TUMfest 2005

1101
lukukertaa

TUM Records järjestää 26.-27.2.2005 yhteistyössä Savoy-teatterin kanssa ensimmäistä kertaa TUMfestin eli ”todella uuden musiikin festivaalin”, joka tarjoaa yleisölle vapaasti improvisoitua, jazz-pohjaista musiikkia alan johtavien taiteilijoiden esittämänä. Kahden päivän aikana nähdään Savoy-teatterissa yhteensä kahdeksan kokoonpanoa, joissa esiintyy suomalaisia ja kansainvälisiä improvisoidun musiikin taitajia sekä kokeneemmasta että nuoremmasta polvesta. Pääpaino festivaaliohjelmassa on kotimaisilla taiteilijoilla, mutta ulkomaisina esiintyjinä kuullaan eurooppalaisen vapaan jazzin legendoihin kuuluvaa saksofonisti John Tchicaita, joka esiintyy Helsingissä ensimmäisen kerran sitten vuoden 1962 kansainvälisen nuorisofestivaalin, New Yorkilaisen trumpetisti Ahmed Abdullahin johtamaa 11 hengen Diaspora-kokoonpanoa, joka esittää Sun Ran musiikkia, ja newyorkilaistuneen kitaristi Raoul Björkenheimin duoa yhdessä rumpali Lukas Ligetin kanssa.

Ulkomaisten vieraiden lisäksi nyt järjestettävä festivaali tuo lavalle improvisoidun musiikin arvostetuimpia kotimaisia taitajia. Esillä ovat mm. 1960-luvulta saakka suomalaisen jazzin kärkinimiin kuuluneen saksofonisti/huilisti Juhani Aaltosen trio, jonka levy ”Mother Tongue” (TUM CD 002) sai Emma-palkinnon vuoden 2003 parhaana jazz-levynä, sekä nuori Ilmiliekki Quartet, joka perustamisensa jälkeen on voittanut jo kolme huomattavaa palkintoa ja jonka ensilevyä ”March of the Alpha Males” (TUM CD 005) on laajalti kiitetty. Pohjoismaista yhteistyötä edustavat Delirium, jonka muodostaa saksofonisti Mikko Innanen yhdessä kolmen nuoren tanskalaisen muusikon kanssa, ja Iro Haarla – Ulf Krokfors Loco Motife, jonka riveissä esiintyy myös ruotsalainen trumpetisti Anders Bergcrantz. Lisäksi esiintyy vielä pianisti Eero Ojanen ja basisti Teppo Hauta-ahon muodostama Duo Nueva Finlandia.

TUMfest05 – New Music! -festivaali on suunniteltu täydentämään pääkaupunkiseudun kulttuuritarjontaa vapaasti improvisoidun, jazz-perinteeseen nojautuvan musiikin alueella. Siitä huolimatta, että huomattava osa sekä kokeneemmista että nuoremmista vapaasti improvisoituun musiikkiin erikoistuneista taiteilijoista asuu pääkaupunkiseudulla, on heiltä tähän asti puuttunut ilmaisukanava, joka palvelisi niin taiteilijoita kuin tämän tyylilajin yleisöä. Pääkaupunkiseudulla järjestettävät jazz-festivaalit ja siellä toimivat klubit ovat yleensä suosineet ohjelmistossaan perinteisempää jazzia ja ulkomaisia esiintyjiä kun taas vapaasti improvisoidun musiikin rajoitettu tarjonta on levännyt pitkälti tämän tyylilajin edustajien omatoimisuuden varassa. Heille on tarjoutunut tilaisuuksia esiintyä laajemmalle yleisölle lähinnä pääkaupunkiseudun ulkopuolella eli esimerkiksi sellaisissa tapahtumissa kuin Tampere Jazz Happening, Kerava Jazz ja Porvoon Musica Futura Jazz.

TUMfest05 – New Music! -festivaalin yhteydessä julkaistaan myös TUM Recordsin neljä uusinta levyä: Ahmed Abdullah’s Ebonic Tones: Tara’s Song (TUM CD 009), Delirium: Eclexistence (TUM CD 010), Iro Haarla – Ulf Krokfors Loco Motife: Penguin Beguine (TUM CD 011) sekä Duo Nueva Finlandia: Short Stories (TUM CD 012).

