Innanen, Mikko: Mikko Innasen maakuntauudistus

1094
lukukertaa
Kansi: Satu Ketola.

Mikko Innasen maakuntauudistus: soitannollis-lyyrinen eepos
2019 Aviador ISBN 978-952-7347-03-4

1.Laulu Satakunnalle (säv. Toivo Kuula, sov. Mikko Innanen)
runo (Juha Seppälä, lukija Lauri Vanhala)
2.Varsinais-Suomi (säv. tuntematon, sov. Innanen, Kallio, Kujala)
runo: Varsinaissuomalainen krapsodia (Juha Kulmala)
3.Varsinaissuomalaisten laulu (säv. Toivo Louko, sov. Innanen, Kallio, Kujala)
4.Runo: 1999-2019 (Johanna Boholm-Saarinen, säv. Mika Kallio)
5.Ålänningens sång (säv. Johan Fridolf Hagfors, sov. Innanen, Kallio, Keskitalo)
6.Uusmaan marssi (säv. Oskar Merikanto, sov. Innanen, Kallio, Keskitalo, Kujala)
7.Uusimaalaisten laulu (säv. Jean Sibelius)
runo: Uusi maa (Johanna Venho)
8.Runo: Ehdotus Itä-Helsingin maakuntalauluksi (Jukka Koskelainen, säv. Mika Kallio)
9.Itä-Uudenmaan maakuntalaulu (säv. & san. Mikko Innanen)
10.Kymenlaakson laulu (säv. Uuno Klami) & Hämeen laulu (säv. Ilmari Hannikainen)
runo: Kymenlaakson laulu (Matias Lohtaja, lukija: Kurt Lohtaja)
11.Maakuntalaisten laulu (säv. Mikko Innanen)
runo: Päijät-Hämeen laulu (Lea Kalenius)
12.Hämäläisten laulu (säv. Friedrich Silcher, sov. Innanen, Kallio, Keskitalo, Kujala)
13.Runo: Kesäpäivänä sähköisenä (Helena Sinervo, säv. Innanen, Kallio, Kujala)
Kesäpäivä Kangasalla (säv. Gabriel Linsén, sov. Innanen, Kallio, Keskitalo, Kujala)
14.Keski-Suomen kotiseutulaulu (säv. Ivar Widén)
runo: Keskisuomalaista valelmaa (Laura Laakso)
15.Savolaisten laulu (säv. Karl Collan, sov. Innanen, Kallio, Kujala)
runo: Mohamed Ahmed Haji Omar, toimittanut ja lukija: Lauri Vanhala)
16.Runo (Olli Heikkonen, säv. Innanen, Kallio, Kujala)
17.Runo (Martti Hjalmar Heino, lukija: Hannu Salama, säv. Innanen, Kallio, Kujala)
18.Karjalaisten laulu (säv. P.J. Hannikainen, sov. Innanen, Kallio, Kujala)
19.Nälkämaan laulu (säv. Oskar Merikanto, sov. Innanen,Kallio, Keskitalo, Kujala)
Runo: Nälkämaan laulu (Johan Niilekselä, lukija: Vesa Tompuri)
20.Runo: En anna Lappia kenellekään (Outi-Illuusia Parviainen)
Kymmenen virran maa (säv. Oskar Merikanto, sov. Innanen, Kallio, Kujala)
21.Runo: Máttarmáttuid lohpi (Inger-Mari Aikio, säv. Innanen, Kallio)
22.Runo: Kymmenen virran maa (Riikka Ulanto, lukija Laura Laakso)
Kymmenen virran maa (säv. Oskar Merikanto, sov. Mikko Innanen)
23.Runo: Ett schopenhauerskt landskap (en sång om Österbotten) (Bosse Hellsten)
Wasa Marsch (säv. Karl Collan, sov. Innanen, Kallio, Keskitalo, Kujala)
Keskipohjalaisen laulu (säv. E. Kangas)
24.Maakuntien laulu / Kohti Piippolaa (säv. Mikko Innanen)
Runo: Neito (TaoLin)

Mikko Innanen (saksofonit), Veli Kujala (harmonikka), Petri Keskitalo (tuuba), Mika Kallio (rummut).

