Hämeenlinnassa Linnajazzia kesällä ja syksyllä

189
lukukertaa
Jukka Perko Avara konsertoi Hämeenlinnan kirkossa.

Perinteinen hämeenlinnalainen musiikkitapahtuma Linnajazz järjestetään tulevana kesänä kaksipäiväisenä tapahtumana lauantaina 31.7. ja sunnuntaina 1.8. Lauantaina järjestetään konsertti Hämeenlinnan torilla ja sunnuntaina perinteinen Linnanpuiston pääkonsertti. Molemmissa konserteissa on useita esiintyjiä, ja niihin on kaikilla vapaa pääsy.

Esityksiä ei heinä-elokuun vaihteessa järjestetä sisätiloissa, koska on vielä epäselvää, kuinka nopeasti koronatilanne helpottuu ja viranomaisten asettamat rajoitukset poistuvat. Niinpä Linnajazz järjestää konserttisarjan syksyllä otsikolla Linnajazzin syksy. Konsertteja pidetään kolmen viikon välein Hämeenlinnan teatterissa, Suistoklubilla, Hämeenlinnan kirkossa ja Sibeliuksen syntymäkodissa.

Jazzia kesällä ja syksyllä

Linnajazzin toiminnanjohtaja Antti Mustakallio pitää hyvänä, että jazzia on tarjolla kaupungissa nyt myös syksyllä.

– Kesällä on kaksi intensiivistä Linnajazz-päivää. Sekä torikonsertti että Linnanpuiston pääkonsertti ovat monen tunnin kokonaisuuksia, joten musiikista pääsee nauttimaan oikein kunnolla. Luvassa on rentoa, svengaavaa ja viihdyttävää rytmimusiikkia.

– Linnajazzin syksy -konserttisarjaan olemme saaneet liudan suomalaisen jazzin huippuja. Mukana on konkarimuusikoita sekä nuorta osaamista ja intoa. Lisäksi konsertit edustavat hienosti eri tyylilajeja. Jokainen löytää varmasti itselleen sopivan esityksen ja parhaimmillaan useamman.

– Syksyn konserttisarjassa on mainiota sekin, että nyt kun Linnajazz ei rajoitu vain yhteen kesäviikonloppuun, korkeatasoisia jazz-esityksiä on kaupungissa tarjolla aiempaa pidemmällä aikavälillä. On aina uusi konsertti, jota odottaa ja johon mennä ystävien kanssa.

Musiikkia kaikille

Linnajazzin torikonsertin avaa koko perheen jazzseikkailu Ota kiinni, Pötkönen! Musiikkia on tarjolla monen ikäisille ja eri tyyleistä pitäville. Mustakallio on tyytyväinen kattaukseen.

– Linnajazzeilla oli takavuosina konsertti lapsille ja mielestäni tällaista perinnettä kannattaa ehdottomasti vaalia. Jazz on hauskaa musiikkia, joka sopii kaiken ikäisille.

– Kuulijoilla on nyt mistä valita. Kesän konserteissa pääsee kuulemaan paikallisia bändejä ja tarjolla on myös soulia ja funkia huippuesiintyjiltä. Tanssiaskelien ottaminen on ehdottoman suotavaa. Syksyn konserttisarjassa puolestaan erilaiset jazz-tyylit ovat hyvin edustettuina, ja esitykset ovat taiteellisesti kunnianhimoisia, Mustakallio kuvailee.

Linnajazzin tulevaisuus

Linnajazzin järjestää Hämeenlinnan soitannollinen kerho ja tapahtuma on pienelle yhdistykselle iso puristus.

– Tällaisen tapahtuman järjestäminen ei ole mahdollista ilman tukijoita. Teemme markkinointiyhteistyötä Hämeenlinnan kaupungin kanssa. Lisäksi olemme hyvin kiitollisia Oma Säästöpankille, joka on tänä vuonna Linnajazzin pääyhteistyökumppani. Monet muutkin paikalliset yritykset ovat pistäneet kortensa kekoon. Se on hienoa, sillä koska tarjolla on isoja ilmaisia konsertteja, Linnajazz on aidosti kaupunkilaisten oma tapahtuma, Mustakallio linjaa.

Antti Mustakallio kommentoi myös Linnajazzin taloutta, joka oli heikko jo ennen koronaepidemiaa.

