Syyskuun jaZZanti-konsertteja

102
lukukertaa
Alder Ego. Kuva: Klaus Elfving.

Maanantai 13.9. klo 19.00 Alder Ego
Tomi Nikku: trumpetti, Jarno Tikka: tenorisaksofoni, Nathan Francis: kontrabasso ja Joonas Leppänen: rummut, sävellykset

Alder ego on neljän helsinkiläisen muusikon muodostama jazzyhtye. Kokoonpano on ollut aktiivinen vuodesta 2015 alkaen. Bändi on keikkaillut runsaasti kotimaassa sekä ulkomailla, mm. Pori jazz, Flame jazz, We jazz ja X jazz-festivaalit sekä Jazzliiton kiertue syksyllä 2019. Alder ego on julkaissut kaksi levyä, jotka ovat olleet arvostelumenestyksiä mm.
Helsingin sanomissa sekä Downbeat-julkaisussa.

Yhtye julkaisi keväällä 2021 kolmannen levynsä We jazz-levymerkin kautta. Levyn musiikki seilaa entistä syvimmissä vesissä, musiikki heijastelee vuoden 2020 erikoista tunnelmaa, mutta katsoo myös toiveikkaasti tulevaisuuteen. Musiikki on intensiivistä ja rohkeaa ja siinä on kuultavissa vaikutteita 60-luvun avoimesta muotokielestä ja kamarimusiikin vivahteista. Yhtyeestä on vuosien yhteissoiton ja keikkailun myötä muodostunut tiivis yksikkö, jolla on oma persoonallinen soittotyyli ja tunnistettava yhteissointi.

Perjantai 17.9. klo 19.00 Adele Sauros Quartet
Adele Sauros: tenorisaksofoni, Toomas Keski-Säntti: piano, Vesa Ojaniemi: kontrabasso ja Tuomas Timonen: rummut

Adele Sauroksen sävellyksiä esittävä Adele Sauros Quartet on perustettu vuonna 2012 ja se on julkaissut levyt Adele Sauros: My Spontaneous Mind (2016) ja Adele Sauros Quartet: It’s Who I Am (2014). Adele Sauros Quartet on keikkaillut ympäri Suomea merkittävillä jazzfestivaaleilla ja jazzklubeilla. Sauroksen kolmas albumi äänitettiin elokuussa 2020 ja on nyt julkaistu nimellä I Paint You. Levyllä soittavat Adele Sauros (tenorisaksofoni ja sopraanosaksofoni), Toomas Keski-Säntti (piano), Vesa Ojaniemi (kontrabasso) ja Tuomas Timonen (rummut).

Sauroksen persoonalliselle tyylille on ominaista vahvat tunnelmat ja monivivahteinen ilmaisu. Rohkeasti eri tyylejä yhdistelevät sävellykset ammentavat vaikutteita niin pohjoismaisen kuin amerikkalaisen jazzin perinteestä.

Adelen Quartetin esitysten jälkeen Musiikkiarkisto jakaa Erik Lindströmin apurahan nuorelle jazzmuusikolle. Viime vuonna apurahan sai Adele Sauros, kukahan tänä vuonna? Lopuksi apurahan saaja
soittaa yhdessä Adelen yhtyeen kanssa.

Maanantai 20.9. klo 19.00 Sole Azul
Pauli Lyytinen: saksofonit, Harri Kuusijärvi: harmonikka ja Eero Tikkanen: kontrabasso

Sole Azul repii tangon juuriltaan ja istuttaa sen pohjoiseen ikiroutaan. Yhtye esittää jazzmusiikista tutuin tyylikeinoin itse säveltämäänsä tangovaikutteista musiikkia sekä sovituksia olemassa olevista tangoista. Sole Azulin esikoisalbumi Quasi Tango julkaistiin helmikuussa 2019.

Harri Kuusijärvi on uuden harmonikkamusiikin omaleimaisimpia soihdunkantajia. Hän on kantaesittänyt lukuisia harmonikalle sävellettyjä nykymusiikkiteoksia, esiintynyt populaarimusiikin saralla lukemattomien etu- ja takarivin artistien kanssa ja kerännyt ylistäviä arvioita niin rock-, jazz- kuin maailmanmusiikin kriitikoilta albumeillaan Harri Kuusijärvi Koutus -yhtyeen kanssa.

Vuoden 2017 Pori Jazzin Ted Curson -palkinnon saanut saksofonisti-säveltäjä Pauli Lyytinen on tullut tunnetuksi muun muassa yhtyeistään Elifantree, Pauli Lyytinen Machinery, Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri, Equally Stupid ja Raoul Björkenheim eCsTaSy.

Eero Tikkanen on yksi Suomen jazzkentän kysytyimpiä basisteja, joka tunnetaan muun muassa yhtyeistä Mopo, The Mystic Revelation of Teppo Repo, Mikko Innanen 10+ ja Joose Keskitalo.

Perjantai 24.9. klo 18.30 Artturi Rönkä & Amanda Blomqvist
Artturi Rönkä: soolopiano & Amanda Blomqvist soolo: ääni ja perkussiot

Pianisti-säveltäjä Artturi Röngän soolokonsertti koostuu uudesta, vuonna 2020 sävelletystä musiikista. Sävellyksissä voi kuulla kaikuja niin modernista jazzista ja nykytaidemusiikista kuin kauempaakin musiikin historiasta. Pandemia-ajan päiväkirjaa muistuttavien
luonnosmaisten sävellysten ympärillä kuullaan myös vapaata improvisointia. Konserttia on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Artturi Rönkä (s. 1990) on helsinkiläinen pianisti-säveltäjä, jonka tuotantoon kuuluu sekä jazzia että uutta konserttimusiikkia. Pianistina Rönkää voi kuulla mm. yhtyeissä AR Quartet, Kasperi Sarikoski & Nuance, Jere Haakana Varjosto ja Selma Juudit Alessandra. Rönkä on myös kysytty sovittaja, jonka sovituksia mm. UMO Helsinki Jazz Orchestra esittää
säännöllisesti.

Ahvenanmaalainen rumpali-laulaja Amanda Blomqvist on tuttu soundillisesti rikkaista yhtyeistä Birdpeople ja Frank Frank Frank.
Uusi sooloprojekti on paljas mutta myös voimakas, rumpujen ja ihmisäänen yhdistelmä, jossa minimalistiset rytmit sekä vapaa improvisaatio löytävät luonnollisen paikkansa.

Maanantai 27.9. klo 19.00 Anni Elif & Seppo Kantonen
Anni Elif: laulu, Seppo Kantonen: piano
Laulaja Anni Elif ja pianisti Seppo Kantonen muodostavat luovan duon, joka seikkailee runsaiden äänikudosten maailmassa, jossa herkkyys ja voimakkuus lyövät kättä. Inspiraatio lähteenä toimivat hiljaisuus, improvisaatiota ja runoutta.
“Anni Elifin vokaalinen laaja-alaisuus ja ilmaisuvoima häikäisivät.” – Kaija Huida, Satakunnan Kansa / Rauma Festivo 2020.