Suvanne, William: Chess’n jazz

1519
lukukertaa
Cover photo: Saara Vuorjoki ; Layout: Pekka Tuppurainen.

2018 Groovy Records GROOVYCD1802

1.Chess’n jazz
2.El king
3.Italian
4.Soldier’s march (Pojat reissulla)
5.Queen
6.The black rook
7.Knight’s night
8.Gambit
9.The weird bishop
10.Promotion
11.Knight’s night (additional take)

All compositions by William Suvanne except El King by Tuure Koski.

William Suvanne (tenor saxophone, alto saxophone & piccolo), Mikael Jakobsson (keyboards), Tuure Koski (bass), Varre Vartiainen (guitar), Mikko Arlin (drums).

Recorded 7/2017
Recording Abdissa Assefa / Ambience Studios
Mixing Abdissa Assefa
Mastering Pauli Saastamoinen / Finnvox

Arvio: 4 tähteä

 

Shakin ja jazzin yhdistäminen on ollut saksofonisti William Suvanteelta melkoinen väläys. Live-tilanteessa homma toimi mainiosti, ja yhdisti jännästi toisilleen ehkä hieman vieraita yhteisöjä. Shakkiturnaus keikan alla, välierät ja finaali väliajalla, ja päälle Suvanteen haasteottelu paikallisen mestarin kanssa, kaikki nämä loivat jännitettä iltaan.

Pääpaino oli kuitenkin jazzilla, ja nimenomaisesti käsillä olevan levyn musiikilla. Sekin toimi hienosti live-tilanteessa ja toimii myös CD-plätyltä toistettuna. Railakas elämänilo, näpeästi liimautuvat melodiat, rytminen rehevyys ja jazzin sisällä monipuolinen genrekattaus pitävät kaikki huolen siitä, että albumin parissa viihtyy. Tiukka bändisoitto on ehdoton ykkösasia, mutta samalla voi nauttia muusiikkopersoonallisuuksista. Eturivissä melskaavat Suvanne ja kitaristi Varre Vartiainen vievät ensikuulemalla päähuomion, mutta kannattaa paneutua huolella myös ääritiukan rytmiryhmän tekemisiin.

Vartiainen pääsee levyllä nautiskelemaan hyvin monipuolisesti, soundit on rakennettu erikseen joka biisiin ja setti kulkee bopahtavasta bluesahtavan kautta fuusiomeininkeihin. Suvanne on paitsi rakentanut shakkipelin ympärille eloisan sävellyssarjan (yksi kappaleista basisti Tuure Kosken kynästä), myös loistaa teknisesti suvereenina solistina, joka tekee aina vaikutuksen vauhtihurjastelujen huipennuksissa, ja ylipäätään soolojen dramaturgioissa, tehokkaiden riffittelyjen ja vapaampien virtausten yhdistelyssä. Mutta kannattaa kuunnella myös hitaampaa Suvannetta, Queen-biisin vetelissä venyttelyissä on ainutlaatuista tatsia.

Vinyyliversion takakannessa on kuulemma täysikokoinen shakkilauta. Eikä tässä kaikki: Chess’n Jazz -olutta on jo saatavilla. Seuraavaksi maailmalle?