Signeltä trilogian verran uutta musiikkia – ensimmäinen albumi julkaistaan 19.11.2021

109
lukukertaa
Signen Onomatopoesia -trilogian visuaalisen ilmeen ovat luoneet valokuvaaja Venla Helenius ja graafikko Pauliina Nykänen.

Jazz-Emma- ja Teosto-palkintoehdokkuuksin noteerattu vokaaliyhtye Signe julkaisee kolmen albumin sarjan Eclipse Musicin kautta. Onomatopoesia -trilogian ensimmäinen osa Phonemes julkaistaan perjantaina 19.11.2021 levynjulkaisukonsertissa Vapaan Taiteen Tilassa Helsingissä.

Signe kartoittaa uudella Onomatopoesia -trilogiallaan ihmisäänen tutkimattomia maastoja. Kolmen albumin kokonaisuus on ihmisäänellinen tutkimus herkistymisestä sekä tarpeesta kiinnittyä ja asettua muuttuvissa elinympäristöissä. Albumit kehittyvät temaattisesti kielen pienimmistä osista äänteistä tavuiksi, sanoiksi ja lopulta tarinoiksi.

Uskalias kokonaisuus jazzvokaaliyhtyeeltä

Uudella Onomatopoesia-projektillaan yhtye uudistaa oman musiikillisen kielensä. Trilogian nimikin jo viittaa erilaisten ympäristössämme, niin luonnossa kuin ihmisten luomassa, olevien äänten matkimiseen ja tuottamiseen ihmisäänellä.

– Useimmiten emme sanallista soundivalintoja, vaan ne löydetään. Ne oikeastaan muovautuvat kokeilun ja yhdessä tekemisen kautta, kertoo Riikka Keränen.

Toisaalta soundi ja identiteetti ovat pitkään tuntuneet omalta ja selkeältä, minkä ansiosta Signe on vapaa liikkumaan moninaisilla äänellisillä paleteilla.

– Monipuolisen tuotantomme myötä Signen soundi luikertelee aina johonkin uuteen lokeroon. Uusien ihmisten kanssa tulee väkisinkin löytäneeksi yhtyeenäkin uusia ulottuvuuksia, kuvailee yhtyeen Selma Savolainen viitaten yhteistyöhön säveltäjien ja vierailevien muusikoiden kanssa.

Albumitrilogian ensimmäinen albumi Phonemes nimensä mukaisesti aloittaa kielen rakenteen pienimmistä osista eli äänteistä, foneemeista. Kaiken aloittaa neutraalivokaali, josta albumin kieli kehittyy kohti muita vokaaleja ja konsonantteja. 

Kehitys sanoitettua musiikkia kohti kulkee toisen, tavuihin perustuvan Morphemes -albumin kautta. Kokonaisuus huipentuu sanoihin ja sanoituksiin vasta kolmannella Syntax -albumilla.  

Nykysäveltäjät ottavat kantaa teoksissaan

Trilogian aloittava Phonemes-albumi koostuu tämän hetken kuumimpien nykymusiikin säveltäjänimien Tytti Arolan, Sampo Kasurisen ja Mikko Sarvanteen teoksista. Lisäksi Signen vokaalitrio yhdistää albumillaan voimallisen herkkyytensä vierailevien taiteilijoiden, lyömäsoittaja Mika Kallion ja avantgarde-viulisti Meriheini Luodon kanssa.

Albumitrilogia viestii kiinnittymisen ja asettumisen tarpeesta niin toisiin elollisiin kuin nopeasti muuttuviin elinympäristöihin talousmetsistä tehtaisiin. Säveltäjät haastettiinkin tutkimaan äänteiden uusia ulottuvuuksia ja tarkkailemaan niiden suhdetta ihmisen näennäisesti hallinnoimaan luontoon ja teknologiaan.

Tytti Arolan teoksessa ”Muovi” astutaan imaginääriseen, teollisten äänimaisemien galleriaan, jossa tutkitaan, miten muovi naksuu, venyy ja suhisee. Signen vokalistit luovat äänillään rytmikkäitä kudoksia imitoiden tuotantokoneistoja ja prosesseja muovin tiivistyessä moninaisiksi materiaaleiksi. Teoksessa myös kyseenalaistetaan muovin nykyinen demonisoitu asema materiaalina, vaikka muovihan ei itseään ole heittänyt esimerkiksi maailman meriin.