– Vaikeasta tilanteesta ei ole vielä kunnolla noustu. Mutta kaikki mahdollisuudet parempaan huomiseen on. Jos tapahtuma on lähellä sydäntä, kannattaa tulla konsertteihin ja ostaa lippuja vaikka lahjaksi. Näinä aikoina se on samalla tukea koronasta erityisesti kärsineille artisteille ja koko alalle.

* * *

Linnajazzin pääyhteistyökumppani: Oma Säästöpankki

Linnajazzin yhteistyökumppanit: Hämeenlinnan kaupunki, Osuuskauppa Hämeenmaa, K-Citymarket Hämeensaari, Asianajotoimisto Skogster, Jukolan apteekki, LähiTapiola, HAMK, Twebs, Kumu, Kanta-Hämeen Sairaanhoitopiiri, Hämeenlinna-Vanajan seurakunta

Linnajazzin tukijat: Hauhon Säästöpankkisäätiö, Rengon Säästöpankkisäätiö, Olga ja Vilho Linnamon säätiö, Musiikin edistämissäätiö

Linnajazzin ohjelmisto

Torikonsertti 31.7. alkaa lapsille, lapsenmielisille ja koko perheelle suunnatulla jazzseikkailulla Ota kiinni, Pötkönen! Klovni Mona Ratalahti ja laulaja Kielo Kärkkäinen hyppäävät rosvoveljesten housuihin ja näyttävät poliisimestari Pötköselle pitkää nenää.

Takavuosina Linnajazzeilla oli joka vuosi konsertti lapsille. Tämä perinne on nyt hyvä palauttaa: musikki kuuluu kaiken ikäisille, ja kaikille avoimiin konsertteihin on mukava tulla koko perheen voimin.

Torikonsertissa esiintyy lisäksi useita taitavia hämeenlinnalaisia muusikoita. Lavalle astuu laulaja Marjuska Santalan kvartetti ja sen jälkeen laulaja Henkka Savolaisen vetämä showbändi UJO. Musiikki on tasokasta ja viihdyttävää ja se sopii erinomaisesti rentoon lauantaipäivään torilla. Päivän päättää paikallinen musiikkikollektiivi Kassun jamit: lavalle voi astua jammailemaan ja synnyttämään yhdessä muiden soittajien kanssa ainutlaatuisia tulkintoja.

Kun esiintyjä vaihtuvat toriyleisöä viihdyttää rentoa New Orleans -jazzia soittava The Hämpton Dixieduo. Viihdyttävää musiikkia on siten luvassa monta tuntia.

Linnanpuiston konsertti 1.8. alkaa lähes perinteisin menoin, kun toinen Hämeenlinnan suurista jazz-orkestereista, 18-henkinen Hämeenlinna Big Band astuu lavalle ja täyttää puiston kesäisellä svengillä.

Linnajazzin ulkomainen artistivieras tulee tänä vuonna Yhdysvalloista. Janet Evra on laulaja, basisti ja säveltäjä. Janet Evran kvintetin musiikki on bossa novaa ja lattarijazzia moderneilla vaikutteilla. Pirskahtelevana piknik-jazzina se sopii erinomaisesti Linnanpuiston tunnelmaan.

Konsertin päättää iso soul-funk-orkesteri Funky Finns & Happy People. Kokoonpano on saanut alkunsa trumpetisti Mikko Pettisen soul-bändistä Happy People, mutta nyt soittajia ja laulajia on tullut mukaan lisää, joten orkesterin nimikin on kasvanut. Erikoisvieraana lavalle astuu nuori räppäri/laulaja Benjamin Paavilainen eli Bentality. Puistokonsertti saa huipennuksensa tanssivissa tunnelmissa.

The Hämpton Dixieduo viihdyttää yleisöä tauoilla myös Linnanpuiston konsertissa.

Linnajazzin syksy -konserttisarja tarjoaa kuulijoille suomalaisten huippuluokan jazz-artistien esityksiä. Jukka Eskola Soul Trio aloittaa konserttisarjan 26.8. Hämeenlinnan teatterissa. Trumpetisti Eskola ja trion rumpali Teppo Mäkynen ovat molemmat omien soittimiensa tunnustetuimpia jazz-taiteilijoita Suomessa.