TUM Records Oy on toukokuussa 2003 ensimmäisen levynsä julkaissut suomalainen levy-yhtiö, jonka tarkoituksena on tuottaa korkealaatuisia musiikkiäänitteitä ja järjestää valikoidusti konserttitapahtumia. TUM Records Oy:n tuottaman musiikin painopiste on jazz-pohjaisessa improvisoidussa musiikissa painottaen erityisesti vapaampaa ilmaisua ja esiintyvien taiteilijoiden omaa sävellystuotantoa. Nuorempien muusikkojen ohella on tarkoitus nostaa esille sellaisia jo kokeneempia suomalaisia muusikoita, joita nykyinen kaupallinen ilmapiiri ei suosi, vaikka heillä on musiikillisesti paljon annettavaa.

ESIINTYJÄT

Raoul Björkenheim – Lukas Ligeti Duo

Raoul Björkenheim, kitara Lukas Ligeti, rummut

Nykyisin lähinnä New Yorkissa vaikuttavaa kitaristi Raoul Björkenheimiä on joskus luonnehdittu ”luonnonvoimaksi”. Hänen tuotantoonsa mahtuu teoksia niin soolokitaralle kuin sinfoniaorkesterillekin. Björkenheim on myös vastaanottanut useita arvostettuja kotimaisia tunnustuksia, kuten Nuori Suomi -palkinto vuonna 1996, Emma-palkinto parhaasta jazz-levystä vuonna 1992 sekä Yrjö-palkinto vuoden jazz-muusikkona vuonna 1982. Kansainvälisen läpimurtonsa hän teki 1980-luvulla Edward Vesalan kokoonpanoissa sekä oman Krakatau-yhtyeensä kautta. Wienistä kotoisin oleva ja nykyisin New Yorkissa asuva säveltäjä/rumpali Lukas Ligeti on myös tunnettu niin sävellyksen ja improvisaation rajoja kuin eri kulttuurienkin rajoja rikkovasta musiikistaan. Björkenheim ja Ligeti ovat esiintyneet duona viimeisen parin vuoden aikana lähinnä Yhdysvalloissa ja heidän yhteistä tuotantoaan on tallennettu laajalti kiitetylle levylle ”Shadowglow” (TUM CD 006). Duon musiikissa yhdistyvät vapaa improvisaatio ja esimerkiksi afrikkalaisen tai aasialaisen musiikin rytmiikka aivan uudella tavalla.

Delirium

Mikko Innanen, alto-, sopraano- ja baritonisaksofoni Kasper Tranberg, kornetti Jonas Westergaard, basso Stefan Pasborg, rummut

Vuonna 2003 Sibelius Akatemiasta valmistunut Mikko Innanen on esiintynyt monien ulkomaisten artistien, mm. Han Benningin, Barry Guyn ja Ingrid Jensenin, lisäksi lähestulkoon kaikkien kotimaisten jazzin taitajien kanssa. Hänet on palkittu myös Valtion säveltaidetoimikunnan myöntämällä vuoden taiteilija-apurahalla, parhaan solistin palkinnolla kansainvälisessä jazz-kokoonpanojen kilpailussa Gextossa Espanjassa 2000 sekä ensimmäisellä sijalla Jukka Perko -saksofonikilpailussa 2001. Tanskalaisiin kollegoihinsa hän tutustui opiskellessaan Kööpenhaminassa vuosina 1998 ja 1999. Deliriumissa soittavat Innasen ohella kornetisti Kasper Tranberg, basisti Jonas Westergaard ja rumpali Stefan Pasborg, jotka kaikki edustavat Tanskan nuoremman polven jazzmuusikoiden huippua. Deliriumin ensimmäinen levy (Fiasko Records) ilmestyi jo vuonna 2002 ja festivaalin yhteydessä julkaistaan sen uusi levy ”Eclexistence” (TUM CD 010). Deliriumin musiikki pohjautuu modernin jazzin perinteen uuteen, raikkaaseen tulkintaan, johon sisältyy myös aimo annos vapautta ja kokeilemisen iloa.

