Brian Charette, todellinen globetrotteri Suomen kiertueella

219
lukukertaa
Brian Charette. Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.

Usalainen Brian Charette kertoo asuvansa sekä Los Angelesissa että New Yorkissa. Toisaalta hän on keikkamatkoilla suuren osan vuodesta. Studion uumenissa työskentely ei sekään ole vierasta. Lähikuukausina on ilmestymässä viisi levyä, joilla hän on ollut mukana luovalla panoksella.

Nyt Mathias Sandberg sai hänet innostumaan Suomen kiertueesta. Aluksi klubikeikan piti suuntautua vain Vaasaan, Mathiaksen kotiseudulle. Kun kokonainen kiertue ympäri Suomea saatiin järjestettyä, tarjouksesta ei voinut enää kieltäytyä. Brian on kiinnostunut useista asioista ja hän on myös erittäin sosiaalinen kaveri. Mikä sen hienompaa kuin nähdä Suomea. Etelässä on jo maa paljaana ja pohjoisempana vielä lunta!

Kun tarkastelee Brianin keikkakalenteria, ei voi kuin hämmästellä keikkojen määrää ja keikkatahtia. Miten ihmeessä tällaista tahtia voi jaksaa? Brian kertoo, että hän yrittää pitää fyysistä kuntoa yllä aina kun mahdollista. Aasialaiset kamppailulajit ovat häntä kiinnostaneet jo pitkään.

Samoin vaikka on ns. tien päällä, tiettyjen rutiinien avulla hän säästää aikaa ja voi keskittyä olennaiseen, vaikka maisema vaihtuu tiheään. Maankiertämistä voi oppia ja sovittaa omiin tarpeisiinsa.

Euroopassa hän on keikkaillut jo useina vuosina. Praha on hänen suosikkipaikkansa. Hienoja klubeja, hyvät kontaktit ja soittokaverit.

Yleensäkin hyvät ja luotettavat keikkajärjestäjät hoitavat esim. musiikki-instrumentit paikalle. Urkurina hänen olisi erittäin vaikea keikkailla Euroopassa omin soittimin. Suosikkisoitin on Hammond B-3. Tämän klassikkourun valmistus loppui jo 1970-luvun puolivälissä, mutta se on yhä kysytty ja jopa soundiltaan erittäin matkittu instrumentti. Haittapuolena on, että se on kookas ja vaikeasti liikuteltava laite. Vuokraushinnatkin voivat olla korkeita. Suomen keikalla on Viscount urut käytössä.

Tarinan mukaan Hammondin kehittäjä joutui todistamaan laitteen kyvykkyyden pieniä seurakuntakäyttöön kehitettyjä pilliurkuja vastaan soittamalla raadille verhojen takana niin, että jury ei tiennyt onko kyseessä Hammond urut vai pilliurut. Raati hyväksyi Hammond-uruista käytettävän nimitystäurut. Eroja ei voitu todistaa sokkotestissä.

Saman testin olisi voinut toistaa Kotkan Kairon lavalla. Niin hyvin vanha vintagesoundi saatiin toistettua nykylaitteilla. Epäily hälveni hetkessä. Hienolta kuulostaa. Pedaalin käyttö hoitui kätevästi sormiolla.

Teppo Mäkynen, Mathias ja Brian olivat aamupäivällä treenanneet yhdessä ensimmäisen kerran. Brian oli tullut illalla Frankfurtista ja oli heti aamulla treenannut kiertueen ohjelmistoa. Teppo vakuutteli ennen keikkaa, että hyvin tämä menee. Ammattimiehen sanaan voi kyllä luottaa.

Ohjelmisto oli koottu sekä Brianin että Mathiaksen sävellyksistä. Kumpikin hoiti omien sävellystensä liidaamisen mallikkaasti. Teppo sai mukavasti soolotilaa rumpujen takana. Esityksessä muodostui todella mallikas svengi. Instrumenttien volyymit olivat myös hienosti balanssissa.

Brianin 17-vuotiaana säveltämä Standing Still oli ohjelmistossa mukana. Ilmeisen rakas alkupiste. Ohjelmistossa on paljon hauskoja ja traagisiakin tarinoita sävellysten takaa. Brian kertoili yleisölle tarinoita sävellystensä synnystä. High Bowl -sävellys valotti tragikoomisella tavalla isoisien alkoholinkäyttötottumuksia. Brianin äiti on italialaista sukua ja isän suku on Kanadan ranskankieliseltä alueelta. Tietysti teki mieli kysyä Amerikan nykytilanteesta. Brianin teki mieli vastata. Sovittiin kuitenkin, että ei tuhlata aikaa tähän.

Brian kertoi takavuosina kirjoittaneensa musiikkiarvosteluja konserteista. Tämä kirjallinen harrastaneisuus näkyi lavalla iskevinä pikku tarinoina, melkeinpä mininovelleina. Nykyisin hän kirjoittelee lähinnä levyarvosteluita amerikkalaisiin julkaisuihin. Levyjä voi kuunnella hyvin myös matkalla ollessa. Hoituu etätyönäkin.

Mathiaksen Spring Thing -sävellys oli hyvin harras, jopa virsimäinen hidas balladi. Mukavaa herkistelyä kiihkeärytmisten sävellysten seassa. Kotkan ravintola Kairon yleisö eli hienosti bändin tunnelmien mukana. Suomalaiset jäykkää yleisöä? Ei todellakaan ainakaan kyseisenä maanantai-iltana.

Trion valitsemat sävelmät sisälsivät paljon melodisia koukkuja, jotka jäivät hyvin muistiin. Toivotaan että kiertue onnistuu ja saamme jatkossakin tämän urkujazzin supertrion kiertueelle Suomeen.

Brian korostaa sitä että hänen suosionsa taustalla on varmaan perinnetietoisuus. Hän on aloittanut pianonsoiton 5-vuotiaana. Ja myöhemmin urut tulivat kuvioihin. Hän kuunteli paljon vanhoja mestareita. Jimmy Smithiä ei voi tietenkään sivuuttaa tässäkään yhteydessä.

Toki Brian on ollut eri tilaisuuksissa soittamassa useiden maailmantähtien taustalla musiikkia, joka on oman aikansa listamusiikkia. Monipuolisuus on taannut soittomahdollisuuksia jatkuvasti.  Cindy Lauper. Joni Mitchell jne. vilahtelevat hänen tarinoidessaan. Tarinoiden tahti on niin kiihkeä että kynä ei tahtonut pysyä mukana.

Ravintola Kairo Kotka
East Coast Jazz Club 7.4.2025
Brian Charette Trio
Brian Charette, urut
Mathias Sandberg, kitara
Teppo Mäkynen, rummut

Keikkakalenteri:
8.4.2025 Kuopio Jazz & Blue @ Teerenpeli, Kuopio
9.4.2025 Jazzkerho -76 @ Näyttämö, Joensuu
10.4. Koko Jazz Club, Helsinki
11.4.2025 Flame Jazz @ Bar Ö, Turku
12.4.2025 Doo-Bop Club, Vaasa
13.4.2025 klo 18 Validi Karkia klubi @ Satakunnan Museo

https://www.briancharette.com/itinerary

Mathias Sandberg.
Terppo Mäkynen.
Brian CharetteTrio.
Brian CharetteTrio Kairon lavalla.