Roope Kantonen 3 levynjulkaisukiertueella Kotkassa

89
lukukertaa
Roope Kantonen 3. Kaikki sivun kuvat: Livia Möller.

Alunperin Turusta kotoisin oleva Roope Kantonen on tottunut ajamaan pitkin Suomen etelärannikon moottoriteitä edestakaisin. Nykyinen asuinpaikka on Helsingin Kalliossa, mutta hän tekee musiikin opetustöitä myös Kotkassa.

Ehkä tämä on luonut vankan kuulijakunnan hänen kokoonpanolleen, koska Ravintola Kairossa oli nähtävissä ilahduttava määrä yleisöä. Joukossa oli myös nuorta väkeä.

Roope on hieman poikkeava suomalaisessa musiikkimaailmassa, sillä hän on opiskellut sekä kandi- että maisteritutkinnon Amsterdamissa Hollannissa. Toki hän arvostaa suuresti Sibelius-akatemian käyneitä loistavia muusikoita, etenkin kun oppilasaines valikoituu suuresta lahjakkaasta tarjonnasta, mutta Hollannin kautta Roope koki oppineensa paljon ulkomusiikillisia asioita. Hänelle avautui Amsterdamissa konkreettisesti mitä on kansainvälisyys ja monikulttuurisuus.

Opiskelukavereita oli saapunut Hollantiin ympäri maailmaa, kaikkialta, samoin Hollanti maana on pitkät perinteet omaava kansojen sulatto. Tämä yhteisö muutti Roopen ajattelua niin musiikillisesti kuin yleensä kulttuurillisesti. Hän koki Hollannin vuodet erittäin positiivisiksi. Tietynlainen polte palata Euroopan ytimeen jäi. Niinpä hän tähyää mahdollisuuksiin residenssitaiteilijaksi esimerkiksi Ranskaan. Toivotaan parasta. Tämä taas rikastuttaisi omaa musiikkimaailmaamme ja loisi suhteita ja kontakteja lisää.

Roope Kantonen 3 koostuu Roopen lisäksi kahdesta luottomuusikosta. Max Zengerin kanssa yhteistyö alkoi jo vuosia sitten Hangossa kesäisenä kevyenä jazzsoitantana. Yhteys ja yhteissoitto alkoi jo ennen akateemisia opintoja ja jatkuu yhä hyvissä merkeissä.

Juuso Rinta on tullut kuvioihin mukaan hieman myöhemmin pääkaupungin jazzklubisoittojen myötä. Tosiasiahan on että Suomen jazzpiirit ovat kodikkaan pienet ja soittokaverit tuntevat toisensa todella hyvin. Roopella on nyt maailmalta saatua suhteellisuuden tajua.

Levy yhteistyön tuloksena

Levyntekoa varten Roope keräili ja arkistoi useita aihioita, Säveltäminen käy usein pianolla, mutta myös nykyaikaisesti suoraan nuotittamalla tietokoneohjelmaan. Hyviä sävellysideoita ei ole koskaan liikaa. Tältä levyltä jäi kuitenkin muutama sävellys yli.

Pitkällisen harkinnan jälkeen parhaiten kokonaisuutta tukevat teokset tulivat mukaan. Max ja Juuso saivat sävelteoksensa myös mukaan. Roope kiittelee Matias Kiiverin ja Pauli Saastamoisen panosta äänittämisessä, miksaamisessa ja masteroinnissa. Tuore levy saatiin julkaistua aivan maaliskuun lopussa, joten sen suosiosta tai myyntimenestyksestä on aivan liian aikaista puhua mitään. Vai voiko jazzlevyn kohdalla nykyään edes puhua myyntimenestyksestä. Kyseessä on enemmän tärkeää kulttuuridokumentointia.

Levyn puristamisen jälkeen jälkeen tulee usein hetkellinen tyhjä olo. Mitä seuraavaksi? Keikkailua ja opetustöitä ja tietenkin seuraavan levyn abstraktia hahmottelua. Kun kysymys tulee siitä, miten nykyistä trioa olisi hyvä täydentää esimerkiksi kvartetiksi vastaus yllättää.

Roope haluaisi bassoklarinetistin tueksi toisen bassoklarinetin! Ja mikä hienointa toive toteutuu lähiaikoina, kun Roopen entinen opettaja Hollannista, Joris Roelofs, liittyy mukaan loppukiertueelle. Yhteissoittoa on kuunneltavissa ainakin Helsingissä ja Porvoossa.

Tässä yhteydessä voi hieman myös sitä valaista, että Joris tekee ainakin Keski-Suomeen pienen kiertueen Red Flag -teemalla.

Roopen haaveena olisi saada harppu mukaan omaan kokoonpanoonsa. Se ei ole mitenkään ilmeisin soitin, kun ajatellaan jazzgenreä, mutta saattaisi todella avata mieliä bassoklarinetin, rumpujen ja basson rinnalla. Ehkä tämä ennakkoluuloton ja uutta luova ajattelu on Hollannista saatua rohkeutta.

Ravintola Kairon ohjelmiston ensimmäinen puolisko alkoi kolmella levyllä kuultavalla sävellyksellä. Kolmantena kuultu Dear Amsterdam paljasti, että tämä kaupunki on merkinnyt Roopelle paljon. Maxin bassoklarinetti soi upeasti Kotkan hämärtyvässä illassa. Soittajat näkivät satamanosturit ja vanhan sataman. Varmaan tämä inspiroi tunnelmoimaan.

Juuso Rinta pääsi tässä kokoonpanossa tuomaan esiin herkempää puoltaan basson varressa. Jousen käyttö toi mukanaan klasaripuolen sävyjä  ja jopa alakuloa soitantaan.

Roopen dynamiikka rumpujen soitossa elävöitti musiikillista kerrontaa ja Gretschit soivat sopivalla volyymilla peittämättä muita instrumentteja. Porvoossa ehtisi kuulemaan kunka bassoklarinetit soisivat duona. Harvoin tarjolla!

Roope Kantonen 3
East Coast Jazz Club
Ravintola Kairo 31.3.2025
Roope Kantonen rummut
Max Zenger bassoklarinetti
Juuso Rinta kontrabasso

Roope Kantonen.
Max Zenger.
Juuso Rinta.
Roope Kantonen 3 Kairon lavalla.