Adele Sauros toi oman kvartettinsa East Coast Jazz Clubin vieraaksi perinteiseen maanantai-illan sessioon. Adele on esiintynyt kotkalaisyleisölle tai ehkä hyvä sanoa kymenlaaksolaiselle yleisölle, koska väkeä tulee usein Kouvolasta ja jopa Itä- Uudeltamaalta.
Ravintola Kairo on vanha merimieskapakka, joka on monen saneerauksen ja peruskorjauksen läpikäynyt vanha puutalo aivan vanhan sataman rannassa. Voi kuvitella että tilassa on poltettu aikanaan verotonta tupakkaa ja jopa havannalaisia sikareita.
Nykyisin ilmastointi on huippuluokkaa ja tila on erittäin miellyttävä esiintymispaikka, missä Kotkan teatterikin pitää revyytyyppisiä esityksiään. Ilahduttavasti nuoren polven jazzsoittajat ovat paikan löytäneet ja ovat halukkaita esiintymään tässä perinnemestassa.
Harjoittelu ja opiskelu tekee mestarin
Adelella ja muulla bändillä oli mukavasti aikaa jutella yleisön kanssa ennen esitystä, väliajalla ja esityksen jälkeen. Paikalla oli useampi paikallinen fonisti, joten tarinointia myös instrumenteista riitti. Esityksessä Adele Sauros Quartet keskittyi Adelen omiin sävellyksiin. Hän on harjoitellut pianonsoittoa kymmenvuotiaasta, joten luonnollinen tapa säveltää ja nuotittaa on pianon ääressä. Fonien soiton hän aloitti vasta 17-vuotiaana. Opiskelutahti onkin sitten ollut sen jälkeen kiivasta. Hän on Oulunkylän pop jazz opistosta aloittanut opintoja, käynyt Metropolian ja opiskellut myös Sibelius Akatemiassa. Hollannissa hän oli Groningenissa vaihdossa. Innostavia opettajia on sattunut matkan varrelle monta: Antti Snellman ja Ari Jokelainen alku-uralla, Joonatan Rautio ja Jussi Kannaste nyt myöhemmässä vaiheessa.
Ulkomaisista suosikeista Adele heittää Stan Getzin. Ei paha, mielelläni kuuntelen.
Adelen oma soittotyyli on mukavan pehmeä, kuten hän itse asian ilmaisee. Sävellykset olivat illan esityksessä melodioiltaan monipolvisia ja rytmiikka vaihteli sävellysten sisällä ilman yhtäkkisiä käänteitä. Ensimmäisen puoliajan esitykset olivat vauhdikkaampia ja toisinaan yllätyksellisiä instrumentoinnin suhteen.
Toisella puoliajalla kuultiin enemmän mietiskeleviä ja pohdiskelevia hieman alakuloisen oloisia sävellyksiä, jotka veivät mietteet kesästä viileän syysyön tunnelmiin. Tämä kirjoittajan tunneskaalalla ilmaistuna.
Esityksessä on annettu hienosti tilaa myös muille bändin jäsenille esittää jopa pitkinä sooloina tai monologeina erinäisiä kappaleita. Toomas Keski-Säntti pianossa tulkitsi Adelen sävellyksiä soolonaan sykähdyttävälla tavalla. Taustalla saattaa olla juuri tuo että alunperin sävellykset ovat syntyneet pianon koskettimilla. Samoin basso ja rummut pääsivät oikeuksiin soolosoittimina. Harjoitukset alkavat aina nuotitusten perusteella ja jokainen soittaja tuo lisämausteensa kun homma lähtee lentoon.
Konsertin kaksi viimeistä esitystä esim. I paint you herättelivät yleisöä mietteistään. Adelen soitosta löytyi pehmeyden lisäksi ja vastapainoksi myös voimakasta poweria, jota hän toi voimakkaalla hengitystekniikallaan esille. Yleisö oli myyty. Ylimääräistä esitystä pyydettiin kiihkeästi ja se myös saatiin.
Tulevaisuuden suunta
Pahimpien höyryjen päästöjen jälkeen keskustelu jatkui vielä pitkään. Menneisyydestä on helppo jutella ja uran käänteistä, mutta tulevaisuus?
Adelella on tietenkin urasuunnitelmia tästä eteenpäin. Aivan lähitulevaisuus kattaa jazzliiton Suomen kiertueen Joensuuhun, Ouluun jne. Kotka oli nyt ensimmäinen etappi. Mutta pitemmällä tähtäimellä haaveissa olisi luoda verkostoja Keski-Euroopan jazzpaikkoihin.
Se vaatii toki paljon työtä. Minkäänlaisten onnenkantamoisten varaan uraa ei kannata rakentaa. Tuo Adelen opintopolku kuvastaa hyvin asennetta alaan. Oikoteihin ei kannata luottaa.
Osan aikaa hän viettää nykyisin Sveitsissä, mistä voi tarvittaessa singahdella eri puolille Eurooppaa.
Levyjen teko on myös mielenkiintoista ja toimii eräänlaisena käyntikorttina myös festarijärjestäjille. East Coast Jazz Clubilla oli tarjolla sekä CD- että LP-versioita. Molemmilla on omat kannattajakuntansa.
Adele Sauros Quartet
East Coast Jazz Club
Ravintola Kairo, Kotka, 16.9.2024
Adele Sauros, saksofonit
Toomas Keski-Säntti, piano
Vesa Ojaniemi, basso
Tuomas Timonen rummut