Aki Rissanen julkaisee soololevyn

278
lukukertaa

Yksi tämän hetken kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia jazzartisteja pianisti Aki Rissanen julkaisee perjantaina 25.6. uuden soololevynsä Divided Horizon digitaalisena. Levyn fyysinen painos tulee myyntiin 3.9. Flyygelin lisäksi levyllä kuullaan Omniwerk-kosketinsoitinta, jota on maailmassa yksi ainoa kappale. Kuuntele albumi TÄSTÄ.  

Yhtyeensä Aki Rissanen Trio myötä eurooppalaisen jazzkentän eturiviin noussut pianisti Rissanen julkaisee brittiläisen levymerkin Edition Recordsin kautta uransa kolmannen sooloalbumin. Soolotuotannossaan Rissanen keskittyy minimalistisiin, melodisiin aihioihin, joissa kuuluu hänen laaja-alainen kokemuksensa klassisen, jazzin ja elektronisen musiikin alalta.

Flyygelin lisäksi Rissanen soittaa ainutlaatuista kosketinsoitinta Omniwerkiä, joka on cembalonrakentaja Jukka Ollikan ja elektroniikkavisionääri Jonte Knifin luomus. Ulkoisesti cembaloa muistuttava soitin on yhdistelmä kahdesta historiallisesta kosketinsoittimesta: Leonardo da Vincin kehittelemästä jousisoittimesta Viola Organistasta ja barokin ajan suositusta, koskettimistolla varustetusta luuttusoittimesta Lautenwerkistä. Soitinta on maailmassa vain yksi kappale – basisti-säveltäjä Lauri Porran rakennuttama ja omistama – eikä sitä ole kuultu jazzmusiikissa koskaan aikaisemmin. Lisäksi levyä maustavat hetkittäin syntetisaattorit.

Divided Horizonin musiikki sai muotonsa koronapandemian aikana keväällä ja kesällä 2020. 

”Joku viisas kertoi minulle kerran, että tee sellaista musiikkia, jota haluat itse kuunnella. Pandemian luomassa epävarmassa tilassa huomasinkin hakevani musiikkiini lisää seesteisyyttä ja pelkistetympää ilmaisua. Vietin perheeni kanssa pitkän ajan mökillämme Savossa, jossa käytettävissäni oli vanha piano ja edessäni näkymä järvelle”, Rissanen kertoo.

Levyn musiikissa on runsaasti visuaalisia sävyjä ja tätä korostaen Rissanen on tehnyt kolme musiikkivideota:

Vallons: https://www.youtube.com/watch?v=Yzdg8RsRdw0Omniwerk Interlude: https://www.youtube.com/watch?v=yk68stTCXgUStream Lines: https://www.youtube.com/watch?v=GDI8thlOdfY

Rissanen on esittänyt soolokonsertteja jo pitkään sekä julkaissut soolopianolevyt La Lumière Noire (aeon, 2008) ja Sturm (Ilma Records, 2015). Sooloartistina hän sai tunnustusta jo varhain: Rissanen sai toisen palkinnon Montreuxin jazzfestivaalin soolopianokilpailussa vuonna 2004 ja solistipalkinnon La Defensen jazzyhtyekilpailussa Pariisissa vuonna 2006.

Aki Rissanen on yksi Suomen tämän hetken mielenkiintoisimmista ja kansainvälisesti seuratuimmista jazzmuusikoista, jonka ura on vahvassa kansainvälisessä nousussa. Läpimurtonsa hän teki Edition Recordsin julkaistua Aki Rissanen Trion debyyttilevyn Amorandom keväällä 2016. Albumi sai ylistäviä arvioita kotimaassa ja ulkomailla, ja se voitti Emma-palkinnon Vuoden jazzalbumi -kategoriassa. Kiitelty debyytti sai jatkoa vuosina 2017 ja 2019, kun trio julkaisi levyt Another North ja Art In Motion niinikään Edition Recordsin kautta.