Suistoklubilla järjestetään kolme konserttia: Jukka Gustavson & Street Level 10.9., Jussi Syren and The Groundbreakers 1.10. sekä Peela 22.10. Jukka Gustavson on tunnustettu pitkän linjan kosketinsoittaja, joka soitti aikoinaan legendaarisessa Wigwam-yhtyeessä. Luvassa on progepohjaista jazzia funk- ja pop-vaikutteilla. Jussi Syrenin yhtye on Suomen kansainvälisesti tunnetuin bluegrass-orkesteri, jonka hyväntuulinen roots-musiikki saa hymyn kenen tahansa suupielille. Peela on nuorten huippujatsarien kokoonpano, joka on herättänyt viime aikoina ansaittua huomiota jazz-piireissä. Peelan musiikki on taidokasta fuusiojazzia, mutta kappaleet eivät ole vain instrumentaaleja – pianisti Maja Mannila osoittaa myös laulutaitonsa.

Jukka Perko Avara esiintyy Hämeenlinnan kirkossa 13.11. Jukka Perko on Suomen parhaita ja tunnetuimpia saksofonisteja. Hänen syvältä suomalaisesta perinteestä nousevat virsi- ja kansanmusiikkisovituksensa ovat vetäneet konserttisalit täyteen jo vuosien ajan. Luvassa on kuulasta ja avaraa äänimaisemaa, jota Perkon kanssa tuottavat kitaristit Teemu Viinikainen ja Jarmo Saari.

Konserttisarjan päättää tämän hetken kiinnostavimpiin jazzpianisteihin kuuluva Aki Rissanen. Hän pitää soolopianokonsertin Sibeliuksen syntymäkodissa 4.12. klo 15.

Linnajazzin ohjelmisto tiivistetysti

LINNAJAZZ 31.7-1.8.2021

Lauantai 31.7.

13.00 Linnajazz torilla

Ota kiinni, Pötkönen!
Lastenmusaa jatsisti

Marjuska Santala Quartet
Pirskahtelevaa suomalaista sielunmaisemaa

UJO
Satumaisesti groovaava showbändi

Kassun jamit

Luovaa improvisointia rennolla porukalla

Hämeenlinnan torilla kiertää myös Hämpton Dixieduo

Sunnuntai 1.8.

Klo 14 Linnanpuiston konsertti

Hämeenlinna Big Band
Kaupungin kuumimmat torvet

Janet Evra Quintet
Kuplivaa piknik-jazzia valtameren takaa

Funk Finns & Happy People feat. Bentality
Kesän menevin soul-funk-orkesteri

Tauoilla viihdyttää Hämpton Dixieduo

LINNAJAZZIN SYKSY -KONSERTTISARJA

Jukka Eskola Soul Trio

Torstaina 26.8. klo 19, Hämeenlinnan teatteri

Jukka Eskola, trumpetti
Mikko Helevä, urut
Teppo Mäkynen, rummut

Jukka Gustavson & Street Level

Perjantaina 10.9. klo 20, Suistoklubi

Jukka Gustavson, laulu & kosketinsoittimet

Jan-Olof Strandberg, basso

Thomas Törnroos, rummut 

Jussi Syren & The Groundbreakers

Perjantaina 1.10. klo 20, Suistoklubi

Jussi Syren, mandoliini

Tauri Oksala, banjo

J.P. Putkonen, kitara

Tero Mäenpää, basso

Peela

Perjantaina 22.10. klo 20, Suistoklubi

Johannes Granroth, kitara, laulu

Johan Dahlbo, rummut

Maja Mannila, koskettimet, laulu

Sami Leponiemi, saksofoni

Antti Ahoniemi, basso

Mikko Antila, perkussiot

Jukka Perko Avara

Lauantaina 13.11. klo 19, Hämeenlinnan kirkossa

Jukka Perko, saksofoni

Teemu Viinikainen, kitara

Jarmo Saari, kitara

Aki Rissanen

Lauantaina 4.12. klo 15, Sibeliuksen syntymäkodissa

Aki Rissanen, piano

Konserttiliput: Lippu.fi ja ovelta ennen konserttien alkua

LIITE 3 – Linnajazzin esiintyjät

Ota kiinni, Pötkönen!
Ota kiinni, Pötkönen! on vauhdikas jazzseikkailu koko perheelle. Klovni Mona Ratalahti ja laulaja Kielo Kärkkäinen hyppäävät rosvoveljesten housuihin ja näyttävät poliisimestari Pötköselle pitkää nenää Anna Pesosen (rhodes), Juho Kanervon (kontrabasso) ja Sebastian Krühnin (rummut) säestyksellä. Konsertin suomenkieliset laulut ilmestyivät vuonna 2019 Burger Trion levyttäminä, ja niitä on kuultu kesäteatterilavoilla ja lastentapahtumissa. Laulut syntyivät kun kaverukset Ratalahti ja Sami Sippolan eräänä tavallisen tylsänä talvi-iltana päättivät leikkiä Topi Kärkeä ja Repe Helismaata. Tule katsomaan miten rosvojen käy!

