Suomijazzin toinen maihinnousu Norjaan alkaa

1194
lukukertaa

Viime vuonna Suomalais-norjalainen kulttuuri-instituutti ja Suomalaisen musiikin tiedotuskeskus Fimic käynnistivät yhteishankkeen Finsk jazzinvasjon, jonka puitteissa kuultiin yhdeksän suomalaisvetoista konserttia Norjan jazzfestivaaleilla ja klubeilla. Maihinnousu jatkuu tulevana kesänä entistäkin vankempana. Norjaan suurimmat jazzfestivaalit Nattjazz, Moldejazz, Varangerfestivalen ja Trondheim Jazz Festival ovat sijoittaneet vuoden 2005 ohjelmiinsa yhteensä neljätoista suomalaistartistien konserttia, joissa esiintyvät Nordic Kollektiv, Ilmiliekki Quartet, Kimmo Pohjonen, Scorch Trio, Jarmo Saari, Oiling Boiling Blues Band, Kvalda ja Pekka Pylkkänen Tube Factory. Tapahtumat sijoittuvat ajalle 26. toukokuuta – 3. syyskuuta.

Ilmiliekki Quartet esiintyy Norjassa neljästi. Jännitteet ja dynamiikan suvereenisti hallitseva yhtye rakentaa yhteispelillä dramaattista musiikkia, jossa hengittävät ja romanttiset teemat vuorottelevat kulmikkaiden free-jaksojen kanssa. Yhtye on esiintynyt lyhyessä ajassa lukuisilla eurooppalaisilla jazzfestivaaleilla, ja tilauskannan kasvu tuntuu aina vain yltyvän. Kimmo Pohjosen monitahoinen taide on innoittanut musiikkikirjoittajia kuvaamaan tätä väkevää muusikkoa ja säveltäjää milloin milläkin epiteetillä. Norjaan harmonikkavelho vie sekä ranskalaisrumpali Eric Echampardin kanssa muodostamansa improvisaatioduon että Kronos Quartetin tähdittämän Uniko-projektin. Suomalaiset, norjalainen ja islantilainen eli Nordic-Kollektiv soittaa Bergenin Nattjazzin ohella konsertin Oslon maineikkaalla Blå-klubilla. Saksofonisti Esa Pietilän mukaan Nordic Kollektiv soittaa ”vapaapulsatiivista ja kommunikoivaa free-musiikkia, jossa on sävellyksiä kaikilta jäseniltä, mutta myös paljon kollektiivista improvisointia”.

Kitara ja mies ovat pääosassa Jarmo Saaren Solu-projektissa. Kyse on tulevaisuuden kitaramusiikista, jossa Saaren ohjaamat ääniprosessorit ovat suorituskykynsä äärirajoilla. Saari purkaa soittamansa äänet atomeiksi ja kokoaa raakamateriaaleista uusia ja jännittäviä äänimolekyylejä, joiden sointi on tehokkaasti etäännytetty kitarasta. Moldejazzilla on paljon tarjota sähkökitaran ystäville, sillä Saaren ohella siellä esiintyy myös Raoul Björkenheimin Scorch Trio. ”Jos Hendrixillä ja Coltranella olisi avioton lapsi”, otsikoi verkkolehti All About Jazz arvionsa Scorch Trion konsertista vuoden 2003 Tampere Jazz Happeningissa. Osuva vertaus, sillä trion nokkamies Björkenheim on väsymätön visionääri ja kokeilija.

Nuorten muusikoiden eloisa Kvalda nousi lentoon pohjoismaisen Young Nordic Jazz Comets -kilpailun siivittämänä. Yhtyeen naisjäsenet tuovat miesvaltaiseen jazziin uutta näkemystä; laulajatar Aili Ikonen ei tankkaa moneen kertaan kuultuja standardeja, vaan ujuttaa kuulaan äänensä instrumentiksi muiden joukkoon sanattomia tavuja tapaillen. Hanne Pullin mainio ja omaperäinen rumputyöskentely taas noteerattiin Amerikassa asti, kun hänet valittiin IAJE:n kansainväliseen Sisters in Jazz -kokoonpanoon. Trondheimissa Kvaldan ohella esiintyvä Pekka Pylkkänen Tube Factory on juuri palannut viisi maata kattavalta Etelä-Amerikan kiertueelta. Yhtyeen ilmaisussa on vaikutteita 1970-luvun jazzrockin sävelkuluista à la Weather Report, mutta sen komppi ammentaa rytminsä Latinalaisesta Amerikasta.

Rytmibluesin veteraanit Oiling Boiling Blues Band & Blues Mama Brown Sugar Dixon esiintyy Vadsøn kirkossa ja festivaaliteltassa Varangerfestivalenin puitteissa. Oiling Boiling Blues Band on niitä yhtyeitä, jotka eivät muotien perässä hötkyile. Mutkattomaan svengiin keskittyvän yhtyeen muusikot ovat vuosikymmenten varrella tulleet ja menneet, mutta yhtyeen päämies Matti Oiling on aina onnistunut kokoamaan rivinsä uudelleen.

Kalenteri:

Jazzklubb Blå, Oslo
Torsdag 26.5. kl. 20.00 Nordic Kollektiv

Nattjazz, Bergen
Fredag 27.5. kl. 21.30 Ilmiliekki Quartet, Nordic Kollektiv (USF Verftet)
Torsdag 2.6. kl. 21.30 Kimmo Pohjonen & Eric Echampard (USF Verftet)

Moldejazz
Mandag 18.7. kl. 21.00 Ilmiliekki Quartet (Alexandra Kjelleren)
Tisdag 19.7. kl. 21.00 Ilmiliekki Quartet (Alexandra Kjelleren)
Tisdag 19.7. kl. 21.00 Scorch Trio – The Thing (Kulturhuset)
Onsdag 20.7. kl. 18.00 Kimmo Pohjonen Kluster & Kronos Quartet: Uniko (Bjørnsonhuset)
Torsdag 21.7. kl. 23.00 Jarmo Saari Solu (Forum)

Varangerfestivalen, Vadsø
Onsdag 10.8. kl. 20.00 Ilmiliekki Quartet (Boksen)
Fredag 12.8. kl. 23.00 Oiling Boiling Blues Band & Blues Mama Brown Sugar Dixon (Vadsø kirke)
Lørdag 13.8. kl. 22.00 Oiling Boiling Blues Band & Blues Mama Brown Sugar Dixon (Festivalteltet)

Trondheim Jazzfestival
Onsdag 31.8. kl. 23.00 Kvalda (Kjeller’n i Olavskvartalet)
Lørdag 3.9. kl. 16.00 Pekka Pylkkänen Tube Factory (Kjeller’n i Olavskvartalet)