Keitelejazz syntyy taas talkootyönä

1448
lukukertaa
King King on Keitejazzin blueskonsertin ulkomainen vieras.

Suomen kesä on tulvillaan musiikkitapahtumia, mutta Äänekoskella järjestettävä Keitelejazz on monessa mielessä yksi erikoisimmista. Ensinnäkin se järjestetään talkootyönä, näin on tehty jo 33 vuotta, ja tänä vuonna on 34. kerta. Toisekseen Keitelejazzien artistit edustavat laajalla skaalalla musiikin eri genrejä jazzista ja bluesista progen kautta poppiin.

Jazzteltan lavalle nousevat sekä kotimaiset että ulkomaiset artistit ovat oman musiikkilajinsa huippuja, joille keikka aivan veden äärellä keskisuomalaisessa järvimaisemassa on elämys. Jazzteltta on todellakin kirjaimellisesti veden äärellä, sillä vain muutama askel lavalta ja ohi virtaa vesi, joka on kulkenut pitkän matka Keitele-järvellä.

Aina välillä kuuluu piikikästä kritiikkiä siitä, että mikä jazz-festivaali se sallainen on, jonka ohjelmistoon kuuluu pop-musiikin suurnimiä, jotka pitävät valtaa soittolistojen kärjessä. Vastaus tähän on yksinkertainen: Keitelejazz synnytetään vuodesta toiseen talkoilla ja tapahtuman pitää pystyä maksamaan itse itsensä, eli festivaalin tuotoilla katetaan sen kulut. Voittoa ei tehdä: se, mikä tulee, se myös menee musiikkiin. Suurelle yleisölle tutut artisti mahdollistavat sen, että Häränvirran rannalla nähdään helmiä myös musiikillisen valtavirran ulkopuolelta.

Tänäkin vuonna keskiviikkoilta, 24.7.2019, on pop-painottelinen, kun lavalle nousevat vahvoja tunnelmia tarjoava Jarkko Martikainen Luotettujen miesten kanssa. Broadcast puolestaan tuo huumaavan mahdollisuuden matkustaa musiikin siivin 80-luvulle. Illan päättää renesanssimies J. Karjalainen, joka yhtyeineen soittaa monille tärkeitä ja muistoja mieleen tuovia hittejä. Mutta toki Karjalainen esittää myös uudempaa musiikkia, kappaleita, joita tulevaisuudessa kutsumme klassikoiksi.

Torstai-illan, 25.7.2019, määrittää proge. Illan avaa suomenkielistä progea soittava Sammal, joka on tehnyt aktiivisesti musiikkia vuodesta 2010 lähtien, ja on jo selvästi löytänyt oman äänensä. Pink Floyd -tribuutin tarjoilee Drink Floyd ja silloin muusikin ilo on vahvasti keskiössä, kun tämä kokoonpano on lavalla.

Illan päätteeksi Kingston Wall by JJylli, Kuoppis & VHB ottaa yleisön maagiseen syleilyynsä. Monikerroksellista progea soittava ryhmä on taatusti kokemisen arvoinen. Legendan maineen saaneen Kingston Wallin reinkarnaation vuoden aiemmat keikat myytiin loppuun, mutta Keitelejazzin teltta toivottaa kaikki nauttimaan harvinaisesta musiikillisesta heittäytymisestä. Tila ei ihan heti lopu kesken.

Sitten siirrymme perjantaille, 26.7.2019, ja sehän tarkoittaa huippukitaristien blues & roll -säveliä. Ensimmäisenä soittovuorossa on Guitars, Guitasrs and More Guitars -kokoonpano. Sen riveissä soittavilta Jarmo Nikulta, Ben Granfeldiltä ja Muddy Manniselta löytyy yhteensä 150 vuotta kitaransoittokokemusta. Kolmikko on soittanut monien huippuartistien yhtyeissä, ja herrat osaavat taatusti ottaa yleisönsä.

Kotimaisten kitaravirtuoosien jälkeen lavalle nousee vuonna 2008 perustettu englantilainen King King. Tämä kokoonpano soittaa sielussa asti tuntuvaa bluesia, joka maistuu elämältä. Kaikki mahdolliset kyseisen musiikkigenren palkinnot viime vuosina Britanniassa napanneen bändin kitarankieliltä tippuu säveliä, jotka haluat kuulla livenä.

