Johanna Elina Sulkunen maalailee uudella albumillaan mielikuvituksellisia maisemanäkyjä

61
lukukertaa
Kööpenhaminassa vaikuttava suomalaisvokalisti julkaisee Sonority-trilogiansa toisen osan Terra 30. marraskuuta. Ihmisääntä, elektroniikkaa ja akustisia soittimia kokeellisella kulmalla yhdistelevä albumi kutsuu kuulijansa tarkastelemaan modernia elämäntapaamme ja sen usein tuhoisaa suhdetta luontoon. Levyn nimikappale Terra on julkaistu singlenä.

Laulaja ja säveltäjä Johanna Elina Sulkunen julkaisee uuden albuminsa Terra 30. marraskuuta 2021. Kööpenhaminan jazz-skenessä ja kokeellisen musiikin ympyröissä pitkään vaikuttanut Sulkunen yhdistää uudessa teoksessaan tavaramerkikseen muodostuneen ennakkoluulottoman äänenkäytön kokeelliseen elektroniikkaan ja vivahteikkaaseen akustiseen sointiin tavalla, joka pistää hakemaan vertailukohtia Colin Stetsonin, Laurie Andersonin ja Laurel Halon kaltaisista artisteista. Terra julkaistaan artistin omalla TILA-levymerkillä LP:nä, CD:nä sekä digitaalisesti. Levyn nimikappale XIV Terra on julkaistu tänään ja kuunneltavissa nyt kaikissa suoratoistopalveluissa.   

Kuuntele single XIV Terra

Katso XI Human Antitouch -singlen musiikkivideo Youtubessa


Terra on toinen osa Sulkusen Sonority-trilogiaa, sooloprojektia jonka ensimmäisellä albumilla Koan (2018) hän loi oman auditiivisen universuminsa käyttäen aineksinaan ihmisääntä ja japanilaisissa buddhalaistemppeleissä tekemiään kenttä-äänityksiä. Terralla Sulkusen oli tarkoitus tehdä samalla metodilla temaattinen tutkimusmatka ihmisäänen ja luonnon väliseen resonanssiin, mutta pandemia pisti suunnitelmat uusiksi. Eristäytyminen pienessä mökissä keskellä Islannin luontoa vaihtui eristäytymiseen kotistudiossa ja kenttä-äänitykset luonnossa mielikuvituksen rakentamiin maisemiin Kööpenhaminan taivaan alla. 

Äkillinen ja yllättävä suunnanmuutos albumin tekoprosessissa kytkeytyy päivänpolttaviin teemoihin, jotka heijastuvat myös Sulkusen taiteessa. ”Pandemia kaikkine sosiaalisine seuraamuksineen, ilmastonmuutoksen kiihtyminen ja globalisaation skaala ovat herättäneet monet pohtimaan omia arvojaan sekä kyseenalaistamaan tapaa miten nykyään elämme. Näin on käynyt myös minulle”, artisti kommentoi albumin taustalla vaikuttavia teemoja. 

Sonority-trilogian ensimmäinen osa Koan oli nimensä mukaisesti eräänlainen tulkinta zen-buddhalaisista koan-teksteistä. Pilkkomalla kieltä palasiksi Sulkunen käytti niiden foneettisia ominaisuuksia rakennuspalikoina sävellyksilleen ja improvisaatioilleen. Terralla Sulkunen jatkaa työtään zen-buddhalaisuuden ja koan-tekstien sekä myös omien lyriikoidensa parissa, laajentaen samalla musiikillista tilaansa tuomalla mukaan akustisia soittimia, kuten jousia, puhaltimia ja rumpuja. Albumilla esiintyy arvostettu tanskalainen jousikvartetti Halvcirkel sekä kansainvälinen joukko ensiluokkaisia muusikoita – sukulaissielujen ryhmä, jonka monimuotoisuus heijastelee Sulkusen omaa taiteellista visiota.

Terralla kuuluu Sulkusen tausta jazzin ja improvisaation parissa, mutta pinnalle nousevat vahvasti myös vaikutteet elektroakustisesta musiikista, minimalismista ja ambientista. Albumi laajentaa ja rikastaa edeltäjänsä luomaa universumia, maalaillen samalla esiin koskettavia musiikillisia maisemakuvia. Peilatessaan usein tuhoisaa suhdettamme ympäristöömme, Sulkunen nostaa samalla esiin luonnon häkellyttävän kauneuden ja parantavan potentiaalin sekä muistuttaa kiireellisestä tarpeestamme löytää siihen yhteys uudelleen.

Rohkeana ja ennakkoluulottomana jazzvokalistina, taitavana improvisoijana ja luovana kokeilijana tunnettu Johanna Elina Sulkunen on vaikuttanut aktiivisesti Kööpenhaminan musiikkiskenessä jo yli vuosikymmenen ajan. Sonority-sooloprojektinsa sekä aiempien Johanna Elina -nimellä julkaistujen sooloalbumiensa lisäksi Sulkunen tunnetaan mm. kansainvälisestä IKI-lauluyhtyeestä sekä hiljattain debyyttialbuminsa julkaissesta AIKA-kvartetista, jossa hänen kanssaan soittaa mm. Superpositionista ja Ilmiliekki Quartetista tunnettu rumpali Olavi Louhivuori. Parhaillaan Sulkunen esiintyy IKI-yhtyeen kanssa TERROR/IS/ME-teatteriproduktiossa Odensen kaupunginteatterin päänäyttämöllä.

Johanna Elina Sulkunen: Terra
TILA LP/CD/digi (TILA001LP/TILA001CD, julkaisupäivä 30.11.2021)
johannaelinasulkunen.bandcamp.com

1. VIII Layers
2. IX Soil
3. X Hiemal
4. XI Human Antitouch
5. XII Counting of Days
6. XIII The Earth 
7. XIV Terra 

Johanna Elina Sulkunen – laulu, sävellykset, elektroniikka

Halvcirkel
Bettina Marie Ezaki – viulu
Pernille Kristiansen – viulu
Mika Persdotter – alttoviulu
Nicole Hogstrand – sello

Carolyn Goodwin – saksofonit ja klarinetti 
Francesco Bigoni – saksofonit ja klarinetti 
Henrik Pulz Melbye – saksofonit ja klarinetti  
Anders Vestergaard – rummut

Tuottaja: Johanna Elina Sulkunen
Jälkituotanto: Aske Zidore
Akustisten instrumenttien äänitys: Thomas Vang / The Village Studio
Miksaus: John Fomsgaard
Masterointi: Malthe Fischer 
Albumin design: Tapani Toivanen 
Kuvat: Julie Montauk 

johannaelinasulkunen.com
facebook.com/johannaelina
instagram.com/johanna_elina_sulkunen