Tomi Nikku 5tet Jazzliiton kiertueella lokakuussa

72
lukukertaa
Kuva: Jouni Raatikainen.
Nuoren polven kotimaisiin ykköstrumpetisteihin kuuluva Nikku yhtyeineen juhlistaa perjantaina 17.9. julkaistavaa Light & Shade -debyyttialbumiaan. Suomen Jazzliiton tuottama kiertue käsittää yhdeksän konserttia ja ulottuu Espoosta aina Ouluun saakka. 

Tomi Nikku 5tet esiintyy kahdeksassa konsertissa ympäri maan 12.–22. lokakuuta osana Suomen Jazzliiton järjestämää kiertuetta. Kiertuepaikkakuntiin kuuluvat Joensuu, Kuopio, Lappeenranta, Turku, Helsinki, Savonlinna, Oulu, Kokkola ja Espoo. Yhtye juhlistaa kiertueella Flame Jazz Recordsilla 17.9. julkaistavaa Light & Shade -levyään, joka on monesta huippukokoonpanosta tutun trumpetisti Tomi Nikun ensimmäinen albumi yhtyeenjohtajana.

Nuoren polven suomalaisiin jazzhuippuihin lukeutuva Nikku on levyttänyt ja keikkaillut mm. Alder EgonBowman TrionMaxxxtetin ja Sointi Jazz Orchestran riveissä. Tomi Nikku 5tetissa trumpetistin rinnalla kuullaan alttosaksofonisti ja bassoklarinetisti Max Zengeriä (Maxxxtet, Kadi Vija Key Project), kontrabasisti Vesa Ojaniemeä (UMOMikko Pettinen Why Not), rumpali Jonatan Sarikoskea (Kaisa’s Machine) ja vibrafonisti Ilkka Uksilaa (The Watercolors). Uksilan vibrafoni ja etulinjassa soiva Zengerin bassoklarinetti luovat yhtyeelle omintakeisen ja tunnistettavan soinnin. Viisikko on esiintynyt muun muassa Pori Jazzissa ja Jazz-Espalla vuonna 2019. 

Kiertueella kuullaan musiikkia yhtyeen syyskuussa julkaistavalta debyyttialbumilta Light & Shade. Nikun tuoreet sävellykset heijastelevat trumpetistin tunnetiloja sekä ajankohtaisia aiheita, kuten yhteiskunnan polarisoitumista. ”Huomaan kirjoittavani enemmän musiikkia silloin kun elämässäni tapahtuu isoja asioita, olivat ne sitten iloisia tai surullisia”, trumpetisti kertoo. Esimerkiksi levyn avaava energinen Inceptum on syntynyt valtavan innostuksen vallassa ja Nikun esikoislapselle omistettu V.E.N. säteilee suloisena ja leikkisänä onnellisuuden ja ylpeyden tunteita. Näiden vastapainona levyltä varjoisaa puolta edustavat kappaleet kuten What Is It (That You’re So Afraid Of) ja Yearnin’, jotka syntyivät kesän 2020 polarisoituneesta ilmapiiristä ja tunteista, joita se toi pintaan. 

Kuuntele single What Is It (That You’re So Afraid Of) Spotifyssa

Tomi Nikun (s. 1991) improvisointia on kuultu yli kymmenellä albumilla sekä livenä muun muassa Alder Egon, Bowman Trion, Maxxxtetin ja Sointi Jazz Orchestran riveissä. Lisäksi Nikku on esiintynyt UMO Helsinki Jazz Orchestran solistina (2017) ja palkittu parhaan solistin palkinnolla Corendonin kansainvälisessä big band -kilpailussa vuonna 2018.  

Tomi Nikku 5tet 
Tomi Nikku, trumpetti / Max Zenger, alttosaksofoni & bassoklarinetti / Ilkka Uksila, vibrafoni / Vesa Ojaniemi,  kontrabasso / Jonatan Sarikoski, rummut   

Tomi Nikku 5tet Jazzliiton kiertueella 
Ti 12.10. klo 19.00 Joensuu, Konservatorion sali  
Ke 13.10. klo 19.00 Kuopio, Hygge Bro  
To 14.10. klo 20.00 Lappeenranta, Ravintola Lamppu 
Pe 15.10. klo 19.00 Turku, Bar Ö  
Su 17.10. klo 20.00 Helsinki, Tenho Restobar
Ti 19.10. klo 19.00 Savonlinna, Kulttuurikellari  
Ke 20.10. klo 19.00 Oulu, Radisson Blu Hotel Oulu, Raattisali  
To 21.10. TBA, Kokkola, Kulttuuritalo Jungsborg  
Pe 22.10. klo 17.30 Espoo, WeeGee 

www.tominikku.com

Vuonna 1966 perustettu Suomen Jazzliitto ry on tärkein jazzin edunvalvoja ja kattojärjestö Suomessa. Jazzliitto osallistuu jazzin asiantuntijatahona kulttuuripoliittiseen keskusteluun sekä ylläpitää Jazz Finland -sivustoa, joka on suomijazzin tärkein tiedotuskanava, tietopankki ja konserttikalenteri. Kiertuetoiminnalla Suomen Jazzliitto toteuttaa missiotaan pitää jazz soimassa ympäri Suomen.

jazzfinland.fi / facebook.com/suomenjazzliitto / instagram.com/suomenjazzliitto