We Jazz Helsingissä 28.11.-5.12.2021

172
lukukertaa
Iro Haarla. Kuva: Maarit Kytöharju.

Helsingin laajamittaisin jazztapahtuma We Jazz järjestetään kahdeksatta kertaa. Huippujazzia tarjoilevan festivaalin ohjelmistossa ovat mukana muun muassa Greg Foat 7tet, Timo Lassy Trio, Atomic, Ilmiliekki Quartet, Iro Haarla presents: Leo Records, Jason Nazary ja Linda Fredriksson Juniper.

Loppuvuoden pimeyden keskellä tuikkivassa We Jazz -tapahtumassa nautitaan harvinaisista helmistä. Kahdeksanpäiväisellä festivaalilla esiintyy kaikkiaan yli 30 artistia, ja tapahtuma levittäytyy yhteensä 14 erilaiseen tapahtumapaikkaan ympäri kaupunkia. Ainutlaatuisiin esiintymisiin lukeutuvat muun muassa Greg Foat 7tetin keikka sekä artistin tuoreen Gone to the Cats -levyn live-esitys. Ainoa laatuaan on tiettävästi myös Teddy RokinAtonal Drums -julkaisun esitys, joka koetaan Kallion tunnelmallisessa Kahvila Sävyssä. Ruotsalainen Atomic puolestaan esiintyy Suomessa viimeistä kertaa, kun yhtye nousee Ääniwallin lavalle.

”Ohjelmallisesti vuoden 2021 We Jazz on itselleni kuraattorin roolissa monenlaisten unelmien täyttymys”, kertoo tapahtuman taiteellinen johtaja Matti Nives. ”Tuntuu, että yhtyeillä on todella kova halu esiintyä ja ideoihin suhtaudutaan nyt entistäkin avoimemmin. Pääsemme esittelemään helsinkiläisyleisölle useita kokonaan uusia yhtyeitä ja samalla toki kuulemaan myös odotettuja levynjulkaisukeikkoja ja kokemaan elämyksellisiä uusia tiloja. Alkutalven pimeys kutsuu huomaansa poikkeuksellisen houkuttelevana, eikä vaakasuoraan naamalle satava räntäkään pääse himmentämään tunnelmaa.”

Yksi unelmista toteutuu, kun pitkään We Jazzin kiikarissa olleet tanskalainen Bremer/McCoy sekä kuuluisalle ECM-levymerkille useita ylistettyjä levyjä tehnyt sveitsiläispianisti Nik Bärtschnähdään Aleksanterin teatterin illassa. Lisää tanskalaisvahvistusta festivaalille tuo Jasper Høiby, joka esittelee yleisölle Planet B -levynsä. Levy avaa keskustelua ihmisten suhteesta maapalloon ja toisiinsa.

Perjantaina 3.12. Suvilahden Tiivistämössä ja Mittarikorjaamossa vietetään festivaalia festivaalin sisällä. Keikoilla nähdään ruotsalainen Dark Horse, WIRE-lehden hehkuttama Luokkanen/Tanner, tulevan We Jazz -levynsä materiaalia soittava Koma Saxo feat. Sofia JernbergRiitta Paakki QuartetAntti Lötjösen suvereeni Quintet East ja ilmiöksi nousseen Ill Considered -yhtyeen riveistä ponnistava Wildflower. Vallilan teollisuusalueella sijaitsevassa Ääniwallissa nautitaan viikonlopun toinen täyskattaus lauantaina 4.12., kun lavoille nousevat muun muassa brittiyhtye Pokus, sveitsiläisvokalisti Lucia Cadotsch ja Joona Toivanen Trio. Yhdysvaltalaisrumpali Jason Nazary ja kosketinsoittaja-tuottaja Dan Nicholls nousevat yleisön eteen uuden levy-yhtiönsä kotikaupungissa ensimmäistä kertaa sitten We Jazz -julkaisujensa ilmestymisen. Valinnavaikeutta ei viikonlopun tarjonnan äärellä tarvitse murehtia, sillä myyntiin tulee nyt ensi kertaa sekä perjantain että lauantain sisältävä kombolippu.

Festivaalin muina esityspaikkoina toimivat tänä vuonna muun muassa Artek Helsinki, Kuudes Linja sekä GLO Hotel Art Jugend Hall. Keskustan uudessa Glasshouse-taidetilassa kuullaan Linda Fredrikssonin odotetun We Jazz -albumi Juniperin julkaisukonsertti, ja Tavastialla nähdään tuoreen We Jazz -levyn julkaissut Timo Lassy Trio. Myös kaksi viime vuodelle suunniteltua ainutlaatuista keikkaa päästään vihdoin kokemaan: pianisti Iro Haarla esittelee Edward Vesalan kanssa 1970-luvulla perustamansa Leo Recordsin tuotantoa uusina versioina varta vasten We Jazzia varten kootun yhtyeensä kanssa G Livelabissa, ja Death Hawksin kunnianosoitus jazzpioneeri Sun Ra’lle nähdään Ääniwallin lauantaissa. Way Bakery and Wine Barissa nautitaan festivaalin avajaispäivänä suursuosion saavuttanut Jazz kiinnostaa -brunssi, jonka livelähetys kuullaan Radio Helsingin taajuudella.

