Saksofonisti Linda Fredrikssonin debyyttisooloalbumi ilmestyy 29.10. – ensimmäinen single nyt suoratoistopalveluissa

54
lukukertaa

Lokakuun lopulla julkaistava Juniper on mm. Moposta ja Superpositionista tutun saksofonisti Linda Fredrikssonin ensimmäinen sooloalbumi. Introspektiivisen, pitkään hautuneen kokonaisuuden ensimmäinen single Neon Light [and the sky was trans] on julkaistu tänään ja nyt kuunneltavissa suoratoistopalveluissa. 

Linda Fredriksson julkaisee debyyttisooloalbuminsa Juniper 29. lokakuuta We Jazz -levymerkillä. Yhtyeistä kuten MopoSuperposition ja Ricky-Tick Big Band tuttu Fredriksson sulauttaa esikoisellaan yhteen improvisaatioon pohjaavan jazzilmaisun sekä singer-songwriter-perinteen. Albumilla Fredrikssonin kanssa esiintyy yhtye, jossa soittavat Tuomo Prättälä (koskettimet), Olavi Louhivuori (rummut) ja Mikael Saastamoinen (kontrabasso). Tuottaja Minna Koivisto soittaa modulaarisyntetisaattoria ja levyllä vierailee ruotsalaispianisti Matti Bye

Juniper on artistin omin sanoin hänen ”hiljaisen ja ujon puolensa säveltämä” albumi ­– rehellinen ja yksityinen. Sielultaan se on singer-songwriter-musiikkia jazz-yhtyeen soittamana. Musiikillisiksi vaikutteikseen Fredriksson listaa artisteja kuten Sufjan StevensAlice ColtraneFeistEric DolphyNeil YoungIro Haarla ja Billie EilishJuniperin musiikki on syntynyt hitaasti ja pitkän ajan sisällä, omassa tilassa. ”Se on oma maisemani ja rauhan paikkani kaiken kaaoksen keskellä. Kupla, jonka sisällä on ollut hyvä olla”, Fredriksson kuvailee.

Tänään julkaistu ensimmäinen single Neon Light [and the sky was trans] on ”kappale kiiltäviltä kaduilta – siirtymä uuteen”, jossa mukana soi Fredrikssonin työhuoneen ikkunan takana ropiseva sade. Kappale on portti huolella muovailtuja, syviä tunnelmia kantavan levyn erityiseen maailmaan.

Neon Light [and the sky was trans] nyt kuunneltavissa suoratoistopalveluissa: 
http://kud.li/wjdl71

Juniperin syntyprosessi on jazzlevylle erityinen. Pitkä, introspektiivinen sävellystyö tapahtui pitkälti kitaralla, koskettimilla ja laulaen. Fredriksson vei vähäeleiset kappaleensa ja kotona luodut demonsa jazzyhtyeelle, joka loihti sävellyksistä omannäköisiään. Tätä vaihetta seurasi Fredrikssonin ja hänen tuottajaparinsa Minna Koiviston yksityiskohtainen jälkituotantoprosessi, jonka tuloksena varhaisten demojen minimalistinen henki ja herkkyys ovat albumilla läsnä. 

Altto- ja baritonisaksofonien virtuoosina tunnettu Fredriksson soittaa levyllä myös bassoklarinettia ja vastaa rumpuohjelmoinnista sekä esimerkiksi työhuoneensa vanhan patterin ja lähimetsän narisevan puun kenttä-äänityksistä. Albumilla ovat tärkeässä osassa myös kaksi lapsuudesta asti mukana kulkenutta instrumenttia: alakerran Onnilta saatu reikäinen, auton alle jäänyt akustinen kitara sekä naapurin Lauralta peräisin oleva Rhythmic 8 -syntetisaattori.

Saksofonin soittoa Fredriksson lähestyy albumilla säveltäjän näkökulmasta. ”Koko levyn teon ajan olen fonia soittaessa halunnut palvella musan tunnelmaa ja yrittänyt tehdä valintoja musiikki edellä. Monesti olen päättänyt soittaa tosi vähän, vaikka joku mörkö pään sisällä on huudellut, että pitää soittaa nopeasti ja paljon. Kaikkien improvisaatioiden ja solististen osuuksienkin johtotähtenä on ollut kokonaisuus ja kunkin biisin ominainen tunnelma”, Fredriksson kertoo.

Juniperia on tehty kahdessa eri studiossa, kolmessa kodissa, kahdella mökillä ja neljällä työhuoneella. Studiokaluston lisäksi sen osuuksia on äänitetty myös iPhonella ja läppärin mikrofonilla. Albumi onkin huomionarvoinen esimerkki 2020-luvun alun luovan muusikon ja säveltäjän lokikirjasta. 

We Jazz Records julkaisee Linda Fredrikssonin Juniper-albumin mustana ja violettina vinyyliversiona, CD:nä ja digitaalisesti 29. lokakuuta. Lisätiedot: http://wejazzrecords.bandcamp.com/album/juniper

Linda Fredriksson: Juniper
We Jazz Records LP/CD/digi (WJLP40/WJCD40)
julkaisupäivä: 29.10.2021
jakelu: We Jazz (Suomi) / Kudos Distribution (muu maailma)
#wejazzrecords

1. Neon Light [and the sky was trans] 
2. Juniper 
3. Nana – Tepalle 
4. Pinetree song
5. Transit in the softest forest, walking, sad, no more sad, leaving
6. Lempilauluni 
7. Clea

Linda Fredriksson, altto- ja baritonisaksofonit, bassoklarinetti, kitara, piano, laulu, Rhythmic 8 -syntetisaattori / Tuomo Prättälä, piano, Rhodes, Moog, Juno 106 / Minna Koivisto, modulaarisyntetisaattori, Moog, OP-1 / Olavi Louhivuori, rummut / Mikael Saastamoinen, kontrabasso ja efektit / Matti Bye, piano (Nana – Tepalle)

Sävellykset: Linda Fredriksson
Tuotanto: Linda Fredriksson & Minna Koivisto
Äänitys: Joonas Saikkonen – Lammaskallion Audio & E-Studio / Linda Fredriksson – Kruununhaka, Kallio, Taalintehdas, Vallila, Herttoniemi, Sipoo / Minna Koivisto – Vallila / Tuomo Prättälä – Kalasatama / Tari Doris – Töölö / Matti Bye – Tukholma
Miksaus: Joonas Saikkonen 
Masterointi: Jarno Alho
Kuvitus: Sanna Hellikki Turunen
Valokuvat: Iiris Heikka
Design: Matti Nives