Kitaralegenda Bill Frisell Poriin

124
lukukertaa

Grammy-palkittu kitaralegenda Bill Frisell saapuu trioineen juhlistamaan porilaista kymmenvuotiasta Validi Karkia -klubia ekslusiivisesti ja koronaturvallisesti ainoalla Suomen keikallaan.  Yhtyeen viimeisin Blue Note -levy-yhtiöllä julkaistu Valentine valittiin vuoden 2020 maailman parhaaksi jazz-levyksi Beyond Album – kategoriassa DownBeatin kriitikoiden toimesta. 

Pe 01.10.2021
Validi Karkia -klubi:
BILL FRISELL TRIO feat. Thomas Morgan and Rudy Royston
Bill Frisell – sähkökitara
Thomas Morgan – kontrabasso
Rudy Royston – rummut
Porin Mies-Laulun talo, Vapaudenkatu 10
Showtime klo 19.00, ovet klo 18.00
Liput 70 €, ennakkovaraukset: kukkesand@hotmail.com
Ikärajaton, kuvaaminen ja äänittäminen kielletty. Konsertti on koronaturvallisesti järjestetty tilaisuus.

Yksi merkittävimmistä ja tunnistettavimmista modernin jazzkitaran äänistä, amerikkalainen Bill Frisell saapuu esiintymään Poriin kymmenvuotiaalle Validi Karkia -klubille 1.10. Keväällä 70v. täyttäneen Grammy-palkitun Frisellin ura pitää sisällään kymmeniä soololevyjä ja satoja levytyksiä John Zornista Elvis Costelloon ja Marianne Faithfullista Norah Jonesiin. Hänet on useana vuonna valittu amerikkalaisen jazzlehti DownBeatin kriitikkoäänestyksissä Vuoden parhaaksi kitaristiksi ja on Pat Methenyn sekä John Scofieldin ohella yksi suurista jazzkitaran visionääreistä. Frisellin harvinaislaatuinen visiitti Poriin on hänen ainut keikkansa Suomessa ja kaikkiaan hänen järjestyksessään kymmenes vierailu maassamme.

Olennaisena ECM-levy-yhtiön artistina 80-luvun alusta saakka, Frisellin musiikki on seikkaillut folkin, countryn, Americanan ja elokuvamusiikin vaikutteiden parissa. 2011 ilmestynyt All We Are Saying -albumi teki kunniaa John Lennonin sävellyksille. 2019 Frisell debytoi Blue Note -levymerkillä julkaisten levyn Harmony, jolla isossa roolissa oli vokalisti Petra Haden. Tuorein nykyisellä triolla levytetty Blue Note -albumi Valentine valittiin DownBeat-lehden kriitikoiden toimesta vuoden 2020 parhaaksi Beyond Album -kategoriassa.

Ensimmäisen Suomen keikkansa Bill Frisell soitti 1987 Tavastia-klubilla saksofonisti Tim Bernen bändissä. Pari vuotta myöhemmin John Zornin Naked Cityn riveissä Tampere Jazz Happeningissä, minkä keikan taltioinnin YLE TV2 esitti myöhemmin. Poriin Frisell saapui ensi kerran 1990 Suomen Jazzliiton kutsumana, jonka tuottama kokeellisemman musiikin Ultra Music Meeting -kokonaisuus oli osa Pori Jazz -festivaalia. Ohjelmaan merkitty Bill Frisell Quartetin keikka houkutteli nuoren kitaristinalun Validin Jyrki Laihon paikalle. Sen konsertin jättämät vahvat jäljet on todettavissa nyt yli 30 vuotta jälkeenpäin.

”He’s a unifying force among so many different musicians, I don’t know that many people that in this wide arrange of styles of music that have as much respect for anyone as they do for Bill. He’s universally loved.” – Bonnie Raitt

”These are my Bill Frisell socks.” – Ron Carter

”Bill continues to amaze me with his masterful but innately modest embrace of musical idioms. He is one of America’s most unique musicians. ” – Elvis Costello

“It’s hard to find a more fruitful meditation on American music than in the compositions of guitarist Bill Frisell. Mixing rock and country with jazz and blues, he’s found what connects them: improvisation and a sense of play. Unlike other pastichists, who tend to duck passion, Mr. Frisell plays up the pleasure in the music and also takes on another often-avoided subject, tenderness.” – The New York Times

”He’s had one of the loudest impacts on creative guitar” – Nels Cline / Wilco

”I’m a fan of Bill Frisell’s music for a lot of reasons” – Paul Simon

”I’ve recently become obsessed with Bill Frisell’s album, Disfarmer. It’s fucking insane. It’s something I can sit with for the next six months and really pull apart.” – John Mayer

BILL FRISELL: A PORTRAIT (2017)
Dokumenttielokuva, ohjaus Emma Franz
https://vimeo.com/ondemand/billfrisellaportrait

Bill Frisellin yhteistyökumppaneita vuosien varrella:
Gavin Bryars, Don Byron, Ron Carter, Loudon Wainwright III, Elvis Costello, Suzanne Vega, Jerry Douglas, Marianne Faithfull, Robin Holcomb, Wayne Horvitz, Paul Motian, Rinde Eckert, Caetano Veloso, Rickie Lee Jones, David Sylvian, Bono, Ron Sexsmith, Vic Chesnutt, Van Dyke Parks, Dave Holland, Elvin Jones, Laurie Anderson, Paul Simon, Vinicius Cantuaria, John Scofield, Jack DeJohnette, Lee Konitz, Hal Willner, Ginger Baker, Charlie Haden, Marc Ribot, T Bone Burnett, Kenny Wheeler, Joe Lovano, John Zorn, Jan Garbarek, Gary Burton, Joey Baron, Marc Johnson, Vic Chesnutt, elokuvaohjaajat Wim Wenders, Gus Van Sant ja Rory Kennedy, sarjakuvataiteilija Gary Larson ja kuvataiteilija Jim Woodring jne.