John Tchicai Trio

John Tchicai, tenorisaksofoni ja bassoklarinetti Ville Herrala, basso Stefan Pasborg, rummut

John Tchicai on tanskalais-kongolainen saksofonisti, jonka kansainväliset meriitit sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa ovat mittavat. Asuessaan 1960-luvun alkupuolella New Yorkissa Tchicai osallistui useisiin modernin jazzin historian merkittävimpiin levytyksiin yhdessä mm. Albert Aylerin, John Coltranen, Archie Sheppin ja Cecil Taylorin kanssa. Lisäksi hän oli perustamassa New York Contemporary Five -yhtyettä yhdessä mm. Don Cherryn ja Archie Sheppin kanssa sekä New York Art Quartet -yhtyettä yhdessä mm. Roswell Ruddin ja Milford Gravesin kanssa. Suomellakin oli osuutensa Tchicain tärkeään rooliin 1960-luvun alun New Yorkin jazznäyttämöllä, koska hänen New Yorkiin muuttamiseensa vaikutti keskeisesti tapaaminen saksofonisti Archie Sheppin ja trumpetisti Bill Dixonin kanssa vuoden 1962 kansainvälisillä nuorisofestivaaleilla Helsingissä. TUMfest05 muodostaakin Tchicain paluun Helsinkiin, koska sanotun vuoden 1962 festivaalin jälkeen hän ei ole Helsingissä esiintynyt. Palattuaan New Yorkista Eurooppaan 1960-luvun puolivälissä Tchicai johti monia omia kokoonpanojaan kuten Cadentia Nova Danica ja John Tchicai & the Archetypes ja jatkoi yhteis- työtään muiden johtavien jazzmuusikkojen kanssa, joihin ovat kuuluneet mm. Pierre Dørge, Derek Bailey, Johnny Dyani ja Misha Mengelberg. Asuttuaan jälleen useita vuosia Yhdysvalloissa 1990-luvulla, Tchicai palasi muutama vuosi sitten Eurooppaan ja asuu nyt Ranskassa. Kesällä 2004 John Tchicaille myönnettiin ensimmäisenä vastaanottajana Tanskan valtion elinikäinen palkinto työstä jazzin hyväksi. Tanskalainen rumpali Stefan Pasborg soitti Tchicain kanssa ensimmäistä kertaa jo vuonna 1997 San Franciscossa ja yhteistyö on jatkunut tämän jälkeen mm. Triot-yhtyeen pohjoismaisen kiertueen ja siitä syntyneen levyn ”Sudden Happiness” (TUM CD 008) merkeissä. Tchicain ja Pasborgin kanssa kontrabassoa soittaa tällä kertaa nuori suomalainen lahjakkuus Ville Herrala. Trio tulee soittamaan lähinnä Tchicain omaa sävellystuotantoa, mutta mukana voi olla myös yllättäviä tulkintoja jazz-standardeista.

Haarla – Krokfors Loco Motife

Mikko Innanen, alto-, sopraano- ja baritonisaksofoni Esa Pietilä, sopraano- ja tenorisaksofoni Anders Bergcrantz, trumpetti Iro Haarla, kosketinsoittimet ja harppu Mikko Iivanainen, kitara Ulf Krokfors, basso Antti Hytti, basso Tom Nekljudow, rummut Tomas Törnroos, rummut Johanna Iivanainen, laulu

Pianisti ja harpisti Iro Haarla on tehnyt uransa aikana yhteistyötä monien johtavien suomalaisten ja eurooppalaisten jazz-muusikkojen kanssa mukaan lukien Edward Vesala, Juhani Aaltonen, Pepa Päivinen, Trygve Seim ja Tomasz Stanko. Viime vuosina hän on esiintynyt sekä soolopianistina mm. Japanissa ja Tshekeissä että erilaisissa pienemmissä kokoonpanoissa usein yhdessä Ulf Krokforsin kanssa. Lisäksi hän on yhä enemmän nostanut profiiliaan säveltäjänä. Kontrabasisti Ulf Krokfors tunnetaan puolestaan yhteistyöstään mm. Henrik Otto Donnerin, Edward Vesalan, Raoul Björkenheimin, Juhani Aaltosen, Sakari Kukon, Esa Pietilän ja Samuli Mikkosen kanssa ja hän on jo vuosia ollut yksi kysytyimmistä soittajista suomalaisen jazzin näyttämöllä. TUMfestissa Haarla ja Krokfors johtavat uusinta kokoonpanoaan Loco Motife, joka perustuu sähköisempään kokonaissointiin erityisesti Haarlan eri kosketinsoittimien muodossa, Haarlan ja Krokforsin vahvaan sävellystuotantoon sekä ilmaisu- voimaisiin solisteihin. Festivaalin yhteydessä julkaistaan Loco Motifen uusi levy ”Penguin Beguine” (TUM CD 012). Aiemmin Haarla ja Krokfors ovat yhdessä julkaisseet akustisen duo-levyn ”Heart of a Bird” (TUM CD 004).

