PLOP ja Juhani Aaltonen Kotkan Kairossa

654
lukukertaa
Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.
Syksy on alkanut KotkaJazzin piirissä. On siirrytty ulkoareenalta jälleen tuttuun ja turvalliseen sisätilaan, Ravintola Kairoon. Syyskausi puhallettiin konkreettisesti käyntiin PLOP-bändin ja Juhani Aaltosen kanssa. Yhtye nostatti henkeä pimenevässä syysillassa upealla tavalla. KotkaJazzin syksyn ohjelma on jo julkaistu ja se on herkullinen kattaus.PLOP ja Junnu -levyllä mainetta kasvattanut bändi on herättänyt kiinnostusta koko vuoden. Levytyksen vuoden 2022 Emma-palkinto on vienyt free jazzin sanomaa eteenpäin. Vaikka levy heijastelee korona-ajan matalia tunnelmia ja jopa bändin jäsenten omia kokemuksia kavalasta sairaudesta, Kotkan klubi-ilta tarjosi jo valoisempia tunnelmia. Tästäkin epidemiasta selvittiin!Musiikissa oli jälleen Mikon ja kumppaneiden huumorin pilkahduksia. Free-perinteen mukaan päivän fiilikset kulkevat musiikin rinnalla. Kommentit valtiomme tilasta tulivat esille kappaleessa Täysistunto. Välihuudot olivat sallittuja, mutta salillinen jazzkansaa istui lähinnä hämmentyneen mykkänä. Kuvastaako aikaamme syvemmin? Kyseessä oli päivitetty versio kolmen vuoden takaisesta teemasta.Mikko Innanen oli varannut hyvän arsenaalin puupuhaltimia käden ulottuville. Niitä käytettiin tehokkaasti. Tämä toi vaikutelman itseään suuremmasta kokoonpanosta. Dynamiikkaa ja vaihtuvuutta löytyi soinnista ja soitosta. Juhani Aaltonen taituroi huilunsa kanssa ja ylläpiti musiikillista keskustelua nuoremman polven soittajien kanssa. Joonas Riippa rummuissa sai myös paljon tilaa erilaisilla rytmisoittimilla. Ville Herrala bassossa oli koko ajan tilanteen tasalla ja säesti myös jousella. Kuten sanottu suuremman kokoonpanon tuntua.Kuulijakunnassa oli useita fonisteja, jotka seurasivat Mikon otteita intensiivisesti ja ilmeisen tyytyväisinä. Ylimääräisenä kappaleena PLOP esitti kappaleen Emu. Se alkoi onomatopoeettisella ilottelulla. Valaiden huutoja ja karjan kutsuhuutoja muistuttavia säveliä oli hienosti sekoitettuna ennen afrikkalaistyylisen rytmiikan vyörytystä. Harmi että ilta meni näin nopeasti, kuulijoille jäi vielä nälkää. Nälkä lisää syömähaluja, joten ei varmaan bändin viimeinen keikka Kotkaan.Soittajien tunnelmat olivat positiivisia ja tämä näkyi myös lavalla keikan päätyttyä. Kairon jazz illat ovat hyvällä tavalla klubi-iltoja, ei pelkkiä konsertteja. Esiintyjilläkin jää aikaa keskustella yleisön kanssa. Kynnys stagelta yleisön keskuuteen on matala. Näin SuomiJazzillekin tuli mahdollisuus juttutuokioon Mikko Innasen kanssa.PLOP-bändin nimi on vain nimi, sillä ei Mikon mukaan ole mitään syvempää merkitystä tai piilosanomaa. Trion kaikki soittajat ovat lähes samanikäisiä. Eivät enää nuoria tai vanhoja. He ovat 40-50-vuotiaita. Kaikki kolme ovat tavanneet Sibeliusakatemian opiskeluriennoissa. Yhteinen tausta on oiva liima pitämään bändin kasassa. Juhani ”Junnu” on ollut 40-50 vuoden välillä kun PLOP-soittajat ovat syntyneet. Eli hän on todellinen legenda ja grand old man Suomen jazzin piirissä. Tarinat ja perinne siirtyvät nuoremmille huomaamatta bändin sisällä.Mikon oma soittajaura alkoi Lapinjärvellä. Ensikiinnostus oli Popeda, ei niinkään heavymusiikki. Isän hyvät jazzlevykokoelmat johdattivat soittamaan saksofonia ja käytännön soittokokemusta tuli Loviisan puhallinorkesterissa. Paraatimarssisoittaminen ja paraatityttöjen säestäminen oli hyvää lääkettä esiintymisjännitystä vastaan ja kasvatti esiintymiseen.Bengt Ingelinin johdolla alkoi vakavampi soittotaidon kasvattaminen ja perehtyminen instrumentin saloihin. Mikkoa harmittaa lievästi sanottuna em. puhallinorkesterin toiminnan hiipuminen kaupungin tuen loppumisen myötä. Perinne ja jatkumo katkeaa Loviisassa. Kannattaa muistaa että Loviisasta on aikanaan ponnistanut muitakin puhallinmuusikoita esim. Pentti Lasanen ja Raimo Henriksson. Onneksi Tom Bildo pitää vielä kaupungissa puhallinmusiikin puolia opettamalla ja mentoroimalla. Mikko arvostaa suuresti sitä että monet soittajat uhraavat aikaansa kouluttamiseen ja opettamiseen. Hänellä itsellään elämä on juuri nyt niin ruuhkaista, että täydellistä opetuspanosta olisi vaikea tarjota ainakaan oppilaitoksissa.
Junnu sai myös vastailla nuorempien kollegoiden kysymysten tulvaan illan jatkuessa juttelutuokioiden merkeissä.
PLOP & Junnu
Ravintola Kairo 4.9.2023
East Coast Jazz Club / Kotka Jazz ry.
Mikko Innanen, puupuhaltimet
Ville Herrala, basso
Joonas Riippa rummut
Juhani ”Junnu” Aaltonen huilu