Sid Hillen pianokonsertto kantaesitetään jaZZannissa

868
lukukertaa
Kuva: Maarit Kytöharju.
Kuva: Maarit Kytöharju.

Motion on Sid Hillen uusi konsertto pianolle, jousiorkesterille ja lyömäsoittimille. Konserton kantaesitys kuullaan jaZZantisarjassa 22.11., solistina Aki Rissanen. 

Seuraavassa taustoja sujuvasti kahdella kielellä:

”Motion – concerto for piano, string orchestra and percussion’ was written between May and October 2012. I had long wanted to write a ‘partner’-piece to ‘Time Freeze’ to allow for a complete concert program.

Having performed solo improvisation concerts in the Temppeliaukio Church on a weekly basis for the past ten years, there were many ideas I wanted to incorporate into an orchestral composition. For the first time my own instrument, the piano, was to be in the center of musical events. Even though, eventually, I want to perform the piece myself also a pianist, I decided that I would like to concentrate on conducting for its first performance. I am happy and lucky that Aki Rissanen (who is one of my favourite pianists in this country) agreed to play the piano part.

With the support of a grant from the Finnish Arts Council I was able to fully concentrate on writing ‘Motion’ and organizing this concert.

‘Time Freeze – concerto for tenor saxophone, string orchestra and percussion’ (2008) was composed for saxophone virtuoso Manuel Dunkel, who is also this concert’s soloist.

When on tour with the Platypus Ensemble in 2005 (in Paris) Manu and I were discussing the idea of pairing up the saxophone with a string orchestra. Some references were discussed, Bird with strings or Cityscapes by Claus Ogerman with Michael Brecker, but I knew I would like to write a piece that would allow for more interaction between soloist, orchestra and conductor. With the support of the Luses foundation and a grant from Malmsten-säätiö, the composition was written in 2008. The first performance in March 2009 was released on CD (SatnaMusic CD 091).

Sid Hille (s. 1961 Saksassa) on Suomen tuotteliaimpia jazz-säveltäjiä. Platypus Ensemblen pianistina hän kierteli ahkerasti Suomea ja Keski-Euroopaa 2000-luvun alussa. Kansainvälisessä sävellyskilpailussa ‘Scrivere in Jazz’ hän voitti vuonna 2008 ensimmäisen palkkinnon. Sen jälkeen hän on keskittynyt säveltämiseen. Viime vuosina on syntynyt kamarimusiikkia (mm. jousikvartetto Quatuor no 2 – In Farben (2010) Proton String Quartetin tilauksesta ja ‘Frizzle, Sizzle, Dazzle – Music for jazz guitar and string quartet’ kitaristi Teemu Viinikaisen tilauksesta), orkesterimusiikkia (saksofonikonsertto ‘Time Freeze’ (2008), pasuunakonsertto ‘Kurmur’ (2011) ja pianokonsertto ‘Motion’ (2012) sekä elokuvamusiikkia ohjaaja Saara Cantellin kahteen elokuvaan ‘Kohtaamisia’ (2010) ja ‘Tähtitaivas talon yllä’ (2012). ‘Kohtaamisia’-musiikki oli Jussi-ehdokas vuonna 2011.

Konserttia tukevat Helsingin kulttuurikeskus, ESEK/VAKA ja Säveltaidetoimikunta.

jaZZanti-konsertti torstaina 22.11.2012 klo 19.00
Ravintola Laulumiehet, Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki
Liput 12 €, eläkeläiset, opiskelijat, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 8 €, pariskunnat 8 + 8 €
Ennakkoliput: Digelius Music, Laivurinrinne 2

Sid Hillen tuotantoa:
Pianokonsertto ’Motion’ (2012, kantaesitys), solistina Aki Rissanen, piano
Saksofonikonsertto ’Time Freeze’ (2009), solistina Manuel Dunkel, tenori-saksofoni
Yhtyeessä soittavat lisäksi: Antti Lötjönen: basso, Teppo Mäkynen: rummut, Sami Koskela: lyömäsoittimet
sekä 15-henkinen jousiorkesteri, jota johtaa Sid Hille.