Lahden Jazztori marraskuussa

55
lukukertaa
Peela. Kuva: Maarit Kytöharju.

Lahti Big Band ry pitää edelleen kiinni Lahden Jazztorin vuonna 1989 alkaneesta katkeamattomasta perinteestä. 33. festivaali järjestetään tänä vuonna marraskuun jälkipuoliskolla.

Viime syksynä jäätiin pandemian varjossa selvästi yleisötavoitteesta, mutta artisteilta ja kriitikoilta saatu runsas kiittävä palaute lämmitti mieltä ja piti uskoa yllä, kertoo Lahti Big Bandin puheenjohtaja Janne Tarmio. 

Lahti Big Band ry tuottaa itse kuusi tapahtumaa, jotka ajoittuvat viikonloppuun 19.–21.11. Oheistapahtumia järjestetään 15.11. alkaen, jolloin Johannes Salomaa soittaa ja esittelee saksofoniperheen jäseniä kaupunginkirjaston auditoriossa. Festivaali päättyy Nastolan bluespojat -kirjan julkistamistilaisuuteen lauantaina 27.11. Välipäiviksi on luvassa useita muiden tahojen tuottamia jazzhenkisiä tapahtumia eri puolille kaupunkia.

Tarmion mukaan yhteistyö Lahden kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa on viime vuosina toiminut kitkattomasti, mikä on madaltanut Lahti Big Bandin omien tuotantojen kynnystä. Myös sivistyslautakunnan myöntämä toistuvaisavustus on pitänyt festivaalin hengissä.

”Haluamme tarjota esiintymistilaisuuksia ja ansaintamahdollisuuksia mielenkiintoisia marginaaleja edustaville muusikoille ja yleisempään tietoisuuteen vasta matkalla oleville nuorille kyvyille. Pelkin lipputuloin yhtälö ei ole mahdollinen”, Tarmio kertoo. 

Terveysturvallisuudesta pidetään big bandin itse tuottamissa päätapahtumissa tinkimättömästi kiinni. Ennakkomyynnissä on vain noin puolet katsomokapasiteetista. Mahdolliset lisäpaikat otetaan käyttöön ainoastaan, jos epidemiatilanne ja alueelliset rajoitukset suosituksineen sen sallivat.

Suomen eturivin kitaristit ovat vahvasti esillä festivaalin ohjelmassa. Kansainvälistäkin arvostusta nauttivan Teemu Viinikaisen soolokonsertista odotetaan yhtä ohjelmiston kohokohdista. Nuoren polven muusikoista Viinikaista pääsevät haastamaan Ville-Veikko Airaniemi ja nuorten jazzkitaristien kilpailun Jazzkukko-festivaalilla heinäkuussa voittanut Johannes Granroth. Airaniemi tulee Lahteen nimivahvan, mutta harvakseltaan esiintyneen Anakonda Shark -yhtyeen riveissä, Granroth puolestaan väkevässä nousussa olevan ja April Jazzissakin esiintyvän Peela-kokoonpanon mukana.

Laulajista ääneen pääsevät Peela-yhtyeen riveissä musisoiva Maja Mannila ja Soma-trion laulusolistina Lahteen saapuva Aliisa Pihlanne. Molemmat rakentavat myös soolouraa. Lahti Big Band puolestaan on kutsunut oman konserttinsa keulakuviksi peräti viisi orkesterin kanssa yhteistyötä tehnyttä laulusolistia.

”Toivomme orkesterin ja yleisemminkin big band -musiikin ystävien löytävän runsaslukuisesti paikalle antamaan tukensa yhdistyksen toiminnalle. Väliajallinen konsertti tarjoaa monipuolisen keitoksen viihdyttävää musiikkia”, Tarmio lupaa.

Ajan hermollakin ollaan. Nikita Rafaelovin trio muistaa sunnuntaina 21.11. sata vuotta sitten syntyneen pianistilegendan Erroll Garnerin musiikillista perintöä.

* Ennakkomyynti: Tiketti.

* Lauantaille 20.11. ja sunnuntaille 21.11. myynnissä myös päivälippuja.

* Oheisohjelma täydentyy syksyn aikana. Katso lisää jazztori.fi.

Kuvat: 

Lahti Big Band © Matti Johannes Ojapalo

Peela © Maarit Kytöharju

PÄÄKONSERTIT

PERJANTAI 19.11.

