Hyväluoma Group: Reflection

2208
lukukertaa
Artwork: Tero Ahonen.

2017 Lusti Music & Arts Oy LUSTICD013

1.Bulgarian punishment
2.Infotron obsession
3.High school highbrow
4.Vekkula survivor
5.Scandinavian overture
6.Goblin chase
7.Weissmullerwise
8.Hang in the balance

Music: Tero Hyväluoma, except 8 by Vesa Ojaniemi.

Tero Hyväluoma (fiddle), Harri Kuusjärvi (accordion), Matias Tyni (piano), Vesa Ojaniemi (double bass), Jesse Ojajärvi (drums).

Producer: Tero Hyväluoma
Recorded and mixed by Joonas Raikkonen at Sonic Pump Studios spring 2016
Mastered by Jaakko Viitalähde (Virtalähde Mastering)

Arvio: 4,5 tähteä

 

Lähtökohtaisesti viulisti Tero Hyväluoma on ehkä kansanmuusikko, mutta nuori mies on kivunnut korkealle tähystämään ja näkymät ovat huikaisevan avarat.

Vuonna 1984 syntyneen Hyväluoman yhtyeitä ovat olleet mm. Frigg, Tjango!, Snekka, Teho. sekä Haaga Folk Machine, ja lisäksi hän on vieraillut mm. Asan, Ismo Alangon, Kimmo Pohjosen ja Timo Alakotilan projekteissa. Tuosta saa jo hyvän käsityksen muusikon monipuolisuudesta, ja käsillä olevan levyn eklektisyys saa hyvän kuvailun Hyväluoman omin sanoin: ”pohjoismaista maailmanmusiikkia jazz-, proge- ja elokuvamusiikillisin maustein”.

Maailmanmusiikillisuus tosin yltää upeasti Bulgariaan ja Irlantiin asti. Tyylillinen poukkoilu levyn mittaan onkin arvaamatonta, mutta samalla Hyväluoma onnistuu ylläpitämään taiteellisen koheesion tiukasti näpeissään. Monipuolisuus ei ole päämäärätöntä haahuilua, vaan suurta musiikillista rikkautta. Kvintetti soi soundeiltaan lämpöisenä ja myös svengaa hienosti, niin jazzillisimmillaan kuin muutoinkin. Rytmisesti monipuolinen poukkoilu tuottaa elävät pohjarakenteet, Hyväluoman viulu ja Harri Kuusijärven harmonikka laulavat unohtumattomasti päällimmäisinä.

Reflection on absoluuttisen hieno instrumentaalilevy, mutta viehkoa lisäarvoa se saa rivienvälisestä huumorista, kappaleet kun saattavat ”kertoa” esimerkiksi jigiä soittavasta Tarzanista tai peikkojen saalistusretkestä. Samalla todentuu tuo mainittu elokuvallisuus siinä määrin, että jos joku nyt kävisi ennustamaan Hyväluomalle suurta tulevaisuutta elokuvamusiikintekijänä, uskoisin nikottelematta.