Ahava kiertueella

956
lukukertaa

Laulajatar Mia Simanaisen johtama Ahava-yhtye kiertää Suomea marraskuun toisella viikolla. Kuuden konsertin kiertue käynnistyy Kuusankoskella 9.11. ja loppu Jämsään 14.11. Ahava esittää uutta tuotantoaan sekä Psalmi-ohjelmistoansa.

Ahava on vanhaa suomen kieltä ja tarkoittaa kuivaa, viileää kevättuulta. Ahava sanana kuvastaa hyvin myös Mia Simanaisen v. 1999 kokoamaa nelihenkistä yhtyettä.

Mia Simanainen, joka on säveltänyt suurimman osan Ahavan musiikista, on syvästi inspiroitunut Suomen luonnosta ja hiljaisuudesta, 1900-luvun taideilmiöistä eikä vähiten jazzmusiikista, jonka kautta hänen opintiensä on kulkenut.

Ahavassa sekoittuvat tarinankerronta (kielenä enimmäkseen suomi), luonnonmystiikka, nyky-aikainen harmonia, hengittävä rytmiikka, jazzimprovisointi ja kamarimusiikillinen dynamiikka. Ahavassa ääni on instrumentti, joka etevien muusikoiden kanssa muodostaa saumattoman, dynaamisen ja herkän kokonaisvaikutelman.

Ahavan ensilevyn julkaisi suomalainen riippumaton levy-yhtiö Fiasko Records v. 2001 konserteissa Jumo Jazzclubilla ja Tukholman Suomi- instituutissa. Ahava on sittemmin esittänyt kirkoissa Psalmilaulu-ohjelmistoaan, joka kantaesitettiin Kirkko Soikoon festivaalilla v. 2002.

Ahava on tehnyt kotimaan konserttikiertueita, joista viimeisimmällä, marraskuussa 2004, kuullaan yhtyeen uutta ohjelmistoa. Viimeisen vuoden sisällä Ahava on esiintynyt Saksassa Kölnin triennalessa sekä Ranskassa Pariisin Suomi-instituutissa ja Amiensissa.

Ahavan Uudet Psalmit

Idea Ahavan uusista psalmisävellyksistä syntyi yhdessä Kirkko Soikoon -festivaalin taiteellisen johtajan Jukka Ahokkaan kanssa. Mia Simanainen sävelsi psalmirunoja ja ohjelma kantaesitettiin v. 2002. Suomenkieliset runot muokkasi teologian maisteri Miira Sippola, joka työskentelee runojen ja teatterin parissa kirjoittaen, lausuen, ohjaten ja näytellen.

Psalmit noudattavat musiikillisesti yhtyeen omaa linjaa: kamarimusiikillinen sävy, kansanmusiikinomaisuus ja jazzmusiikista kumpuava välittömyys ovat läsnä. Riippumatta elämänkatsomuksesta musiikki tarjoaa kuulijalle mahdollisuuden omakohtaiseen mietiskelyyn, tutkiskeluun ja virkistäytymiseen.

Muusikot

Laulajatar Mia Simanainen (s. 1970) innostui jazzmusiikin mahdollisuuksista v. 1989 ja aloitti tuolloin varsinaisen laulunopiskelun. Hän opiskeli Oulunkylän Pop/jazz konservatoriossa vuosina 1990-93, ja jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolla valmistuen musiikin maisteriksi v. 2000. Jo koulutyttönä hän sai laaja-alaista kokemuspohjaa musiikkielämästä soittamalla pianoa ja laulamalla, esiintymällä kuorojen ja lauluyhtyeiden kanssa, ja myöhemmin solistina eri yhtyeissä. Esiintymispaikat ovatkin vaihdelleet klubeista gallerioihin ja kirkoista konserttisaleihin. Tähän mennessä hän on esiintynyt Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Tsekissä, Ruotsissa, Unkarissa, Italiassa, Itävallassa, Englannissa, Walesissa, Japanissa ja Espanjassa. Simanainen laulaa englantilaisen Karl Jenkinsin Adiemuksessa, jossa etnissävytteinen lauluyhtye kohtaa sinfoniaorkesterin ja perkussioryhmän. Hän laulaa myös a cappella jazzlauluyhtyeessä JimJamMurMur, joka voitti toissa vuonna Tampereen Sävelen kansainvälisen lauluyhtyekilpailun, ja jonka uusinta tuotantoa on lastenkonserttiesitys. Mia Simanainen on yhä enemmän keskittynyt oman materiaalin tuottamiseen Ahava-yhtyeellään, jossa hän kokee ilmaisunsakin olevan omimmillaan, vailla tyylillisiä raja-aitoja.

