Nousu: Love and compassion

1554
lukukertaa

2009 ICB Records ICB-001.

Artwork: Mira Heija.

1.Milton
2.Neo ping
3.Louisiana hillbilly
4.Rauha
5.Mira
6.Song for Kimi Räikkönen
7.Kantus
8.Blue in China
9.Standardi

Compositions by Mikko Nurmi.

Jarno Tikka (sax), Mikko Nurmi (b), Rolf Pilve (dr).

Recording, mixing and mastering by Esa Liukkonen at PIRAMK Studio.

Arvio: 2,5 tähteä

Tampere Jazz Happeningin henki leviää. Ihmeen kauan kestikin ennen kuin tuon parhaan kotimaisen jazzfestivaalin kaupungista alkoi tulla omaa vakavasti otettavaa vapaamman laidan jazzia. Black Motorilla on ollut hyvä putki päällä jo useamman vuoden ajan, ja nyt kuuluu mukavia Amurista.

Multi-instrumentalisti, parhaiten kuitenkin basistina tunnettu Mikko Nurmi puskee maailmalle omaa juttuaan. Nurmi julkaisee bändejään Icb Records -merkin kautta. Yhteistä projekteille on se, että Nurmi on kaikissa se mastermind, kaiken musiikin säveltäjä.

Toki improvisaatio on keskeisellä sijalla, joten Kaarna- ja Nousu-yhtyeissä muilla muusikoilla on oma vahva panoksena. Kiulu- ja Ellipsis-nimillä Nurmi tekee kaiken itse, edellisellä Nurmi soittaa kiippareita ja bassoa, jälkimmäisellä vain sähkökitaraa.

Siinä missä Kaarnan Spring-levyllä loistaa kitaristi Mikko Iivanainen, Nousun kuuluvin ääni on saksofonisti Jarno Tikka.

Nousu on flow-musiikkia: jos tunnelmaan pääsee uppoutumaan, poikkeamat tai yllätykset eivät sen jälkeen hätyyttele. Tempot ovat hyvin rauhallisia, nyt ei hötkyillä. Tikan saksofonissa on vibratoa yleensä hyvin niukasti, soitossa on hyvin puheenomainen tuntu. Ei kaunistella, tai korukuvioida, vaan ilmaisu on hyvin pelkistettyä ja juurevaa.

Foni on kuitenkin miksattu turhankin hallitsevaksi, rytmikaksikko tuntuu hiipuvan taustalle ja siellä vaikutelma on ajoittain kovin staattinen. Elastisempaa ja myös aktiivisempaa otetta jäin basso-rummut-akselilta kaipaamaan. Nousu ei tällä kertaa pääse oikein missään vaiheessa pääse nousukiitoon.