Trumpetisti Tomi Nikku julkaisee uutta musiikkia

303
lukukertaa
Trumpetisti Tomi Nikun tuoreet sävellykset ammentavat tunnelmia ajankohtaisista aiheista, kuten yhteiskunnan polarisaatiosta ja ilmastokriisistä. Syyskuussa julkaistava pitkäsoitto Light & Shade on kahdesta osasta rakentuva kokonaisuus, jossa alkuosan sävellysten atmosfääri on optimistisen kevyt ja tunnelmaa nostattava. Jälkimmäisen osan kappaleisiin Nikku on puolestaan kanavoinut epäoikeudenmukaisuuden ja sosiaalisen ääripäistymisen aiheuttamia tunteita ja ajatuksia.

Tomi Nikku arvostaa inhimillisyyttä, rehellisyyttä ja aitoutta, joita hän pyrkii vaalimaan musiikissaan. Arvot kuuluvat hänen sävellyksissään ja improvisoinnissaan värikkäänä ja vaikuttavana ilmaisuna. Tomi Nikku 5tet -yhtyeen tunnistettavan soundin takaa tavanomaisesta kvintettikokoonpanosta poikkeava instrumentaatio, jossa lämpimiä sävyjä luovat Ilkka Uksilan vibrafoni ja Max Zengerin bassoklarinetti.

Albumilta on julkaistu jo kaksi singleä. Heinäkuussa julkaistu Inceptum (latinaksi ’alku’) on ensimmäinen Tomi Nikun varta vasten 5tet-yhtyeelle säveltämä kappale. Levyn kirkassävyistä puolta edustavassa sinkkulohkaisussa kuuluu Nikun innostus uuden bändin perustamisesta ja oman musiikin kirjoittamisesta. Itse kappale pohjautuu alun perin Wayne Shorterin E.S.P. -sävellykseen.

13. elokuuta julkaistu toinen single What Is It (That You’re So Afraid Of) on rauhallisesti kehittyvä balladi albumin tummasävyisemmältä puolelta. Sävellys haastaaa puntaroimaan yksilön arvovalintoja sekä pohtimaan suhtautumista yhteiskuntaan ja sen tapahtumiin.

 What Is It sai alkunsa, kun seurasin tilannetta USA:ssa kesällä 2020. Poliittisesti ilmapiiri oli hyvin polarisoitunut ja tuntui ahdistavalta jopa näin kaukaa seurattuna. Kappaleeseen on sävellettynä toiveeni siitä, että keskityttäisiin enemmän kuuntelemaan, keskustelemaan ja kohtaamaan muita ihmisiä, eikä sulkeuduttaisi omaan kuplaan, Nikku kertoo ajatuksistaan sävellyksen taustalla.

– Minulla on tapana säveltää enemmän silloin, kun elämässäni tapahtuu jotain erityistä, tai kun käsittelen jotain asiaa, oli kyse sitten ilosta tai surusta. Tulevalla albumilla voi myös kuulla kappaleita, jotka on kirjoitettu innostuneena tai todella onnellisena ja ylpeänä, kuten esikoislapselleni sävelletty V.E.N. Tämä levy tuntuu itselleni todella merkitykselliseltä ja sitä tehdessä on saanut viettää hienoa aikaa!

Tomi Nikku 5tetin tuleva albumi on Flame Jazz Recordsin vuoden 2021 viides julkaisu. Levynjulkaisukonsertit kuullaan lokakuussa Suomen Jazzliiton kiertueella kahdeksalla eri paikkakunnalla ympäri Suomea.
”Raikasta soundia” – Helsingin Sanomat, Katri Kallionpää

”Bowman Trio has young trumpeter Nikku in a more conventional and melodic mood than with Alder Ego – but reinforcing the impression of a talent worth watching.” 
– London Jazz News, Peter Slavid

”Tomi Nikun soitossa oli paljon Dave Douglasin viljelemää seesteisyyttä.” 
– Turun Sanomat, Jarmo

Imatralaislähtöinen Tomi Nikku (s.1991) on trumpetisti ja säveltäjä, joka tunnetaan monista nuoren polven dynaamisista jazzyhtyeistä, kuten Alder EgoBowman TrioMaan Tila ja Sointi Jazz Orchestra. Kipinä jazzmusiikkiin ammattina syttyi teini-iässä Imatra Big Band -festivaaleilla, ja opintoja Nikulle on karttunut Sibelius-Akatemiassa ja Kunstuniversität Grazissa Itävallassa mm. Michael Abenen johdolla. Oman Tomi Nikku 5tet -yhtyeensä hän perusti vuonna 2018. Tomi Nikku on tehnyt uransa varrella yhteistyötä mm. UMO Helsinki Jazz Orchestran ja Ricky-Tick Big Bandin kanssa. Oman muusikkouransa lisäksi musiikin maisteri työskentelee opettajana mm. Meri-Helsingin musiikkiopistossa, ja vuonna 2022 hän toimii Korpo Sea Jazz -festivaalin taiteellisena johtajana.   
www.tominikku.com

Levynjulkaisukiertue

Ti 12.10. klo 19 Joensuu, Konservatorion sali
Ke 13.10. klo 19 Kuopio, Hygge Bro
To 14.10. klo 20 Lappeenranta, Ravintola Lamppu
Pe 15.10. klo 19 Turku, Bar Ö
Ti 19.10. klo 19 Savonlinna, Kulttuurikellari
Ke 20.10. klo 19 Oulu, Radisson Blu Hotel, Raattisali
To 21.10. klo TBA, Kokkola, Kulttuuritalo Jungsborg
Pe 22.10. klo 17.30 Espoo, WeeGee