Mathias Sandberg Trio Kotkassa

630
lukukertaa
Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.

Jazzissa kuten monessa muussakin musiikinlajissa lokerointi on tapa kertoa mistä puheena olevassa musiikissa on kyse. Tähän sisältyy aina ennakkoluuloja ruokkivat vaaransa.

Käsitteellä vuonojazz voitaisiin ajatuksia viedä Jan Garbarek -tyyliseen norjalaisjazziin. Tästä ei nyt ole kyse. Eteläisen Suomen ruotsinkielisellä rannikolla puhutaan Pohjanmaasta usein leikkisästi pampaksena.

Mathias Sandberg naureskelee keikan jälkeen  käsitteelle, kun ehdotan että heidän trionsa musiikista alettaisiin käyttää nimitystä Pampas Jazz.

Vaasasta ja Pietarsaaren seudulta kotoisin oleva, ahkerasti kiertävä trio teki huhtikuun alussa keikan Kotkan Kairoon East Coast Jazz Clubin vieraaksi. Pieni juttutuokio SuomiJazzin kanssa järjestyi helposti, koska klubi-illastahan on kyse.

Sosiaalisella kanssakäymisellä ja verkostoitumisella on klubi-illoissa tärkeä ylläpitävä voima.

Mathias on opiskellut USA:ssa New Yorkissa Manhattanilla ja näin luonut omat verkostonsa myös uudelle mantereelle. Musiikkikeikkoja on tullut sielläkin tehtyä jo vuosien ajan, hän toteaa.

Mathias aloitti kitaransoiton jo 11-vuotiaana. Ensimmäinen esikuva oli  tottakai Angus Young, AC/DC kitaristi. Siitä asti kitaristeja soittotyylejä ja sävellysvalikoimia on seurattu tiiviisti. USA:n itärannikolta kotoisin oleva Mike Stern on myös ollut jazzpuolen kitaristeista merkittävä tekija. Toki on myös monia muita.

Kun puhe tulee nimenomaan triona soittamisesta, hän kehuu että siinä on omat ketterät puolensa.  Toinen puoli asiaa on, että nykyisessä kotikaupungissa on hieman vaikea löytää soittajia, jotka olisivat kiinnostuneita samanlaisesta musiikista kuin hän itse ja vielä niin että he sitoutuisivat bändiin.  Taitavia soittajia toki kaupungista löytyy. Vaasa ei ole kovin iso kaupunki jazzmielessä, niin että eri musiikkityylien entusiasteja löytyisi. Mutta näinkin triona homma etenee mainiosti.

Vaasalla on sijaintinsa puolesta etunsa ja etenkin, jos ajatellaan Ruotsiin ja muihin pohjoismaihin suutautuvia keikkoja. Tällä hetkellä bändin basisti asuu Sipoossa. Etelä-Suomen keikkojen suhteen tässä on etunsa. Vuositasolla kotimaan keikkaa tehdään ympäri Suomea pohjoisinta Suomea myöten.

Klubi-illan musiikki koostui hyvin pitkälle uuden, kuukausi sitten julkaistun The Captain  -levyn materiaalista. Joukossa oli toki kappaleita edelliseltä arvostetulta The Doctor -levyltä.

Musiikki oli hillittyä ja mietiskelevää, joskus jopa balladinomaista kehräämistä. Mathias avasi välijuonnoillaan oivallisesti kappaleiden syntyhistoriaa. Amerikkalaistyylinen asiakaspalvelemattomuus on dokumentoitu säveliksi kappaleessa  ”What do you want, huh”. Kappale ”The Last Day on Mars”  vei ajatukset taas aivan muihin sfääreihin.

Ylimääräisenä esitetty kansansävlmä ”Tuiki tuiki tähtönen” sai hienon tulkinnan tahtilajia vaihtamalla ja melodiaa kierrättämällä. Kappaleeseen tuli mukavasti ilmaa ja vapauden illuusio vastapainona saman melodian ”Koska meitä käsketään” lastenlaululle. Hieno päätös illalle.

Illan setti alkoi valssilla ja päätyi lastenlaulusovitukseen. Välillä oli monta ajatusta herättävää kappaletta.

Bändin keikkakalenteri on kunnioitusta herättävä. Pieniä mielenkiintoisia soittopaikkoja. Mathias Sandberg Trio tekee todellista jazzlähetystyötä intiimillä otteella koko Suomeen.

Pakettiauto nielee vielä pitkät kilometrit tänä vuonna. Puurtajia vailla vertaa!

Mathias Sandberg Trio:
Mathias Sandberg – kitara
Zacharias Holmkvist – kontrabasso
Stefan Brokvist – rummut