Elifantree: Hachi

1739
lukukertaa
COVER PHOTO BY JANNE RÄIKKÖNEN ; LAYOUT BY AARNI YLINEN.

2021 Eclipse Music ECD-202133

CD1
1.Denmark: Lek
Lisbeth Diers (ceramic hand drum), Anni Elif (kemence), Pauli Lyytinen (aqua drum)
2.Kajahdus
Field recording from Finland
3.Finland: Black sheep
Olavi Louhivuori (drums, cowbell), Anni Elif (voice, effects, synthesizers), Pauli Lyytinen (EWI, tenor saxophone)
4.Switzerland: Clockwork
Julian Sartorius (drums, pots, percussions); Anni Elif (synthesizers), Pauli Lyytinen (drum machine, EWI, toy piano)
5.Norway: Mausoleum I
Terje Isungset (stones, percussions), Anni Elif (voice, kemence), Pauli Lyytinen (tenor saxophone)
6.Sweden: Gold dust
Andreas Werliin (drums, percussions), Anni Elif (voice), Pauli Lyytinen (drum machine, tenor saxophone, effects, synthesizer)
7.Japan: Shibuy a film noir
Ryosuke Kiyasu (snare drum), Anni Elif (voice, effects), Pauli Lyytinen (prepared tenor saxophone) + field recording from Japan
8.England: Mix tape
Marc Pell (drums), Anni Elif (voice, synthesizer), Pauli Lyytinen (EWI, effects, synthesizer)
9.Denmark: Fönsterrutorna
Lisbeth Diers (percussions), Anni Elif (voice, synthesizer), Pauli Lyytinen (tenor saxophone, synthesizer)

CD2
1.France: Solace
Yuko Oshima (drums, singing bowls), Anni Elif (voice, synthesizer), Pauli Lyytinen (tenor saxophone, synthesizer) + field recording from France
2.Japan: Spirit of Shinjuku
Ryosuke Kiyasu (snare drum), Anni Elif (voice, effects), Pauli Lyytinen (saxophone mouthpiece, effects) + field recording from Japan
3.Finland: Kasi
Olavi Louhivuori (hapi drum), Pauli Lyytinen (aqua drum)
4.England: Burnout
Marc Pell (drums), Anni Elif (voice, vocoder), Pauli Lyytinen (EWI, effects)
5.The lounge
Field recording from Japan
6.England: Teatime at
Marc Pell (drums, effects), Anni Elif (voice, synthesizer), Pauli Lyytinen (EWI, effects, drum machine, synthesizer)
7.England: Breezeblock shed
Marc Pell (drums, effects), Anni Elif (voice, vocoder), Pauli Lyytinen (EWI, effects, drum machine, synthesizer)
8.Chorale for mormor
Field recording from Finland
9.Norway: Mausoleum II
Terje Isungset (stones, percussions), Anni Elif (voice), Pauli Lyytinen (tenor saxophone)

Music by Anni Elif and Pauli Lyytinen with Olavi Louhivuori, Andreas Werliin, Terje Isungset, Lisbeth Diers, Marc Pell, Julian Sartorius, Yuko Oshima, Ryosuke Kiyasu

Lyrics by Anni Elif

Recorded and mixed by Joonas Saikkonen
Mastered by Petter Eriksson at Studio Folkhemmet

Arvio: 5 tähteä

Kuin tajunnanvirtaa halki maailman. Elifantree on aina ollut vaikutteiltaan rajaton, ja Hachi-kokonaisuudessa tämä vain kirkastuu.

Vuonna 2007 aloittaneen yhtyeen kaaressa Hachi on jotakin vallan poikkeuksellista. Elifantreen voimakaksikko Anni Elif Egecioglu ja Pauli Lyytinen haastavat itsensä ja yhtyekonseptinsa maailmanmatkailulla ja monien uusien triokumppaneiden kanssa tehdyllä musiikilla. Koneen säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Suomen kulttuurirahasto ja Musiikin edistämissäätiö ovat kaikki tukeneet projektia, ja juuri tällaista säveltaidetta sietääkin tukea. Eihän kukaan pysty tällaista toteuttamaan omin varoin (ja levymyynnistä tai toistokorvauksista nyt ylipäätään on nykyään turha puhua). Ilman tukijärjestelmiä Hachi olisi jäänyt tekemättä, ja maailma olisi henkisesti köyhempi paikka.

Elifantreen sähköistyminen on ollut pitkäjänteistä ja loogista: alun laulu-sello-saksofoni- rummut-yhteisöön ovat aste asteelta hiipineet voimakkaammiksi efektien, syntikoiden, rumpukoneen, EWIn sun muiden käyttö: akustisesta ja orgaanisesta on tullut akustis-sähköistä (paino jälkimmäisellä osalla) ja silti orgaanista.

Sähköistymisen myötä Elifantree on samalla liukunut lähtökohdistaan (jotka olivat kokeilevuudesta huolimatta jazzgenren sisällä) yhä vahvemmin ei-kenenkään maalle, musiikkien ja genrejen välimaastoon,

Hachi on kokeilevaa ja progressiivista nykymusiikkia, joka ehkä lähtee rytmimusiikin viitekehyksestä, mutta on täysin avoin nykkäri- tai etnovaikutteille.

Elifantreen voimakaksikko Anni Elif Egecioglu ja Pauli Lyytinen aloitti aikoinaan rumpali Tatu Rönkön kanssa. Sittemmin rumputuolille on vakiintunut Olavi Louhivuori, joka hoitaa myös Hachin Suomen-osuudet. Se on kuitenkin vain pieni osa Hachin kokonaisuutta, ja muualla maailmassa Lyytinen ja Egecioglu ovat etsineet maakohtaisia yhteistyökumppaneita: Ruotsia levyllä edustaa Andreas Werliin, Norjaa Terje Isungset, Tanskaa Lisbeth Diers, Englantia Marc Pell, Sveitsiä Julian Sartorous, Ranska Yuko Oshima ja Japania Ryosuke Kiyasu. Kohdemaissa tehdyt kenttä-äänitykset asettuvat joko biisien materiaaliksi tai pilkuttamaan triosoitteiden välejä itsenäisinä elementteinä.

Monta erilaista Elifantreeta vai yksi vierailijoita yhteiseksi hyväksi käyttävä? Lyytisen ja Egecioglun taiteellinen yhteisote on niin vahva, että uudet kumppanit tuovat sittenkin vain lisän säveltaiteeseen, eivät kaappaa omakseen. Mutta aivan kuten ruoanlaitossa prosenttiosuudeltaan pienet mausteet voivat olla äärimmäisen tärkeitä elementtejä, Terje Isungsetin tai Lisbeth Diersin kaltaiset persoonallisuudet tuovat jotakin syvästi omaa keitokseen. Elifantreen tunnistaa jokaisesta soitteesta, mutta nyt tätä mainiota yhtyettä saadaan kaikilla mausteilla.

Juuri nyt parhaalta maistuu kahden CD-levyn Hachi-paketin ehtymättömyys. Painokasta kuunneltavaa riittää pitkäksi aikaa, ihasteltavaa yhtä lailla kokeellisessa koukeroinnissa kuin vahvatunnelmaisten soivien pintojen muotoilussakin.