Blow!2020 – Soiva Töölönlahti tuo puhallinmusiikin keskelle Helsinkiä

162
lukukertaa

Viime vuonna ensi kertaa järjestetty Blow!-puhallinmusiikkitapahtuma levittäytyy 28.10.–1.11. Töölönlahden ympäristöön. Useissa eri lokaatioissa järjestettävät pääsymaksuttomat konsertit esittelevät kaupunkilaisille puhallinmusiikin monia sävyjä.

Blow!2020 – Soiva Töölönlahti -konserttisarja tuo puhallinmusiikin lähelle helsinkiläisiä lokakuun viimeisellä viikolla. Töölönlahden ympäristössä järjestettävissä ilmaistapahtumissa esiintyy yhteensä kahdeksan puhallinmusiikin ammattilaisista koostuvaa kokoonpanoa, joiden tyylispektri ulottuu klassisesta musiikista, jazziin, poppiin ja kokeelliseen musiikkiin. Konserttipaikkoina toimivat Temppeliaukion kirkko, Hakasalmen huvila sekä Keskustakirjasto Oodi.

Blow!2020 tarjoilee pimenevään syksyyn kaikenikäiselle yleisölle laajan ja monimuotoisen kattauksen puhallinmusiikkia Töölönlahden idyllisessä miljöössä. Tapahtuman yhtenä tavoitteena on tuoda esiin puhallinmusiikin eri tyylilajien runsaus sekä myös korostaa yksittäisten puhallinsoitinten monipuolisia käyttömahdollisuuksia kaikenlaisessa musiikissa. Esimerkiksi vahvasti jazz-soittimeksi leimaantunutta saksofonia kuullaan klassisen musiikin kontekstissa AAVA-saksofonikvartetin käsittelyssä ja toisaalta big band -perinteestä ponnistavasta Sointi Jazz Orchestrasta voi bongata käyrätorven, oboen ja tuuban – kaikki puhaltimia, jotka mielletään usein klassisiksi instrumenteiksi.

Blow2020!-haastatteluvideo: Kapellimestari Eero Lehtimäki kertoo suhteestaan puhallinsoittimiin.

”Blow!2020 – Soiva Töölönlahti suunniteltiin alun perin osaksi valtakunnallisen puhallinmusiikkiviikon tapahtumia toukokuulle 2020, mutta covid-19-pandemia pakotti siirtämään tapahtuman syksyyn”, tapahtumaa järjestävästä tuotantotiimi SoiniSalosta kerrotaan. ”Keväisen tuulahduksen sijaan tuommekin nyt piristystä lokakuun lopun pimeyteen. Ehkä nämä helposti lähestyttävät konsertit sekä raikas ja monipuolinen puhallinmusiikki otetaan vastaan nyt vähintäänkin yhtä suurella ilolla”, SoiniSalon Tuula Salo ja Rasmus Soini jatkavat.

Konserttisarja käynnistyy keskiviikkona 28.10. Temppeliaukion kirkossa, jossa Kaartin soittokunta ja Saksofonikvartetti AAVA nostavat esiin tämän päivän musiikintekijöitä kapellimestari József Hársin johdolla. Luvassa on kantaesityksiä ja huomisen klassikoita. Torstaina Hakasalmen huvilalla nautitaan ainutlaatuisesta kohtaamisesta kun Suomen karismaattisimpiin laulusolisteihin kuuluva sopraano Angelika Klas esiintyy ensi kertaa yhdessä omaleimaisen nuoren jazzyhtyeen The Watercolorsin kanssa.

Tapahtuma jatkuu perjantaina Keskustakirjasto Oodissa, jonka Maijansalin valtaa rytmi, kun New Orleansin hengessä svengaava Rekola Street Band avaa neljän orkesterin illan. Ladies First Big Band ja Roast Burn Big Band näyttävät mihin kaikkeen big band -kokoonpano taipuu, ja ilta huipentuu 18-henkisen Sointi Jazz Orchestran esiintymiseen. Tapahtuman päättää sunnuntaina 1.11. Keskustakirjasto Oodin Maijansalissa kuultava improvisaatiota, kokeellisia soittotekniikoita, vahvaa tarinallisuutta sekä välitöntä hauskanpitoa musiikissaan painottavan tenorisaksofoniduo Tikka & Linnovaaran konserttiin.

Tapahtuman järjestää Tuotantotiimi SoiniSalo ja sitä tukevat Helsingin Kaupunki, Taiteen edistämiskeskus, Musiikinedistämissäätiö sekä Svenska kulturfonden.

Blow!2020 – Soiva Töölönlahti 
Keskiviikko 28.10.
Temppeliaukion kirkko
klo 19:00 Töölö IV Kaartin Soittokunta ja Saksofonikvartetti Aava, kapellimestarina József Hárs

Torstai 29.10.
Hakasalmen huvila
klo 19:00 Angelika Klas & The Watercolors

Perjantai 30.10.
Keskustakirjasto Oodi, Maijansali
klo 16:00 Rekola Street Band
klo 17:00 Ladies First Big Band
klo 18:30 Roast Burn Big Band
klo 20:00 Sointi Jazz Orchestra

Sunnuntai 1.11.
Keskustakirjasto Oodi, Maijansali
klo 18:00 Tikka & Linnovaara

Kaikkiin konsertteihin on vapaa pääsy, mutta koronatilanteen johdosta niihin otetaan rajattu määrä yleisöä. Konserteissa noudatetaan THL:n hygienia- ja terveyssuosituksia ja yleisölle suositellaan maskin käyttöä. Hakasalmen huvilan ja Oodin konsertteihin voi varata paikan etukäteen tapahtuman kotisivuilta tai tämän linkin kautta.

Tapahtuman verkkosivut
Tapahtuma Facebookissa