Elifantree julkaisee tuplalevynsä “Hachi” 26.2.2021

278
lukukertaa
Kuva: janne Räikkönen.

Elektro-akustisesti kokeellista rytmimusiikkia luovan Elifantreen uusi tuplalevy Hachi julkaistaan 26. helmikuuta. Albumin teko oli Koneen Säätiön tukema kunnianhimoinen ja iso projekti, jossa äänitaiteilija Anni Elif, saksofonisti Pauli Lyytinen ja ääniteknikko Joonas Saikkonen kiersivät maailmaa kannettava studio mukanaan ja äänittivät musiikkia epäkonventionaalisissa ympäristöissä kahdeksan kansainvälisen lyömäsoitintaiteilijan kanssa. 

“Syksy 2018 meni tien päällä matkatessamme Suomen lisäksi Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan, Englantiin, Sveitsiin, Ranskaan ja Japaniin levyäänitysten merkeissä. Teimme musiikkia hyvinkin erilaisissa ja vaikuttavissa lokaatioissa: mausoleumissa, vesitornissa, metsän laidalla olevalla järvellä ja Tokion metrossa muutamia mainitakseni. Osa rumpaleista oli meille entuudestaan tuttuja mutta useimmiten kyseessä oli ensikohtaaminen”, Elif kertoo.  

Projektin tavoitteena oli luoda jotain todella erityistä hyvin ainutlaatuisten ihmisten kanssa. Vertaansa vailla oleva musiikillinen matka antoi paljon mutta samalla myös haastoi tekijänsä. 

“Meidän piti todella elää hetkessä, olla niin läsnä kuin vain pystyimme ja keksiä paikan päällä konsepti jokaiseen sessioon”, kertoo Lyytinen. ”Luovuuden näkökulmasta tämä projekti vaati meiltä paljon, koska sessioiden väliin ei juurikaan jäänyt palautumisaikaa. Meillä oli mukana lukuisia eri soittimia ja laitteistoa, joiden avulla saimme vaihtelevuutta äänitystilanteisiin.”

Projektin laajuudesta kertoo myös äänitetyn materiaalin määrä, jota kertyi valtavasti. Vain pieni osa kaikesta siitä päätyi uudelle tuplalevylle. Ottojen valinta ja kaiken yhteensovittaminen oli yksi suuritöisimmistä osuuksista koko prosessissa – pelkästään siihen tarvittiin satoja työtunteja.

Albumilta on julkaistu kaksi ennakkosingleä. Keväällä 2020 ilmestynyt ensimmäinen single Finland: Black Sheep äänitettiin Elifantree:n vakiorumpalin Olavi Louhivuoren kanssa Suomessa. Viime lokakuussa julkaistiin Sweden: Gold Dust, joka tehtiin yhteistyössä ilmiömäisestä groovestaan tunnetun ruotsalaisrumpali Andreas Werliinin kanssa. Muut levyllä kuultavat lyömäsoitintaiteilijat ovat Terje Isungset (NO), Lisbeth Diers (DK), Marc Pell (UK), Julian Sartorius (CH), Yuko Oshima (FR) sekä Ryosuke Kiyasu (JP).   

Vuonna 2007 perustetun Elifantree:n uniikki soundi on kehittynyt vuosien varrella versoavan puun lailla laulun, saksofonin ja rumpujen muodostaman tukevan rungon ympärille. Yhtyeen musiikkia on verrattu muun muassa Pablo Picasson, Charlie Chaplinin ja David Lynchin töihin – mutta ennen kaikkea kyse on kolmen taiteilijan näkemyksestä siitä mitä musiikki voi tänä päivänä olla. Yhtyeen tavaramerkkejä ovat elastiset groovet, mielikuvitukselliset äänimaailmat sekä virtuoottiset improvisaatiot.

Elifantree:n uuden levyn julkaisijana toimii Eclipse Music. Yhtyeeltä on aiemmin ilmestynyt viisi kriitikoiden ylistämää albumia samaisen levymerkin julkaisemana: Love & Trees (2010), Time Out (2012), Movers and Shakers (2015), Anemone (2018) ja Blood Moon (2019). Viimeisin albumi Blood Moon on yhteislevy nykyklassisen Tölöläb-kvartetin kanssa.

Uransa aikana Elifantree on myös keikkaillut ahkerasti ympäri maailmaa. Yhtye on nähty sekä merkittävillä kotimaisilla että ulkomaisilla festivaaleilla, kuten Fusion Festival (DE), The Great Escape (UK), Akbank Caz Festival (TR), World Cultures Festival (HK), Helsingin Juhlaviikot, Pori Jazz, Flow Festival ja monilla muilla konserttilavoilla Japanissa asti.

Seuraa yhtyettä:
Kotisivut
Instagram
Facebook