Duo Nueva Finlandia

Eero Ojanen, piano Teppo Hauta-aho, basso

Duo Nueva Finlandian muodostavat pianisti Eero Ojanen sekä basisti Teppo Hauta-aho, jotka molemmat ovat kuuluneet suomalaisen modernin jazzin kärkikaartiin 1960-luvulta lukien. Ojasen ja Hauta-ahon yhteistyö alkoi jo Korson kuuluisan Jazz Klubi 62 -kerhon maanantaijameissa vuonna 1962 ja jatkui monissa legendaarisissa kokoonpanoissa (mm. Juhani Vilkki Sextet, Pekka Pöyry Quartet ja Kaj Backlund Big Band) aina 70-luvun alkupuolelle asti. Toimittuaan omilla tahoillaan 70- ja 80-luvulla Ojanen ja Hauta-aho palasivat yhteistoimintaan sekä duona että Trio Nueva Finlandian puitteissa 1990-luvun alussa. Vuonna 1998 Trio Nueva Finlandia, jonka kolmantena jäsenenä toimii saksofonisti/huilisti Seppo ”Paroni” Paakkunainen, julkaisi paljon kiitosta saaneen levynsä ”Ha! – What’s going on?” (Leo Records). Jazzpianistin roolinsa lisäksi Eero Ojanen tunnetaan erityisesti työstään teatterin parissa sekä sävellystuotannostaan, joka sisältää kymmeniä laajempia töitä teatteria ja elokuvaa varten sekä kaksi täysmittaista balettia. Säveltäjä/basisti Teppo Hauta-aho tunnetaan pitkästä urastaan sekä klassisen musiikin ja oopperan että vapaan jazzin alueella. Suomessa Hauta-aho on sekä johtanut omia kokoonpanojaan että tehnyt yhteistyötä kaikkien merkittävien modernin jazzin soittajien kanssa. Kansainvälisesti ehkä tunnetuin hän on yhteistyöstään pianisti Cecil Taylorin kanssa ja soitti tämän yhtyeessä vuosina 1998-2001. TUMfestin yhteydessä julkaistaan Duo Nueva Finlandian levy ”Short Stories” (TUM CD 012).

Ilmiliekki Quartet

Verneri Pohjola, trumpetti Tuomo Prättälä, piano Antti Lötjönen, basso Olavi Louhivuori, rummut

Nuorista soittajista koostuva Ilmiliekki Quartet on herättänyt huomiota kypsällä ja omaperäisellä musiikillaan. Yhtyeen musiikkia dokumentoi erinomaisesti loppuvuodesta 2003 ilmestynyt debyyttialbumi ”March of the Alpha Males” (TUM CD 005), jonka originaalisävellykset palkittiin vastikään vuoden 2004 Teosto-palkinnolla. Aiemmin Ilmiliekki Quartet voitti vuoden 2002 Young Nordic Jazz Comets -kilpailun, jota voittoa seurasi vielä valinta Finland Festivalsin vuoden 2004 nuoreksi taiteilijaksi. Ilmiliekki Quartetin musiikissa yhdistyvät sen jäsenten kiinnostus vapaasta improvisoinnista ja heidän saamansa vaikutteet sekä modernin jazzin tärkeimpien nimien että luovempien rock-kokoonpanojen musiikista.

Juhani Aaltonen Trio

Juhani Aaltonen, tenorisaksofoni ja huilut Ulf Krokfors, basso Tom Nekljudow, rummut

