Erik Lindströmin apuraha Adele Saurokselle

484
lukukertaa
Kuva: Sonja Vainionpää.

Musiikkiarkiston hallitus on päättänyt myöntää Erik Lindströmin rahaston 1500 euron apurahan Adele Saurokselle Yhdysvaltain opintomatkaa varten. Sopraano- ja tenorisaksofonia sekä huilua soittava Sauros säveltää aktiivisesti jazzmusiikkia erilaisille kokoonpanoille. Hänen yhtyeistään voidaan mainita esimerkiksi Adele Sauros Quartet, Adele Sauros London Quartet, Katu Kaiku, JAF Trio ja Superposition.

Sauros on esiintynyt keskeisillä kotimaisilla jazz-festivaaleilla sekä kansainvälisesti muun muassa Isossa-Britanniassa, Alankomaissa, Saksassa, Pohjoismaissa ja Baltiassa. Sauros on säveltänyt musiikkia muun muassa omille levyilleen It’s Who I Am (2014) ja My Spontaneous Mind (2016) sekä Katu Kaikun levyille Tokyo/Kuopio (2016) ja Luna (2019). Hän on myös mukana Superposition ja JAF Trio -yhtyeiden vuonna 2020 julkaistuilla debyyttialbumeilla.

Sauros valmistuu Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi vuoden 2020 aikana. Aikaisemmin hän on opiskellut myös Royal Academy of Musicissa Lontoossa (2018–2019) sekä Metropolian Pop/Jazz-linjalla (muusikon kandidaatin tutkinto 2016).

Apuraha luovutettiin Adele Saurokselle 8.9.2020 Helsingin Laulumiehissä järjestetyssä jaZZanti-konsertissa, jossa esiintyivät Verneri Pohjola ja Mika Kallio.

Musiikkiarkisto kerää, säilyttää ja tarjoaa suomalaiseen musiikkiin liittyvää aineistoa ja tietoa. Musiikkiarkistossa on aineistoja yli 1,1 hyllykilometriä, ja ne kattavat merkittävän osan suomalaista musiikki- ja kulttuuriperintöä.  Aineistojen runkona ovat musiikkialan toimijoilta sekä musiikin tutkijoilta ja harrastajilta saadut luovutukset kuten äänitteet, videot, valokuvat, haastattelut, nuotit, käsikirjoitukset, musiikkilehdet, musiikkikirjat, sopimukset ja kirjeenvaihto. Joukossa on runsaasti julkaisematonta, ainutkertaista aineistoa.

Erik Lindströmin rahaston tarkoituksena on tukea nuorten suomalaisten jazzmuusikoiden opiskelua ensisijaisesti Yhdysvalloissa. Musiikkiarkiston yhteydessä toimivan Lindströmin rahaston pääoman on lahjoittanut Suomen Jazzlegenda nro 1, säveltäjä ja muusikko Erik Lindström (1922–2015).