Elävä jazz soi Jyväskylässä läpi kesän

369
lukukertaa
Timo Lassy. Kuva: Tero Ahonen.

Jazz Jkl:n järjestämien elävän jazzmusiikin tapahtumien kesäohjelma on julkaistu. Kauden kantavaksi teemaksi on muotoutunut paikallisuus, ja esillä on useita Jyväskylästä ponnistaneita artistivieraita.

Ohjelma koostuu kahdesta jo perinteeksi muodostuneesta klubisarjasta. Jazz Jkl Live -tapahtumissa kuullaan uusinta, kiinnostavinta ja ajankohtaisinta kotimaista huippujazzia, kun taas Jazz Jkl Collective -yhtyeen isännöimillä kuukausittaisilla klubeilla sukelletaan jazzmusiikin historiaan kiehtovien solistivieraiden tähdittämänä.

Jazz Jkl Live uuden jazzin lähteillä

Jazz Jkl Live -konserttisarjan kesäkauden avaa torstaina 10.6. jyväskyläläistaustaisen säveltäjä-rumpali Joonas Leppäsen johtama jazzkvartetti Alder Ego. Juuri kolmannen pitkäsoittoalbuminsa julkaisseen Alder Egon musiikki soljuu sävelletyn ja vapaan ilmaisun välillä ambivalentisti. Leppäsen lisäksi Alder Egossa soittavat saksofonisti Jarno Tikka, trumpetisti Tomi Nikku sekä yhdysvaltalaistaustainen ja nykyään Helsingissä vaikuttava basisti Nathan Francis.

Jazz Jkl Livessä kuullaan 22.7. Jyväskyläläisen kitaristi-säveltäjä Tuomas Paukun Scription -kokoonpanon uutta musiikkia. Yhtye edustaa vahvaa ja persoonallista näkemystä kotimaisessa nykyjazzissa. Ikäryhmänsä kotimaisista kärkimuusikoista koostuva yhtye perustettiin 2016, ja se tulkitsee Paukun musiikillisia visioita antaumuksella. Jyväskyläläiskitaristin rajaton musiikillinen kiinnostus kuuluu hänen jäntevästi kehittyvissä sävellyksissä värikkäästi ja avarasti. Yhtyeessä kitaristi Tuomas Paukun kanssa soittavat pianisti Artturi Rönkä, basisti Joonas Tuuri ja rumpali Tomi Saikkonen

Kotimaan valovoimaisimpiin jazz-artisteihin kuuluva saksofonisti Timo Lassy esittelee kesäkauden päättävässä Jazz Jkl Live -konsertissa torstaina 26.8. uuden triokokoonpanonsa, jossa ovat mukana suomijazzin kovan luokan luottonimet, basisti Ville Herrala ja rumpali Jaska Lukkarinen. Lassyn juurevassa musiikissa korostuu huippuunsa hiottu yhtyesoittaminen, vahvat sävellykset sekä ilmaisuvoimainen live-energia. Uusi trio kätkee taakseen uutta ja yllättävääkin, ja luvassa on tuoretta musiikkia elokuun lopussa julkaistavalta albumilta.

Jazz Jkl Collectiven klubeilla herkutellaan jazzklassikoilla

Jazz Jkl Collective on eri ikäpolvia yhdistävä jyväskyläinen jazzyhtye, jossa soittavat kitaristi Tuomas Paukku, basisti Pekka Törmänen, pianisti Marian Petrescu ja rumpali Kasper Halttunen. Yhtyeen isännöimillä kuukausittaisilla jazzklubeilla kuullaan teemoiltaan vaihtelevaa, tyyliltään perinteistä ja monipuolista jazzmusiikkia kiinnostavien solistivieraiden sähköistämänä.

Lauantain 19.6. klubilla kuullaan tribuutti alkuvuodesta menehtyneelle jazzlegendalle, mestaripianisti Chick Corealle. Solistivieraana häikäisee jyväskyläläistaustainen pianisti Kari Ikonen – yksi kotimaan palkituimmista ja arvostetuimmista jazzmuusikoista. 

Klubin solistivieraana loistaa perjantaina 16.7. sielukkaan tummaääninen jazzlaulaja Nina Mya. Ihon alle menevistä tulkinnoistaan ja tyylipuhtaasta taituruudesta kiitelty laulaja on koostanut illan ohjelmiston Carmen McRaen levytyksistä esikuvaansa kunnioittaen, joten luvassa on tunnettuja ja vähän harvinaisempia jazzstandardeja McRaen orginaaliversioiden hengessä.

Collectiven klubien henkeen kuuluu nostaa ajoittain nuoria lahjakkuuksia solistivieraiksi. Elokuun klubilla lauantaina 7.8. tätä viittaa kantaa ansiokkaasti jyväskyläläislähtöinen puupuhaltaja Ville Lähteenmäki. Klubilla Lähteenmäkeä kuullaan bassoklarinetin varressa, ja luvassa on nuoreen mieheen vahvasti vaikuttaneita kappaleita mm. John ColtranenAlice Coltranen ja Pharaoh Sandersin sielukkaasta tuotannosta.

Vuonna 2017 perustettu Jazz Jkl ry järjestää korkeatasoisia ja monimuotoisia jazzkonsertteja Jyväskylässä jo viidettä vuotta.

Koko ohjelma Jazz Jkl:n verkkosivuilla:

www.jazzjkl.fi

Kaikki Kesän keikat järjestetään Ravintola Popparissa klo 19.

www.fb.com/jazzjkl

instagram.com/jazzjkl/