Ääniä-festareilla monipuolinen jazzohjelma

542
lukukertaa
Alicia Lázaro.

Ääniä on uusi monitaidefestivaali, joka järjestetään ensimmäistä kertaa kuluvana vuonna. Äänekoskella 26.7.-1.8. järjestettävän festivaalin ohjelma aikatauluineen on julkaistu festivaalin kotisivuilla: torstaista sunnuntaihin kuullaan myös kattavasti jazzia, improvisoitua musiikkia sekä maailmanmusiikkia niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

Yksi festivaalin ideologian kulmakivistä on myös tuoda yhteen taiteilijoita eri taustoista ja näin luoda mahdollisuuksia uusille taiteellisille kohtaamisille. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii torstai-iltapäivän kirkkokonsertti, jossa festivaalilla esiintyvistä muusikoista kasattu
Ääniä Voices -lauluyhtye luo improvisoidun performanssin yhdessä tanssija Tuisku Takalan kanssa. Improvisoidun a capella -musiikin lisäksi konsertissa kuullaan Antti Lähdesmäen kirkkouruilla luomia äänimaisemia.
Tämän jälkeen kirkossa kuullaan ruotsalais-jordanialaista Staerna-duoa, jonka musiikissa kaksi kansanmusiikkiperinnettä yhdistyvät saumattomasti. Kansanmusiikkiteema jatkuu vielä illan jatkoklubilla, kun ruotsalainen Isa Holmgren esiintyy ravintola Willessä ennen jameja.

Perjantaina jazzohjelmistoa kuullaan festivaalin päälavalla. Ruotsalainen SUPERHEAVY. yhdessä vierailevien solistien kanssa avaa päivän tarjonnan soittamalla musiikkia tuotannonsa rockimmasta ja popimmasta päästä. Ohjelma jatkuu vahvojen kotimaisten solistien merkeissä, kun lavalle nousevat ensin Maja Mannila Trio ja heti perään Hilkka
Louhivuoren UNYA. Perjantain jatkoklubilla liikutaan korkeaenergisissä jazztunnelmissa, kun Antti Lähdesmäki Trio soittaa elektronista setin ennen illan jameja. Keikalla vierailevana artistina kuullaan puhaltaja Ville Lähteenmäkeä.

Festivaalin varsinainen jazzklubi koetaan lauantaina ravintola Willessä: kello viidestä alkaen lavalle nousevat Dynamic Dynamic, Maan Tila, SUPERHEAVY. sekä Aaro Laitinen Quintet. Siinä missä kotimaan nuorista kärkimuusikoista koostuva Maan Tila edustaa kattauksen perinteisintä jazzosaamista, toimii ruotsalainen SUPERHEAVY. siltana edeten minimalistisesta, pohjoismaisesta maalailusta aina americana-tyyliseen rockriffittelyyn. Kotimaista kitarafuusioperinnettä edustaa Dynamic Dynamic ja Aaro Laitinen Quintet kurkottelee progen suuntaan tuoden välillä mieleen esimerkiksi Pekka Pohjolan tuotannon.

Riehakkaan viikonlopun jäljiltä seestytään vielä sunnuntain akustisempaan
päätöskonserttiin, jota tähdittää espanjalainen laulaja-pianisti Alicia Lázaro. Klassisen musiikin, jazzin ja improvisoidun musiikin välimaastossa liikkuva Lázaro esiintyy yhdessä suomalaismuusikoiden kanssa. Tämän jälkeen kuullaan jazzohjelman tuottajan Antti Lähdesmäen suomalais-ruotsalaista trioa. Tämä ohjelmisto rakentuu nimenomaan flyygelin ympärille – vaan ei välttämättä perinteisellä ja odotetulla tavalla. Festivaalin päättää Ääniä Collective: improvisoidun musiikin kollektiivi, joka koostetaan festivaalin aikana, ja joka samoin myös säveltää konsertin musiikin yhdessä.

Ääniä yhteistyössä muiden keikkajärjestäjien kanssa vie ulkomaalaisia esiintyjiään myös festivaalin ulkopuolelle esiintymään. Ääniä goes Helsinki -klubeilla conttibaarissa esiintyvät ensin Staerna sekä Alicia Lázaro keskiviikkona 28.7., ja SUPERHEAVY. ja Dynamic Dynamic tiistaina 3.8. Jyväskylän Popparissa järjestettävillä Ääniä jatkojazzeilla tiistaina 2.8. esiintyvät SUPERHEAVY. ja Alicia Lázaro.

Lisätiedot, tarkat aikataulut sekä esiintyjien tarkemmat esittelyt festivaalin kotisivuilta.

Ääniä festivaali Facebookissa

Ääniä goes Helsinki vol. I:
https://www.facebook.com/events/934978024021662/
Ääniä goes Helsinki vol. II:
https://www.facebook.com/events/315214026929256/
Ääniä jatkojazzit:
https://www.facebook.com/events/315214026929256/