Erja Lyytinen on roots-musiikin boss lady. Lyytinen sotkee bluesiin taitavasti pieniä jippoja muun muassa funk- ja proge-musiikista, eikä tämä Santanankin kanssa samalle lavalle noussut taituri unohda myöskään rock-sävyjä. Vuonna 2017 Lyytinen valittiin Euroopan parhaaksi blues-kitaristiksi, joten perjantai-ilta päättyy taatusti hienoon kitara-ilotteluun.

Lauantai, 27.7.2019, on jazzin ilta. Korpilahdelta kotoisin oleva laulaja-lauluntekijä Aili Ikonen avaa lauantai-illan. Ikosen musiikillista monipuolisuutta kuvastaa hyvin sen, että vuodesta 2016 alkaen hän on soittanut viulua Hectorin orkesterissa, ja vuodesta 2018 lähtien hän on ollut suositun a cappella -yhtye Rajattoman jäsen.

Ikosen jälkeen lavalle nousee kuusi tyylikästä herraa, jotka yhdessä muodostavat kokoonpanon nimeltä Gourmet. He elävät jazzia, sen riemua ja sulattavat ennakkoluulottomasti yhteen erilaisia musiikin tyylilajeja. Tämän porukan musiikki toimii levyllä, mutta vielä hienommalta se kuulostaa livenä, ja sopii mainiosti myös sellaisellekin kuulijalle, joka ei miellä jazzia omakseen.

Lauantai päättyy vahvaa rytmiä täynnä oleviin säveliin, jotka Raoul Björkenheim Time is Now & Senegal Drums loihtivat yön puolelle kääntyvään kesäiltaan. Mikko Innasen saksofoni ja senegalilaiset perkussiot tarjoavat jotain, mikä tullaan muistamaan pitkään.

Telttakonserttien lisäksi ohjelmistossa on kaksi muutakin tapahtumaa, joista toinen järjestetään Äänekosken kaupungintalolla lauantaina 27.7.2019 ja toinen sunnuntaina 28.7.2019 ravintola Willessä.

Kaupungintalolla nähdään ja kuullaan OK:KO, joka on upea nuoren polven jazzmuusikoiden kollektiivi. Willessä puolestaan voi jatkaa festivaalitunnelmaa sunnuntaina Color Dolorin kanssa. Tämä vaihtoehtoista pop-musiikkia soittava duo palkittiin keväällä Teosto-palkinnolla.

Keitelejazz 24.-28.7. 2019

Äänekoskella, Keski-Suomessa, järjestettävä Keitelejazz järjestetään tänä vuonna 34. kerran. Tapahtuma on aina järjestetty talkoovoimin, niin tänäkin vuonna. Töitä tapahtuman eteen tehdään pitkin vuottaa, ja mitä lähempänä heinäkuun loppua ollaan, sitä kiivaampi on tahti. ”Rakkaudesta musiikkiin” on talkooporukan motto, ja jazz-hommiin tullaan ympäri Suomea.

Tapahtuman järjestelyn kokoonpanosta löytyy myös kaksi ryhmää, joille maksetaan: valo- ja äänitekniikka sekä turvallisuus. Ensimmäinen siksi, että pystytään takamaan ensiluokkainen kokemus festivaaliyleisölle ja parhaat mahdolliset ”työolot” artisteille. Toinen siksi, koska turvallisuus takaa onnistuneen festivaalielämyksen. Kaikki muu tosiaankin syntyy talkootyönä, eikä tapahtuman taustalla oleva taho, Äänekoski Jazz ry, edes saa tehdä voittoa, joten kaikki raha käytetään itse tapahtumaan ja sen kuluihin.

Tapahtuma-alue on harvinaisen hieno, jopa tässä tuhansien järvien maassa, sillä Jazz-teltta nousee joka vuosi Häränvirran rannalle, ja veden läheisyys luo oman tunnelmansa koko festivaalille. Erityisesti ulkoimaiset artistit eivät meinaa uskoa silmiään, kun he ensimmäisen kerran tulevat tapahtumapaikalle. Suomalainen luonto on lumoava kokemus, tämän ovat sanoneet kaikki Suomen rajojen ulkopuolelta tulevat esiintyjät – ja kehuja paikka kerää myös kotimaisilta artisteilta.

Teksti: Piia Kuusisto