Matti Nives aloitti uuden kokeellisen musiikin ohjelman YLEllä

359
lukukertaa
Frekvenssi sukeltaa kokeellisen musiikin maailmaan ja nostaa esille myös artistien näkemyksiä. Ohjelman ensimmäiset jaksot kuullaan maalis-huhtikuussa legendaarisen Avaruusromua-ohjelman perintöpaikalla Yle Radio 1:n sunnuntai-illassa. Kolme ensimmäistä jaksoa on nyt kuunneltavissa Yle Areenassa.

Yle Radio 1 laajentaa kokeellisen musiikin tarjontaansa maaliskuussa kun Matti Niveksen toimittama Frekvenssi-ohjelma saa ensiesityksensä ”Avaruusromua-ohjelmapaikalla” sunnuntaisin klo 22. Tunnin mittaiset Frekvenssi-jaksot tulevat saataville myös Yle Areenaan, jossa on jo kuunneltavissa ohjelman kolme ensimmäistä jaksoa. Ohjelmansa myötä Nives esittää kuulijoille avoimen kutsun uusien musiikillisten seikkailujen maailmaan. Kokeellisen musiikin laajaa kenttää tarkastellaan erityisesti elektronisen musiikin kautta, mutta genrerajausten sijaan ohjelma tarjoaa sivuaskelia moneen suuntaan pikemminkin musiikinlajien välisiä raja-aitoja madaltaen.

”Niin kutsutun ’kokeellisen musiikin’ ei tarvitse mielestäni olla vaikeaa kuunneltavaa”, sanoo Nives. ”Päinvastoin: usein merkityksiltään tulkinnanvaraiset teokset kohtaavat kuulijan ilman ennakkoluuloja, joten kuulijan osalta on suositeltavaa ja mahdollista toimia samoin. Ruohonjuuritasolta versoavaa kokeellisen musiikin monivivahteista kenttää voi hyvällä syyllä pitää varsin mukaansatempaavana ja tasa-arvoisena. Haluan ottaa kuulijan mukaan löytöretkille, jotka yllättävät ohjelman tekijänkin. Samalla kutsun saavat artistit, joilta kuullaan paljon uutta ja välillä jopa ennen julkaisematonta musiikkia sekä heidän omia kommenttejaan luomuksiinsa liittyen.”

Frekvenssi-ohjelmassa kuullaan uuden musiikin katsauksia, artistikommentteja, teemalähetyksiä ja tilanteen myöhemmin niin salliessa myös reportaaseja tapahtumapaikoilta. Kotimaisen musiikin osuus on merkittävä ohjelman valikoimassa ja tuotantokauden alussa kuultava ensimmäinen Frekvenssi-teemajakso kulkeekin nimellä Tuoretta kotimaista. Aiemmin Radio Helsingin taajuudella suositun Avantgardeyö-ohjelmansa kautta kokeellista musiikkia tutkinut Nives luottaa musiikin tunnelmaan ja antaa teoksille niiden kaipaaman tilan. Olennaista on uuden löytämiseen liittyvä innostus ja sen mukanaan tuoma inspiraatio.

Ohjelman rinnalle rakentuu myös kuullun musiikin visuaalinen galleria, kun Nives lupaa postata jokaisen ohjelmassa soineen levyn kansigrafiikan ohjelman Instagram-tilille (@frekvenss1).

Nimensä puolesta Frekvenssi nostaa hattua edesmenneelle Mika Vainiolle (1963–2017), joka levytti samannimisen kappaleen Ø-artistinimellään vuonna 2008. ”Lisäksi haluan nostaa esille Jukka Mikkolan merkittävän työn Avaruusromua-ohjelmansa parissa”, Nives lisää. ”Itsekin kuuntelin Avaruusromua hämmästyneenä parisenkymmentä vuotta sitten, joten sillä on ollut merkittävä vaikutus uusien reittien esittelijänä omassa musiikki-innostuksessani. Frekvenssi asettuu samaan jatkumoon edeltäjälleen kiitollisena, mutta rohkeasti omaa latuaan hiihdellen.”

Matti Nives (s. 1980) tunnetaan helsinkiläisen levymerkin ja festivaalin We Jazzin perustajana ja taiteellisena johtajana. DJ:nä musiikkiuransa 2005 aloittanut Nives on tehnyt radiotyötä Bassoradiossa ja Radio Helsingissä, jossa hänen toimittamiinsa ohjelmiin kuuluvat Jazz kiinnostaa, Matti Nives ja Avantgardeyö. Nives on lisäksi Helsingin juhlaviikkojen taiteellinen neuvonantaja ja G Livelab Helsinki -klubin ohjelmapäällikkö. Ylen Jazzradio myönsi vuonna 2011 Nivekselle Varjo-Yrjö tunnustuksen hänen työstään kotimaisen jazzkulttuurin hyväksi.

Kolme ensimmäistä Frekvenssi-jaksoa Yle Areenassa: https://areena.yle.fi/audio/1-50748123

Frekvenssi instagramissa: @frekvenss1.
Matti Nives –Facebook-sivu.