Marjuska Santala Quartet
Marjuska Santala Quartet: luvassa niin lämpimän kesäisen mielen kuin syvien tunteidenkin musiikkia – haikeita suomalaisia sielunmaisemia ja jazzahtavaa svengiä! 

Kokoonpanon musiikkia voitaisiin kuvata kansanmusiikin ja jazzin liitoksi monilla muilla rytmimusiikin mausteilla. Tämän tyylikkään pirskahtelevan yhtyeen ydinkokoonpanoon kuuluvat ammattimuusikot kitaristi Tommi Varjola ja laulaja-lauluntekijä Marjuska, joiden omissa sävellyksissä kuuluvat muusikoitten monipuoliset ulottuvuudet aina kansanmusiikista popahtavampaan tunnelmaan, jazziin ja klassiseenkin musiikkiin. Lopputuloksena kuuluu oma persoonallinen tapa tehdä ja kokea musiikkia, svengaten, pienillä koukuilla ja pilke silmäkulmassa; mitään tyylilajia ei kaihdeta. Yhtye on ehtinyt esiintymään kotikaupungin lisäksi paljon aina Kaustisilta Portugaliin ja Saksaan asti vaihdellen duosta kvintettiin. 

Marjuska Santala Quartetin ohjelmisto koostuu omista sävellyksistä sekä huolella valituista ja sovitetuista cover-kappaleista. Ensialbumi ”Tahtoisin” julkaistiin keväällä 2018, ja levyn myötä trio laajeni kvartetiksi. Albumin äänitti Markus Ketola (mm. UMO Jazz Orchestra), joka soittaa albumilla myös rummut ja vibrafonia. Ketolan ja Varjolan lisäksi levyllä musisoivat kontrabasisti Keijo Hakala ja avausraidalla vieraileva sähköbasisti Jan-Olof Strandberg.

Lauantaina torilla kuullaan musiikkikokoonpano: Marjuska – laulu, Tommi Varjola – kitara, Keijo Hakala – kontrabasso ja Markus Ketola – rummut. Ohjelmassa sekä Tahtoisin-albumin makupaloja että uunituoretta kirpeää, keveää ja kipeääkin tarinaa kesäisiä klassikoita unohtamatta. 

UJO
UJO! on kahdeksanhenkinen showbändi, jonka keulahahmona häärää Savolaisen Henkka. Luvassa siis isolla bändillä uusia ja vanhoja klassikkokappaleita, myös 20-luvun tunnelmaa saatetaan sivuta!? Laitetaan tuleen mm. Blues Brotherssii ja Brian Setzerii ja Bruno Marsii ja Maroon Faivii ja Stevie Wonderii ja Aki Sirkesaloo ja J.Karjalaista.. ja ja ja.. ..muita bilebiisejä.. Mopo rotkoon!

UJO! on siis: Henkka Savolainen: voc, Tommi Varjola: gtr, Marko Aarnio: drs, Perttu Piiroinen: bass, Pekka Pitkäkoski: pno, Jukka Pitkänen: trpt, Mikko Välimäki: trpt, Minna Pitkänen: tsax

Kassun jamit
Kassun jamit on laulaja Anne Tammisen koordinoima Hämeenlinnalainen musiikkikollektiivi, joka kokoontuu jamittelemaan Taidekasarmin tiloissa. Kassun jameissa halukkaat soittajat voivat astua lavalle ja päästää kuulijoiden ihmeteltäväksi omat soolonsa. Yhteisissä jameissa mitä tahansa saattaa tapahtua!

The Hämpton DixieduoThe Hämpton DixieDuo on Hämeenlinnassa perustettu New Orleans -jazzia soittava duo. Ohjelmistossa on vanhaa dixielandjazzia ja bluesia sekä uudelleen sovitettuja vanhoja kotimaisia iskelmiä. Bändin jäsenet ovat monissa musiikillisissa liemissä keitettyjä konkareita. Kokemusta löytyy kansanmusiikista, jazzista, marssimusiikista, rockista ja klassisesta sekä näiden erilaisista yhdistelmistä. Soittajien rautaisen ammattitaidon mahdollistama musiikilla ja musiikkityyleillä leikittely tekee The Hämpton Dixieduosta nautittavan musiikillisen elämyksen. Yhtye on tunnettu railakkaasta ja hyväntuulisesta esiintymistyylistään ja koskaan ei voi tietää mitä keikalla tulee tapahtumaan.