Koko tapahtuman päättää salakeikka ennalta määrittelemättömässä uudessa esityspaikassa, jonne siirrytään yhteiskuljetuksella ja jossa kuullaan yllätykseksi jääviä kansainvälisiä huippubändejä.

”Viime vuoden We Jazzin peruminen juuri ennen tapahtumaa oli tiimille valtaisa pettymys, mutta kun tämän vuoden festivaalia tarkastelee, näkee välivuodesta olleen myös hyötyä. Olemme päässeet suunnittelemaan rauhassa tapahtuman, joka on lupauksiltaan tähänastisista festivaaleistamme kovatasoisin. Haluan nähdä tämän uuden alkuna: kivulias ja ahdistava pandemia-aika kääntyy uuden alun lannoitteeksi, käyttövaraksi josta voimme yhdessä rakentaa jotain entistäkin vahvempaa”, Nives sanoo.

We Jazzin koko ohjelma on nähtävissä tapahtuman verkkosivuilla ja tämän tiedotteen lopussa. Lisää artistijulkistuksia on luvassa syksyn mittaan. Painetussa festivaaliesitteessä esitelty Avishai Cohen Big Vicious on valitettavasti perunut kiertueensa koronavirustilanteesta johtuen.

Tapahtuman liput tulevat myyntiin maanantaina 6.9. klo 9 Tiketin sivuilla.
Festivaalin kausikortit on myyty loppuun.

Tapahtuma Facebookissa
Soittolista Spotifyssa

WE JAZZ 2021
28.11.–5.12.

ARTISTIT

Atomic (SE)
Bremer/McCoy (DK)
Dan Nicholls (UK)
Dark Horse (SE)
Death Hawks Plays Sun Ra
Gone to the Cats (UK/FI)
Greg Foat 7tet (UK)
Ilmiliekki Quartet
Iro Haarla presents: Leo Records
Jason Nazary (US)
Jasper Høiby ”Planet B” (DK/UK/FR)
Joona Toivanen Trio
Koma Saxo feat. Sofia Jernberg (SE/DE/FI)
Linda Fredriksson Juniper
Lucia Cadotsch Speak Low (CH/SE)
Luokkanen/Tanner
Nik Bärtsch Solo Piano – Entendre (CH)
OK:KO
Pokus (UK)
Riitta Paakki Quartet
(Salakeikka)
Teddy Rok: Atonal Drums
Timo Lassy Trio
We Jazz DJs
Wildflower (UK)

ESITYSPAIKAT

Aleksanterin teatteri
Artek Helsinki
Glasshouse
G Livelab Helsinki
GLO Hotel Art (Jugend Hall)
Kahvila Sävy
Kuudes Linja
Salakeikka
Suvilahti: Tiivistämö & Mittarikorjaamo
Tanner
Tavastia
Way Bakery and Wine Bar
Ääniwalli

YHTEISTYÖKUMPPANIT

Artek
GLO Hotel Art
Music Finland
Olvi
Pop Media
Radio Helsinki
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmä
Web-Veistämö

TUKIJAT

Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond
Helsingin kaupunki
Jenny ja Antti Wihurin rahasto
Musiikin edistämissäätiö
Nordisk Kulturfond: PULS
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Suomen kulttuurirahasto
Taiteen edistämiskeskus
Thurings Stiftelse

OHJELMA

Su 28.11. klo 12.00 Way Bakery and Wine Bar
JAZZ KIINNOSTAA -BRUNSSI

Su 28.11. klo 19.00 Tavastia
TIMO LASSY TRIO
+ TBA

Ma 29.11. klo 19.00 GLO Hotel Art Jugend Hall
GREG FOAT 7TET (UK)
JASPER HØIBY’S PLANET B (DK/UK/FR)

Ti 30.11. klo 18.00 Artek Helsinki
GONE TO THE CATS (UK/FI)

Ti 30.11. klo 20.00 G Livelab Helsinki
IRO HAARLA PRESENTS: LEO RECORDS
OK:KO

Ke 1.12. klo 18.00 Kahvila Sävy
TEDDY ROK: ATONAL DRUMS

Ke 1.12. klo 19.00 Aleksanterin teatteri
NIK BÄRTSCH SOLO PIANO – ENTENDRE (CH)
BREMER/MCCOY (DK)

To 2.12. klo 19.00 Kuudes Linja
ATOMIC (SE)
ILMILIEKKI QUARTET
WE JAZZ DJS

To 2.12. klo 22.00 Ravintola Tanner
WE JAZZ DJS

Pe 3.12. klo 20.00 Suvilahti: Tiivistämö & Mittarikorjaamo
WILDFLOWER (UK)
DARK HORSE (SE)
ANTTI LÖTJÖNEN QUINTET EAST
KOMA SAXO FEAT. SOFIA JERNBERG (SE/DE/FI)
LUOKKANEN/TANNER
RIITTA PAAKKI QUARTET
WE JAZZ DJS
+ TBA

La 4.12. klo 18.00 Glasshouse Helsinki
LINDA FREDRIKSSON JUNIPER

La 4.12. klo 20.00 Ääniwalli
POKUS (UK)
JASON NAZARY (US)
DAN NICHOLLS (UK)
LUCIA CADOTSCH SPEAK LOW (CH/SE)
JOONA TOIVANEN TRIO
DEATH HAWKS PLAYS SUN RA
WE JAZZ DJS
+ TBA

Su 5.12. klo 15.00 (tapaaminen 14.00)
SALAKEIKKA