Brass ja Live at the Village Vanguard) ohella myös Workmanin osallistuminen lukuisiin klassikoiksi muodostuneisiin Blue Note -levymerkille tehtyihin levytyksiin.

1960-luvun jälkeen Reggie Workman on jatkanut uraansa tinkimättömänä modernin jazzin edustajana soittaen esim. Max Roachin, Charles Tolliverin, Billy Harperin, Archie Sheppin, David Murrayn, Mal Wadronin, Elvin Jonesin, Marilyn Crispellin, Oliver Laken ja monien muiden kanssa. Suomalaisille Reggie tuli erityisen tutuksi esiintymisistään ja levytyksistään Edward Vesalan (Heavy Life) ja Juhani Aaltosen (Praha) kanssa.

Erityisesti 1980-luvulta alkaen Workman on myös johtanut omia kokoonpanojaan ja levyttänyt useita omia levyjä. Workman on myös enenevässä määrin esiintynyt säveltäjänä sekä omissa yhtyeissään että erilaisissa tanssiprojekteissa ja muissa poikkitaiteellisissa yhteyksissä. Reggie Workman Ensemblen jäseninä ovat eri aikoina toimineet mm. Marilyn Crispell, Don Byron, Gerry Hemingway, Jeanne Lee, Oliver Lake, Andrew Cyrille ja John Purcell. Reggie Workman Ensemblen ja Trio 3 -kokoonpanon ohella, Reggie Workman on nykyisin jäsenenä New York Art Quartetissa (Roswell Rudd, Milford Graves, John Tchicai, Amiri Baraka), New York Jazz Quartetissa (James ”Blood” Ulmer, John Hicks, Rashied Ali) sekä Archie Shepp ja Roswell Rudd yhtyeessä (Shepp, Rudd, Grachan Moncur III, Cyrille).

Reggie Workman on ollut aktiivinen jazzin alan musiikkikasvatuksessa yli 30 vuotta ja opettaa nykyisin New School of Social Research -yliopiston jazz-osastolla New Yorkissa.

TUM Records Oy

TUM Records Oy on uusi suomalainen levy-yhtiö, joka on perustettu tuottamaan improvisoituun musiikkiin keskittyviä projekteja ja julkaisemaan niihin perustuvia äänitteitä. ”An Evening with Juhani Aaltonen” -konsertissa esitettävä ohjelmisto tullaan levyttämään ja julkaisemaan TUM Recordsin toimesta. Lisäksi TUM Records valmistelee parhaillaan julkaisua varten Suhkan Uhka -nimisen 12-jäsenisen kokoonpanon ensimmäistä levyä, jolla suomalaisen improvisoidun musiikin kermaan kuuluvat soittajat esittävät lähinnä Antti Hytin sävellyksiä.