Muusikot Petri Keinonen banjo, laulu ja lyömäsoittimet. Jussi Harju sousafoni. Petrin yli 30-vuotiseen muusikon uraan mahtuu kansanmusiikkia, bluesia, teatterimusiikkia ja omaa tuotantoa. Jussi Harju on valittu useasti Jazzrytmit -lehden kriitikkoäänestyksissä vuoden jazz-tuubistiksi. Jussin aikaisempia bändejä ovat olleet mm. Storyville Brass Band, Riverside Rascals ja Spirit of New Orleans.

Hämeenlinna Big Band
Hämeenlinna Big Band on pitkiä perinteitä kantava 18-henkinen orkesteri, jolta taittuvat monenlaiset rytmimusiikin tyylit perinteisestä swingistä souliin ja pop-musiikkiin. Hämeenlinna Big Band on vuosien aikana ilahduttanut paikallista yleisöä monenlaisissa juhlissa ja konserteissa. Linnajazzin pääkonsertissa se on melkeinpä vakiesiintyjä. Orkesteria kipparoi trumpetisti Jykä Ahola.

Janet Evra Quintet
Gloucesterista, Englannista, kotoisin oleva Janet Evra on laulaja, basisti, säveltä ja lauluntekijä, joka asuu tätä nykyä St. Lousissa, Yhdysvalloissa. Hän sekoittaa musiikissaan perinteistä bossa novaa, sambaa ja latino-jazzia moderneihin vaikutteisiin indie-twistillä ja tuottaa siten tuoretta, puoleensavetävää ja omaperäistä musiikkia. Evra laulaa englanniksi, portugaliksi, espanjaksi ja ranskaksi. Evran debyyttialbumi Ask Her to Dance (2018) sai kriitikoilta suitsutusta. All About Jazz -lehden arvio tiivisti: ”Jokainen soittaja on huippuluokkaa ja jokainen Evran laulufraasi vaikuttaa olevan hymyn korostama.”

Janet Evra Quintetissä soittavat Will Buchanan (USA) kitarassa, Tomi Kämäräinen rummuissa, Pope Puolitaival saksofonissa ja Tuomo Uusitalo pianossa.

Funk Finns & Happy People feat. Bentality
Mikko Pettinen & Happy People perustettiin Pettisen 2Happy-levyn julkaisun aikoihin 2013. Happy People on esiintynyt festareilla ja klubeilla, tehnyt pari pienimuotoista kiertuetta ja esiintynyt myös Amsterdamissa. Happy People julkaisi Nothing Can Stop My Spirit -studiolivealbumin ja DVD:n joukkorahoituskampanjan avustamana 2016 ja Dance Away -singlen 2017.

2019 Pettisen vanha ystävä Antti Kleemola pyysi Happy Peoplen ydinryhmää Happy People Comboa Helsinkiin yhdelle firmakeikalle housebändiksi. Siitä poiki sitten saman firman 20v juhlakeikat Kaliforniaan San Franciscoon. Tuolla reissulla yksi juhlan vieraista kutsui bändiä Funky Finnsiksi. Noilla keikoilla solistivieraanamme oli American Idolista tuttu Joshua Ledet. Funky Finnsin liiderit Antti Kleemola ja Mikko Pettinen alkoivat tehdä yhdessä biisejä, joihin sanoittajaksi tuli bändin rumpalin Markku Heikkilän vaimo ja TriSis -lauluyhtyeeseen kuuluva ja Happy Peoplen kanssa monet kerrat esiintynyt Jonnu Heikkilä. Jonnu on tehnyt myös monia sanoituksia Mikon Happy People -bändin biiseihin.

Funky Finnsin ensimmäinen single (2020) oli Suomen Punaisen Ristin kanssa yhteistyönä tehty rasisimin vastainen hyväntekeväisyyskappale United We Stand, jossa oli solistivieraita kuudesta eri maasta ja neljästä maanosasta. Kaikki lähtivät mukaan ilmaiseksi ja jokainen kappaleessa mukana ollut äänitti ja kuvasi osuutensa itse omissa kodeissaan koronarajoitusten takia. Solistit olivat Joshua Ledet (US), Manuela Panizzo (IT/UK), Xantone Blacq (UK), David Silvah (BRA), Noel Saizonou (Benin) ja Pettinen sekä Kleemola.

