Kerava Jazz 9.-12.9.2021

95
lukukertaa
Tamperelainen Hot Heros avaa Keravan festivaalin.

Festivaalin aloittaa torstaina 9.9. “mansejazzin” kuumimpaan kärkeen kuuluva Hot Heros -yhtye. Yhtyeen musiikki hakee innoituksensa kansanmusiikinomaisista teemoista ja improvisaatiosta. Yhtyeen solistina esiintyy laulaja ja lauluntekijä Kielo Kärkkäinen. Hän on monipuolinen ja selkeä-ääninen tekijä esittävän taiteen kentällä. Luvassa mielenkiintoista kattaus genrerajat ylittävää musiikkia.

Festivaalin perjantai 10.9. jakaantuu kolmeen konserttiin. Illan aloittaa Keravan kirkossa Pyhät Puhaltimet nimeä kantava ryhmä. Saksofonistit Pepa Päivinen, Mikko Innanen, Jouni Järvelä ja italialainen Dimitri Espinosa kaivautuvat musiikin hengelliseen syväkerrokseen. Pyhät Puhaltimet elävöittävät ja uudistavat John Coltranen ja Albert Aylerin henkistä ja hengellistä perintöä. Ohjelmistossa kokoonpanon jäsenten omia sävellyksiä ja negrospirituaaleja.

Ilta jatkuu Kerava-salissa, jossa esiintyy Mikko Pettinen Why Not. Multi-instrumentalisti Pettinen on koonnut innovatiivisen kokoonpanon, joka ei pelkää tarttua kantaaottaviin teemoihin. Sen musiikissa akustinen ja sähköinen jazz kulkevat käsi kädessä maustettuna maailman musiikkien sävyillä ja ympäristöstä kumpuavilla vaikutteilla.

Illan kolmas esiintyjä, upeaääninen laulaja Nina Mya julkaisi uuden levynsä ”Just another lonely soul” heinäkuussa. Levy tuo uuden piirteen Ninan musiikkiin – kiinnostavia lisäelementtejä on löytynyt erityisesti soulmusiikista. Musiikissa kuuluvat edelleen myös jazzvaikutteet niin harmonioissa kuin loistavien muusikoiden soitossakin. Nina esiintyy The New Sherwood -ravintolassan seitsemaän henkisen yhtyeen kanssa. Se koostuu suomalaisen jazzmusiikin kärkisoittajista, mukana mm. ”kerran keravalainen, aina keravalainen” Varre Vartiainen!

Festivaalin pääkonsertissa lauantaina 11.9. on kolmen kovan eurooppalaisen ryhmän kattaus. Mikko Innasen Autonomus -yhtyeessä soittavat norjalaispianisti Håward Wiik ja tanskalaisrumpali Peter Bruun. Raoul Björkenheimin Solar Winds -yhtye muodostaa oman käsityksensä John Coltranen viimeisen vaiheen musiikista. Mukana yhtyeessä italialaiset huippumuusikot, viulisti Emanuele Parrini ja rumpali Tiziano Tononi. Illan kolmatta yhtyettä johtaa vuonna 2018 parhaan eurooppalaisen muusikon palkinnon saanut sveitsiläispasunisti Samuel Blaser. Hän tuo mukanaan supertrion, jossa musisoivat jazzpiireissä erittäin arvostetut kitaristi Marc Ducret ja rumpali Gerry Hemingway.

Festivaalin sunnuntain 12.9. Aurinkomäen konsertissa on kolme esitystä: Keravan rumpu ja pilli aloittaa ilmaistapahtuman rennolla meiningillään. Heidän jälkeensä esiintyy live-energiaa puhkuva Mopo. Festivaali päättyy perinteisiin jameihin, joissa muusikot improvisoivat jazzstandardien puitteissa. Jameja isännöi keravalainen kitaristi Lasse Keso.