Odysseus-festivaali Lonnan saarella 24.-25.7.2021

588
lukukertaa

We Jazz valloittaa Lonnan tunnelmallisen saaren 24.–25.7.2021 ensimmäistä kertaa järjestettävän Odysseus-festivaalin merkeissä. Kaksipäiväinen kesäfestivaali laajentaa aiemmin Lonnassa suursuosion saavuttaneet We Jazz -illat viikonlopun mittaiseksi, musiikillisesti monisävyiseksi tapahtumaksi. Järjestäjätiimi pyrkii joulukuisen We Jazz -festivaalin tyyliin tutkimaan Lonnan saarta esitellen uusia, mielenkiintoisia esitystiloja. Tapahtuman ohjelmisto on nyt valmistunut kun vahvuuteen liittyy kansainvälistäkin mainetta niittänyt salamyhkäinen Oiro Pena.  

“Tunnelma on vahvassa nousussa Odysseuksen lähestyessä”, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Matti Nives. ”Odotus on ollut pitkä viime vuoden tapahtuman siirryttyä ja uskon puhuvani kaikkien mukana olevien puolesta sanoessani, että kyseessä on erittäin hartaasti odotettu debyytti uudelle festivaalikonseptillemme. Tavoitteena on toteuttaa tuotantotiimin, yleisön ja artistien yhteistyöllä unohtumaton kesäviikonloppu musiikin parissa huikeissa puitteissa ja samalla antaa uskoa tulevaan, toivottavasti live-musiikin täyttämään aikaan raskaan pandemian jälkeen.”

Lonnan saarella nähdään heinäkuun viimeisenä viikonloppuna runsas joukko kansainvälisiä ja kotimaisia kokoonpanoja. Lauantaina 24.7. lavalle nousevat We Jazz -levymerkillä julkaistun upean Y-OTIS 2 -albumin musiikkia esittävä Y-OTIS, brittiurkuri Kit Downes, tenorisaksofonisti Timo Lassy, rumpali-säveltäjä Olavi Louhivuoren johtama Superposition, kitaristi-säveltäjä Valtteri Laurell Pöyhösen sekstetti Dalindèo sekä legedaarisen saksofonisti Eero Koivistoinen johtama kvartetti, joka tulkitsee illassa vuonna 1969 ilmestyneen Odysseus-levyn kappaleita. 

Sunnuntain 25.7. esiintyjäkaartiin lukeutuvat We Jazzin julkaiseman hehkutetun Speak Low II -albuminsa esittelevä berliiniläisyhtye Lucia Cadotsch Speak Low, lo-fi-estetiikallaan ihastuttava Oiro Pena, itävaltalaisen trumpetisti Mario Romin triokokoonpano Interzone, uutta musiikkiaan tulkitseva Verneri Pohjola Quartet, rumpali Teppo Mäkysen akustisen jazzin ja kokeellisen elektronisen musiikin uusissa risteyksissä operoiva triokokoonpano 3TM sekä soololevynsä Pu: odotetun julkaisukeikan jo kolme kertaa pandemian takia siirtämään joutunut basisti Ville Herrala. Lisäksi sunnuntaina esiintyy upouusi kansainvälinen huippuyhtye, jota ei vielä tässä kohtaa paljasteta yleisölle. Tarkemmat soittoaikataulut julkistetaan vielä lähempänä tapahtumaa. 

Etiopialaisartisti Hailu Mergian koko Euroopan-kiertue siirtyy myöhempään ajankohtaan matkustusrajoituksista johtuen, joten Mergia ei pääse vielä heinäkuussa esiintymään Helsinkiin. We Jazzin ohjelmatiimi etsii artistin kanssa parhaillaan mahdollista uutta ajankohtaa korvaavalle konsertille ja tekee kaikkensa, jotta Mergia nähdään esiintymässä Helsingissä mahdollisimman pian. 

Lipunmyynti vilkasta, käytössä Lonnan makasiinialueen lisäksi Keltainen talo, jossa levykauppa

Odysseus-festivaali oli alun perin tarkoitus järjestää heinäkuussa 2020, mutta vallitsevan koronapandemian vuoksi tapahtuma siirrettiin kesäksi 2021. Jo ostetut Odysseus 2020 -liput käyvät sellaisenaan heinäkuussa järjestettävään tapahtumaan. Tapahtuman lipunmyynti on ollut vilkasta ja on odotettavissa että festivaalin koko lippukapasiteetti myydään loppuun. Tällä hetkellä kaikkia lipputyyppejä on vielä saatavilla Tiketistä

Odysseus-festivaalilla Lonnassa on käytössä jo aiemmilta We Jazz -keikoilta tuttu Lonnan makasiinialueen terassialue, sekä toinen makasiinin rakennuksista. Suurin osa esityksistä tapahtuu ulkona terassilla, jossa koronaturvallisen esityskontekstin saavuttaminen on helpointa. Sisätilassa yleisömäärä rajataan suositusten mukaisesti ja festivaalin tuotantotiimi seuraa kokoontumisrajoitusten kehitystä muutenkin tarkkaavaisesti. Kokonaan uutena tilana Odysseus esittelee Lonnan Keltaisen talon, johon nousee We Jazz Record Shopin -pop-up-kauppa. Musiikista tilassa vastaavat We Jazz -deejiit ystävineen.

”Tasainen lippumenekki kertoo meille järjestäjille, että yleisöllä on kova halu festareille”, Matti Nives sanoo. ”Pyrimme rakentamaan Odysseuksen niin, että tapahtumassa on mukava olla ja mahdollisimman turvallista kaikille kävijöille. Lonnan saari tarjoaa tähän oivat puitteet ja odotamme innolla kokoontumista jälleen musiikin ympärille.”

Odysseus 2021
24.–25.7.2021 Lonnan saari, Helsinki
Tapahtuma Facebookissa
#odysseus2021

Lauantai 24.7.2021
Dalindèo
Eero Koivistoinen Quartet ”Odysseus”
Kit Downes (UK)
Superposition
Timo Lassy
Y-OTIS (SE/DE/UK)
+ We Jazz DJs

Sunnuntai 25.7.2021
Lucia Cadotsch Speak Low (CH/SE)
Mario Rom’s Interzone (AU)
Oiro Pena
[salainen uusi yhtye]
Verneri Pohjola Quartet
Ville Herrala
3TM
+ We Jazz DJs

Yhden ja kahden päivän liput saatavilla Tiketistä:
http://www.tiketti.fi/odysseus-2021-lonnan-saari-helsinki-lippuja/66901