Funky Finnsin toinen korona-ajan julkaisu oli helmikuussa 2021 julkaistu korona-aiheinen Very Dark Winter, jossa on erikoisvieraana nuori räppäri/laulaja Bentality eli Benjamin Paavilainen.

”Tapasin Benkun ensimmäisen kerran videon kuvauksissa ja yhteistyö tuntui niin vaivattomalta, että alettiin aika äkkiä puhua jo tulevista yhteistyökuvioista”, Pettinen sanoo. Niinpä Linnajazzin keikalle bändin vieraaksi lavalle nousee muutaman kappaleen ajaksi myös tämä nuori lahjakkuus Bentality, josta kuulemme ja kuulette vielä paljon.

Very Dark Winterissä on laulusolisteina Antti Kleemola, Mikko Pettinen sekä bändin kitaristi Onni Lonka. Linnajazzin keikalla kuullaan todennäköisesti myös aivan tuoretta Funky Finns -tuotantoa. Funky Finnsin suunnitelmissa on julkaista uusi ajankohtainen humaani soulkappale ja video muutaman kuukauden välein ja aina on mukana joku ulkopuolinen solistivieras.

Funky Finns & Happy People Feat. Bentality: Mikko Pettinen: laulu, Rhodes, trumpetti Antti Kleemola: laulu, koskettimet Onni Lonka: kitarat, laulu, Sampo Tiittanen: basso, Markku Heikkilä: rummut, William Suvanne: saksofonit, Joakim Berghäll: baritonisaksofoni, Hannu Lamminmäki: pasuuna, Teemu Mattsson: trumpetti, Jonnu Heikkilä: laulu, Jepa Lambert: laulu, Hanna-Maria Helenius: laulu, Special guest: Bentality: rap/voc/spoken word

Jukka Eskola Soul Trio
Linnajazzin syksyn avauskonsertissa yleisöä hyväillään suomalaisen huippuorkesterin musiikilla. Trumpetisti Jukka Eskolan uusin kokoonpano Soul Trio on hurmannut svengillään niin kuulijat kuin kriitikotkin. Yhtyeessä kuullaan Eskolan lisäksi suomijazzin supertähtiä Mikko Helevää (urut) ja Teppo Mäkystä (rummut). 

Soul Trion toinen levy julkaistiin 2019. Uudet kappaleet esittelevät rosoista ja sielukasta jazzmusiikkia yhdistettynä Etelä-Amerikan rytmeihin, sekä entistä vapautuneemman yhtyeen, joka haastaa itseään soitannollisesti uskomattomiin suorituksiin. 

Yhtyeen musiikin avainsanat ovat juurevuus, rytmi ja svengi, mutta kolmikko pyrkii myös vaikuttamaan kuulijoihinsa hienostuneella dynamiikalla ja välillä jopa minimalistisilla musiikillisilla ratkaisuilla. Jukka Eskola Soul Trion musiikki on rouhean soul- ja latin jazzin perinteestä ammentavaa svengaavaa nykyjazzia parhaimmillaan!

”Huikean trumpettiosaamisen, siis virtuoosisen tekniikan lisäksi Eskolan muusikkous nojaa ainakin seuraaviin suotaviin parametreihin: pettämättömään tyylitajuun, hulppeaan soundiin ja ilmaisuvoimaiseen rytmiikkaan.”

Jyri Ojala, Karjalainen (konserttiarvio, elokuu 2019)

Jukka Gustavson & Street Level
Jukka Gustavson & Street Level on pitkän linjan konkareiden tuore yhtye. Street Levelin musiikki pohjautuu progressiiviseen rockiin, jossa on runsaasti vaikutteita jazzista, funkista sekä 70-luvun popmusiikista. Musiikissa on myös runsaasti tilaa luovalle improvisoinnille.

Esiintyminen Suistoklubilla on uuden Natural High -levyn julkistamiskonsertti. Musiikki on taattua Gustavsonia, ja koko trio on vahvasti edustettuna.

Street Level perustettiin aikanaan muutamaa esiintymistä varten. Yhteinen sävel löytyi kumminkin heti, joten pitkäaikaisempi yhteistyö oli luonnollinen jatke.