Jo neljän vuosikymmenen ajan saksofonisti/huilisti Juhani Aaltonen on ollut yksi suomalaisen jazz-musiikin kärkinimiä ja on kiistatta todellinen elävä legenda saavuttaessaan tänä vuonna jo 70 vuoden iän. Trion perustaminen yhdessä basisti Ulf Krokforsin ja rumpali Tom Nekljudowin kanssa on merkinnyt Aaltoselle paluuta hänen juurilleen vapaan improvisaation pariin; kokoonpanon nuoremmille jäsenille trio on tarjonnut puolestaan mahdollisuuden tehdä yhteistyötä kokeneen mestarin kanssa. Juhani Aaltonen Trion albumi ”Mother Tongue” (TUM CD 002) sai Emma-palkinnon vuoden 2003 parhaana jazz-levynä ja trio on monilla esiintymisillään sekä Suomessa että eurooppalaisilla jazz- festivaaleilla herättänyt suurta huomiota omanperäisellä musiikillaan ja vahvalla yhteissoitollaan. ”Mother Tongue” -levyn lisäksi Juhani Aaltonen on julkaissut TUM Recordsilla levyt ”Strings Revisited” yhdessä Henrik Otto Donnerin ja Avanti! kamariorkesterin kanssa (TUM CD 003) sekä ”Reflections” yhdessä basisti Reggie Workmanin ja rumpali Andrew Cyrillen kanssa (TUM CD 007).

Ahmed Abdullah’s Diaspora – Dispersions of the Spirit of Ra

Salim Washington, tenorisaksofoni Ahmed Abdullah, trumpetti Robert Rutledge, trumpetti Frank Lacy, pasuuna DD Jackson, piano Masujaa, kitara Radu, basso Jimmy Weinstein, rummut Louis Reyes Rivera, runot Miles Griffith, laulu Monique Ngozi Nri, laulu

Yhdysvaltalainen Ahmed Abdullah on trumpetisti, säveltäjä ja sovittaja, joka on toiminut omien kokoonpanojensa johtajana jo vuodesta 1972 lähtien. Alun perin Ahmed Abdullah nousi maineeseen osana New Yorkin ns. Loft Jazz -liikettä 1970-luvun alkupuolella ja hänen kokoonpanonsa Abdullah osallistui liikkeen tärkeimpiä kokoonpanoja dokumentoineeseen viiden äänilevyn Wildflowers -kokoelmaan. Ahmed Abdullahin monista kokoonpanoista tunnetuimpia ovat olleet juuri Abdullah sekä The Solomonic Unit, The Group, Diaspora, NAM ja Ebonic Tones. Omien kokoonpanojensa lisäksi Ahmed Abdullah tunnetaan erityisesti Sun Ra Arkestran pitkäaikaisena jäsenenä. Abdullahin yhteistyö Sun Ran kanssa jatkui lähes kahden vuosikymmenen ajan ja hän osallistui noin 25 Sun Ra Arkestran levytykseen. Muista Abdullahin yhteistyökumppaneista voidaan mainita esimerkiksi Billy Bang, Ed Blackwell, Arthur Blythe, Dianne McIntyre, Sam Rivers, Hamiet Bluiett ja Rashied Ali. Diaspora-kokoonpanossa lyriikka ja laulu yhdistyvät instrumentaalimusiikkiin tavalla, joka muodostaa yhden eheän kokonaisuuden. Nimensä mukaisesti Diaspora (Dispersions of Music of Ra) esittää Sun Ran musiikkia ja siltä on äskettäin ilmestynyt Sun Ran sävellyksistä koostuva levy ”Traveling the Spaceways” (Planet Ark). Festivaalilla Diasporassa esiintyy useita entisiä Sun Ra Arkestran jäseniä sekä New Yorkin tämän hetkisen jazz- näyttämön kuumimpiin nimiin kuuluvia instrumentalisteja kuten pasunisti Frank Lacy ja pianisti DD Jackson. Luvassa onkin unohtumaton matka vieraisiin galakseihin Sun Ran musiikin voimalla. Festivaalin yhteydessä julkaistaan Ahmed Abdullah’s Ebonic Tones (mukana mm. viulisti Billy Bang ja basisti Alex Blake) -kokonpanon levy ”Tara’s Song” (TUM CD 009).

Ohjelma:

26.2.2005 klo 19 Raoul Björkenheim – Lukas Ligeti Duo Delirium Väliaika John Tchicai Trio Iro Haarla – Ulf Krokfors Loco Motife

27.2.2005 klo 16 Duo Nueva Finlandia Ilmiliekki Quartet Väliaika Juhani Aaltonen Trio Ahmed Abdullah’s Diaspora – Dispersions of the Spirit of Ra

Liput- tickets: päivälippu – One day 30/20 e ; kaksi päivää – two days 45/30 e

Production: TUM Records Oy & Savoy-teatteri