Sampo Kasurisen teos ”Six Variations for Voices and Percussion” kutsuu kuuntelijat sen meditatiiviseen imuun, joka muodostuu niin gongien, äänimaljojen kuin ihmisäänten yhteensulautumisesta. Albumilla soi Mika Kallion erityisiä gongeja, jotka värähtelevät taivaankappaleiden, kuten Auringon ja Merkuriuksen, kanssa samoilla taajuuksilla.

Mikko Sarvanteen sävellyksessä ”Do Trees Hear the Noise?” vokaalitrio pohtii avantgarde-viulisti Meriheini Luodon kanssa ihmisen ja luonnon välistä äänellistä suhdetta. Miten menemme metsään rauhoittumaan ja miten toisaalta tuotamme liikenne- ja teollisuusmelua, jota metsät ja puut itse eivät voi paeta minnekään.

Albumi julkaistaan perjantaina 19.11.2021 Eclipse Musicin kautta sekä CD:nä että digitaalisesti. Samana iltana sävellykset kantaesitetään levynjulkaisukonsertissa Vapaan Taiteen Tilassa Helsingin Sörnäisissa klo 19.

“To Sappho laajentaa kuvaamme siitä mihin moderni lauluyhtye pystyy. Jazzista, kokeellisesta sekä valtavirtapopista ja nykymusiikista ammentavat sävellykset sisältävät ajoittain hyvinkin pelottomia harmonisia ratkaisuja. Riisuttu toteutus korostaa sekä melodioiden rikkautta että teatraalisuutta.”  
– Teosto-palkinnon esiraadin perustelut

“The result is utterly original, uncategorisable art – unlike anything else you’ll hear this year.”
– FMQ.fi, 07.03.2019

Signen omintakeinen musiikki on puskenut niin jazzin, kansanmusiikin kuin nykymusiikin rajoja vuodesta 2014. Signe ihastuttaa läsnäolollaan, vahvoilla solistitulkinnoillaan ja omaperäisillä sävellyksillään niin kotimaisilla konserttilavoilla kuin eurooppalaisilla festivaaleillakin. Yhtyeen muodostavat helsinkiläiset laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu.

Ahkerasti kotimaan lavoilla esiintynyt yhtye on edustanut Suomea myös muun muassa Lontoon EFG Jazz Festivalilla ja Oslon jazzfestivaalilla. Yhtyeen ensimmäinen ep-albumi ”Signe” julkaistiin We Jazz -festivaalilla joulukuussa 2017. Tätä seurasi yhtyeen ensimmäinen kokopitkä julkaisu ”To Sappho”, joka rakentui antiikin runoilija Sapfon fragmenttien ympärille ja sai erityismaininnan Teosto-palkintoehdokkaana 2020 sekä ehdokkuuden vuoden 2020 Jazz-Emman saajaksi.

Signe: Phonemes

Julkaisupäivä: 19.11.2021
Julkaisija: Eclipse Music
Formaatti: CD, digital
Äänitys: Kaj Mäki-Ullakko
Miksaus: Kaj Mäki-Ullakko, Josefiina Vannesluoma, Sampo Kasurinen (1), Mikko Sarvanne (2) & Tytti Arola (3)

Masterointi: Jarno Alho
Valokuvat: Venla Helenius
Kansitaitto: Pauliina Nykänen

Tracklist:


1. Six Meditations for Voices and Percussion feat. Mika Kallio 
(säv. Sampo Kasurinen)
2. Do Trees Hear the Noise? feat. Meriheini Luoto 
(säv. Mikko Sarvanne)
3. Muovi feat. Tytti Arola 
(säv. Tytti Arola) 

Riikka Keränen – laulu
Selma Savolainen – laulu 
Josefiina Vannesluoma – laulu
Mika Kallio – perkussiot (1)
Meriheini Luoto – viulu (2)
Tytti Arola – elektroniikka (3)