Musiikin tuotanto: Mikko Innanen
Runokokonaisuuden tuotanto: Vesa Tompuri
Äänitys ja miksaus: Abdissa Assefa, Ambience Studios, Helsinki
Masterointi: Daniel Hagström, Finnvox, Helsinki

Arvio: 4 tähteä

 

Mikko Innasen johtama maakuntauudistus on ollut yksi viime vuosien riemastuttavimpia keikkakokemuksia. Ja mikä hienointa, se on toiminut kaikissa variaatioissaan (on nääs ollut erilaisia duokokoonpanoja, triosysteemejä ja lopulta täysi bändi eli tässä tapauksessa kvartetti). Kaikki soittajat ovat tuttuja Gourmet-yhtyeestä, ja ovat siten jo aikaa sitten sisäistäneet Innasen kivikasvoisen huumorin vaatimukset. Harmonikkataiteilija Kujalan ja saksofonisti Innasen lisäksi projektissa musisoivat tuubisti Petri Keskitalo ja rumpali Mika Kallio, eli virtuooseja on yhtye täynnään.

Keikoilla on pelattu pelkästään musiikin ehdoin, mitä nyt Innanen on mennyt säveltämään, sanoittamaan ja myös lausumaan oman ehdotuksensa Itä-Uudenmaan maakuntalauluksi. Yhdessä Aviador-kustantamon päällikön Vesa Tompurin kanssa Innanen on kuitenkin työstänyt laajennuksen, johon on yllytetty mukaan runoilijoita/kirjailijoita pitkin Suomea. Tekstintekijät ovat laatineet runon maakunnalleen, päivittäneet maakunnalliset tunnelmat moderniin aikaan.

Runouden ja musiikin yhdistelmä toimii raikkaasti, mutta muutaman kuuntelun jälkeen puhuttu sana alkaa tuntua raskaalta. Sanan ja musiikin kuunteleminen vaativat eri tavalla. Sanojen ei parane antaa mennä ohi, jos haluaa pysyä kärryillä, musiikki antaa enemmän armoa, sitä voi kuunnella tajunnan eri tasoilla, tikkana ja täysin rentona. Paketissa olisikin kannattanut julkaista kaksi levyä, toinen nyt toteutunut, ja toinen pelkästään musiikkia sisältävä.

Maakuntalaulujen alkuperäinen henki on maailmasta, jonka arvoja emme pysty enää täysin tavoittamaan, voimme vain kuvitella tavoittavamme. Paketin uudet maakuntarunot katsovat alueita ihan eri vinkkelistä, ja itse asiassa hedelmällisintä olisi lukea myös ne alkuperäiset lauluntekstit läpi (joita ei siis tässä paketissa ole), sillä moni runoilija käy uuden ja vanhan välistä dialogia.

Keikoilta tuttujen maakuntalaulusovitusten tai -räjäytysten ohella muusikot ovat intoutuneet improvisoimaan myös uutta musiikkia monen runon taustalle. Kokoonpanot ovat siinäkin vaihtelevia, ja vähimmillään tekstin taustalle on riittänyt Kallion luoma äänimaisema. Levyn kova musiikillinen ydin on kuitenkin maakuntalauluissa, ja etenkin siinä, mitä kaikkea niille on sovitustyössä tapahtunut.

Sibeliuksen Uusimaalaisten laulu kääntyy leppeäksi lattariksi, Hämäläisten laulu sijoittuukin yllättäen Louisianaan, Kesäpäivä Kangasalla on riemukasta svengiä ja haitarin kiitoa. Keski-Suomen kotiseutulaulu alkaa tuuban ralli-imitaatioilla, räjähtää turbovauhtisen teeman jälkeen silkaksi free jazziksi ja saman hengen jyräämäksi jää myös Savolaisen laulu. Karjalaisten laulu on kuin hidas blues, Nälkämaan laulu taas lennokasta happy jazzia, eli se alkuperäinen teksti ja musiikki ovat lievästi ilmaistuna eri maailmoista.

Konstit ovat monet, mutta aina yhtä valloittavat. Konsertteja hallitseva musisoinnin ja keksimisen riemu välittyy levylle asti, uudistustyö on selkeästi ollut kaikille asianosaisille yksi mieluisimmista virkatehtävistä.