An Evening with Lahti Big Band

LBB solisteineen esittelee parhaita paloja 2000-luvun ohjelmistostaan ja tarjoaa maistiaisia tulevasta. Matkaa tehdään soul-tunnelmista salsaan, Michel Legrandin sävelistä Maynard Fergusonin trumpetti-iloitteluun. Erno Tiittanen johtaa.

Klo 19 Lahden konserttitalo, Felix Krohn -sali

LAUANTAI 20.11.

Teemu Viinikainen

Teemu Viinikainen on yksi Suomen tunnetuimmista ja arvostetuimmista jazzkitaristeista. Hänen soitossaan ilmaisuvoima, svengi ja virtuositeetti ovat tärkeitä elementtejä, mutta päällimmäisiksi tuntemukseksi häntä kuunnellessa nousevat kuitenkin vahva läsnäolo, herkkyys ja kitaran kaunis sointi.

Teemu Viinikainen – kitara + efektit

Klo 16 Pikkuteatteri

Soma

Soma on uunituore, dynaaminen jazzkvartetti. Se soittaa jäsenten omien sävellysten lisäksi tuttuja jazzstandardeja raikkaalla otteella, kuitenkin perinteitä kunnioittaen. 

Aliisa Pihlanne – laulu

Sonja Kaipainen – piano

Jussi Hovilainen – basso

Johan Dahlbo – rummut

Klo 19 Pikkuteatteri

SUNNUNTAI 21.11.

Anakonda Shark

Anakonda Shark suuntaa avoimin mielin musiikin äärelle ja ottaa yhteen musiikillisten raja-aitojen kanssa – pyrkien kaatamaan kaiken minkä kohtaa lempeästi, mutta päättäväisesti. 

Okko Saastamoinen palkittiin kesällä 2019 Pori jazzin nousevana tähtenä. Saastamoinen ja Tikka tunnetaan myös kiitetystä OK:KO-kokoonpanosta, Saastamoinen ja Airaniemi puolestaan Arpan taustalta. Seppä on kysytty basisti lukuisissa kotimaisissa jazzyhtyeissä.

Jarno Tikka – saksofonit

Ville-Veikko Airaniemi – kitara

Eero Seppä – basso

Okko Saastamoinen – rummut

Klo 13 Kalevi Aho -sali

Nikita Rafaelov trio: A Tribute to Erroll Garner

Helsinkiläinen pianisti-säveltäjä Nikita Rafaelov trioineen tulkitsee sata vuotta sitten syntyneen legendaarisen jazzpianisti Erroll Garnerin tuotantoa. Trion jäsenet ovat Suomen nuoren jazzsukupolven aktiivisia vaikuttajia, genreä ja sen perinteitä perinpohjin tuntevia huippuammattilaisia. Yhtyeen soitossa yhdistyy Garnerillekin ominainen humoristisuus ja kepeys sekä armoton svengi, luova yhteinen kommunikaatio, improvisaatiokyky ja tulkinnallinen voima.

Konsertissa kuullaan Garnerin omien sävellysten lisäksi muutama hänen usein soittamansa jazzstandardi. Rafaelov on tutkinut ja opiskellut legendaarisen pianistin soittotapaa ja estetiikkaa ja aikookin pitää sovitukset mahdollisimman alkuperäisinä, kuitenkin omaa persoonallista soittotyyliä unohtamatta.

Nikita Rafaelov – piano

Juuso Rinta – kontrabasso

Ville Luukkonen – Rummut

Klo 15.30 Kalevi Aho -sali

Peela

Peela on nuorten taitavien muusikoiden kokoonpano, jonka musiikissa jazz kohtaa funkrockin ja neo-soulin. Maja Mannilan laulu antaa aika ajoin mausteensa kiehtovaan keitokseen. Sävellyksistä vastaava Johannes Granroth voitti kesällä Jazzkukko-festivaalin yhteydessä järjestetyn kovatasoisen jazzkitaristikilpailun.

”Sen musiikissa yhdistyvät vaivattomalla tavalla jazzin harmoninen herkullisuus, juureva laulu sekä popin helppous”, kirjoitti Turun Sanomat helmikuisen Flame Jazz -keikan jälkeen. ”Hunajata, sanoisivat jotkut turkulaiset.” 

Johannes Granroth – kitara

Severi Sorjonen – rummut

Maja Mannila – koskettimet, laulu

Sami Leponiemi – saksofonit

Oliver Karttunen – basso

Mikko Antila – lyömäsoittimet

Klo 18.30 Kalevi Aho -sali