Saksofonisti/säveltäjä Kari ”Sonny” Heinilä (s. 1966) on monipuolinen vaikuttaja Suomen musiikkielämässä, hän on tunnettu sekä instrumentalistina että säveltäjänä, kuin myös ajoittain UMO:n vierailevana kapellimestarina. Hänet on palkittu BAT Finland stipendillä v. 1995, ja v. 2001 hän sai Yrjö-palkinnon tunnustuksena merkittävästä persoonallisesta annistaan. Heinilän omaa tuotantoa voi kuulla mm. hänen yhtyeensä ensilevyllä Sonny Heinilä Trio ’Tribus’ (silence-0003) ja tuoreemmalla soololevyllä ’Antiqua’ (celene 001). Sonnyn tunnistettavaa soittoa on vuosien ajan saatu kuulla mitä erilaisimmissa yhtyeissä ja projekteissa, sekä kotimaisissa että kansainvälisissä yhteyksissä ; hän on tehnyt yhteistyötä mm. Seppo Kantosen, Jarmo Savolaisen, Severi Pyysalon, Edward Vesalan, UMO:n, Anders Jorminin (Swe), Jukka Perkon ja Markku Ounaskarin kanssa.

Pianisti/säveltäjä Kari Ikonen (s. 1973) voitti kansainvälisen sävellyskilpailun Italiassa v. 2002 ja Yhdysvaltain Jazz Composers Alliance’n järjestämän Julius Hemphill -sävellyskilpailun v. 2000. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian jazzosaston sävellyslinjalta v. 2001. Ikosen omaa tuotantoa on kuultavissa mm. hänen Karikko-yhtyeensä esittämänä ensilevyllä (FRCD-5), joka palkittiin Jazz-Emmalla v. 2001. Säveltämisen lisäksi hän on saanut huomiota energisenä pianistina. Ikonen soittaa yhtyeissä Gnomus, Quartet Coyote, Joonatan Rautio Presence ja Mr. Fonebone.

Rumpali Mika Kallio (s. 1974) lyö toisin. Erikoisen soivan ja puhuttelevan tyylinsä siivittämänä hän saavutti 2. sijan Monacon ’Jazz Soloist Competition’ kilpailussa v. 1999. Kallio valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolta v. 2002 ja hänen omaleimaista soittoaan on kuultu lukuisissa eri yhteyksissä, joista mainittakoon yhtyeet Samuli Mikkonen Trio, Gnomus, Karikko, Gourmet ja Sakari Kukon virsiprojekti.

Mia Simanainen – laulu
Kari Heinilä – saksofoni, huilut
Kari Ikonen – piano
Mika Kallio – rummut

Kiertueen aikataulu:
Ti 9.11. Kuusankoski-talo klo 19
Ke 10.11. Helsinki, Malmitalo klo 19 Johanna Iivanainen ja Free Control yhtye esiintyvät samassa konsertissa illan järjestää Vapaa Kajahdus ry
To 11.11. Seinäjoki, valtuustosali klo 19
Pe 12.11. Alavus, Seurakuntasali klo 19
La 13.11. Petäjävesi, Miilu auditorio klo 19
Su 14.11. Jämsä, Hiidenkirnu klo 16