Hietsu is Happening! päättää kulttuurivuoden kansainvälisen huippumusiikin merkeissä

118
lukukertaa

Ennakkoluulottomasti eri taidealojen rajapinnoilla liikkuva Hietsu is Happening! -tapahtumasarja tuo Hietsun Paviljonkiin korkeatasoisen kattauksen jazzia ja klassillista musiikkia marras-joulukuussa. Helsingin Hietaniemessä 22.11. ja 8.12. esiintyvät muun muassa Mikko Innanen Autonomus (FI/NO/DK), Halo Strings, Peter Evans & Sofia Jernberg Duo (US/SE), Heikki Nikula ja Petri Kumela.

Hietsu is Happening! -tapahtuman 22. marraskuuta avaa itseohjautuva ja intuitiivinen kvartetti Mikko Innanen Autonomus. Saksofonisti Mikko Innanen, pianisti Håvard Wiik, basisti Antti Lötjönen sekä rumpali Peter Bruun esittävät materiaalia vuonna 2019 julkaistulta I-XXX -debyyttialbumilta, joka perustuu Innasen vapaasti piirtämiin, veistoksellisiin nuottiviivastoihin. Ainutkertaisen mausteensa marraskuiseen iltaan tuo Maija Linkolan luotsaama uusi jousikvartetti Halo Strings, joka tulkitsee I- XXX -sävellyssarjan teoksia yhdessä ja erikseen Autonomuksen kanssa.

Vuoden viimeisessä konsertissa 8. joulukuuta Hietaniemen rantamiljöön ottaa haltuun Suomessa ensi kertaa vierailevat Peter Evans ja Sofia Jernberg. New Yorkissa asuvaa Peter Evansia on kuvailtu sukupolvensa innovatiivisimmiksi trumpetisteiksi, joka liukuu vaivattomasti niin jazzin, improvisaation kuin nykymusiikin aalloilla. Evansin aisaparina on ruotsalainen laulaja-säveltäjä Sofia Jernberg, jonka kokeellinen tekniikka ja monipuolinen tyyli haastaa niin genrerajoja kuin perinteisiä käsityksiä vokaalimusiikista. 

Hietsu is Happening! esittelee joulukuussa myös kaksi kantaesitystä. Suomalaisen musiikin päivälle osuvassa konsertissa kuullaan Paavo Korpijaakon bassoklarinetille ja mikrotonaaliselle kitaralle sävelleltämä Hiisi. Teoksen myötä Korpijaakko sukeltaa ensimmäistä kertaa mikrotonaliikan maailmaan, jonka konsertissa herättävät henkiin bassoklarinetisti Heikki Nikula sekä mikrotonaalisella kitaralla varustettu Petri Kumela.

Joulukuun toinen kantaesitys on Sami Klemolan uusi teos kitaralle, kontaktimikrofonille ja urkusyntetisaattoripedaalille. Kokeellisen, elektroakustisen musiikin yhtenä keskeisimpänä hahmona tunnetun Klemolan teos etsii musiikkia hälyjen, häiriöiden ja hiljaisuuden keskeltä. Konsertissa esiintyvät lisäksi improvisoinnin merkeissä Mikko Innanen ja Antti Lötjönen sekä kaikista illan esiintyjistä koostettu Hietsun Impro-orkesteri.

“Olemme onnekkaita, kun saamme edelleen toimia Hietsun Paviljongin historian kyllästämissä tiloissa ja tunnelmallisessa ympäristössä. Syystalven pimeät illat hiljentyneen Hietarannan ja Hietaniemen hautuumaan välissä saavat muusikoiden ja kuulijoiden mielet avoimiksi ja nöyriksi kohtaamaan uusi ja ennalta arvaamaton,” kuvailee Mikko Innanen.

Hietsu is Happening! on Hietsun paviljongilla ja sen ympärillä vuodesta 2016 järjestetty yllätyksellinen, monitaiteellinen ja monimuotoinen tapahtumasarja, jonka taiteellisina kuraattoreina toimivat paviljongilla majailevat muusikot Mikko Innanen, Petri Kumela ja Antti Lötjönen. Joulukuun konsertin myötä eri teemojen ympärille kiedottuja tapahtumia on järjestetty jo 24 kertaa.

Katso kesän 2021 Hietsu is Happening! -tv-tallenteet Yle Areenassa.

HIETSU IS HAPPENING! 22.11. klo 19

Yhteistyössä Helsinki Jazz ry, Vapaat äänet -agentuuri sekä Hietsun Paviljonki

Mikko Innanen Autonomus
Mikko Innanen, saksofonit / Håvard Wiik, piano / Antti Lötjönen, basso / Peter Bruun, rummut

Halo Strings
Maija Linkola, viulu / Elina Viitasaari, viulu / Petri Kumela, kitara / Lotta Poijärvi, alttoviulu

HIETSU IS HAPPENING! 8.12. klo 19

Yhteistyössä Helsinki Jazz ry sekä Hietsun Paviljonki

Peter Evans & Sofia Jernberg
Peter Evans, trumpetti / Sofia Jernberg, laulu

Paavo Korpijaakko: Hiisi (kantaesitys)
Heikki Nikula, bassoklarinetti / Petri Kumela, mikrotonaalinen kitara

Sami Klemola: Teos kitaralle, kontaktimikrofonille ja urkusyntetisaattoripedaalille (kantaesitys) Petri Kumela, kitara

Mikko Innanen & Antti Lötjönen
Mikko Innanen, saksofoni / Antti Lötjönen, basso

Hietsun Impro-Orkesteri Illan kaikki esiintyjät

Esityspaikka: Hietsun Paviljonki, Hiekkarannantie 9, 00100 Helsinki.