Nimeksi tuli rumpali Thomas Törnroosin ehdottama ”Street Level” koska ensimmäinen konsertti soitettiin Porvoon Kahvila Rongossa katutasossa.

Yhtyeellä on takana toistakymmentä esiintymistä ja yhtyeen kemia toimii erinomaisesti. Jukka Gustavson on ehkä parhaimmillaan trio-kokoonpanossa, jossa hänen rikkaat harmoniansa pääsevät eniten oikeuksiin.

Street Level -yhtyeessä soittavat:

Jukka Gustavson, laulu & kosketinsoittimet
Jan-Olof Strandberg, basso
Thomas Törnroos, rummut

Jussi Syren and The Groundbreakers

Jussi Syren and The Groundbreakers on kansainvälisesti arvostettu bluegrass-yhtye, jonka akustista sointia on kuultu Suomen lisäksi yhdeksässä Yhdysvaltain osavaltiossa ja kuudessa Euroopan maassa. Nyt sitä kuullaan Linnajazzin syksyssä.

Yhtyeen yhdestoista albumi Bluegrass Headquarters sai viiden tähden arvion amerikkalaisessa Roots Music Report -julkaisussa ja highlight-arvion alan ykkösaviisissa Bluegrass Unlimited-lehdessä.

Bändi keikkailee tiiviiseen tahtiin kotimaassa ja ulkomailla. Mandolinisti Syrenin lisäksi yhtyeeseen kuuluvat banjisti Tauri Oksala, kitaristi J.P. Putkonen, sekä basisti Tero Mäenpää. Kaikki yhtyeen jäsenet laulavat.

Peela
Nuoremman sukupolven jazztaitureista muodostuva kuusihenkinen Peela-yhtye esittää kitaristi-säveltäjä Johannes Granrothin sävellyksiä. Yhtyeen persoonallinen ja notkea groove ammentaa jazzista, funkrockista ja neo-soulista, ja muusikoilla on tilaa leikkiä ja improvisoida. Mukaansatempaava rytminen meininki päätyy etenkin instrumentaali-kappaleihin, mutta Maja Mannila myös koristelee laulullaan kokonaisuutta eloisasti.

Peela esiintyy nyt ensimmäistä kertaa Hämeenlinnassa, Linnajazzin syksy -konserttisarjassa.

Peela on perustettu vuonna 2016 ja julkaisi debyyttialbuminsa Layers toukokuussa 2018. Odotettu toinen levy ilmestyi keväällä 2020.

Yhtyeessä soittavat Johannes Granroth (kitara, laulu, sävellykset), Johan Dahlbo (rummut), Maja Mannila (koskettimet, laulu), Sami Leponiemi (saksofoni), Antti Ahoniemi (basso) ja Mikko Antila (perkussiot).

Peelassa on hieno yhtyekemia, sillä siinä on vain vahvoja persoonallisuuksia, jotka eivät kuitenkaan varjosta toisiaan. Yhdessä nämä talentit ovat vielä enemmän”, Pentti Ronkanen hehkuttaa yhtyeen esiintymistä Suomijazz.com-sivustolla.

Jukka Perko Avara
Saksofonisti Jukka Perko on puhutellut kuulijoitaan kirkkokonserteillaan jo vuosikymmenen ajan. Merkkipaaluiksi ovat muodostuneet albumit Kaanaanmaa (v. 2002), Maan Korvessa (v. 2008), Avara (v. 2011) sekä Invisible Man (v. 2016). Pienyhtyeellä soitetut sadat konsertit ovat piirtäneet kauniin kaaren, johon kasvaa jatkuvasti väkevää jatkoa uuden sävelmateriaalin myötä. Jazzin eväin ravittujen Perkon ja kitaristi Teemu Viinikaisen mukana häärii musiikin valtavirtojen ulottumattomissakin kitaroineen urheasti seilaava Jarmo Saari.  

Suomalaisuuden juurilla ja perimmäisten kysymysten äärellä, musiikin kauneutta ja totuutta etsiessään Avara päätyy usein soitossaan maisemiin, joihin ei löydä muuten kuin tieltä eksymällä. Kuitenkin, hurjimmankin versioinnin ulottumattomiin jää aina ydin, pyhä, joka ei taivu tulkintoihin. Rohkeus ja nöyryys, tradition kunnioitus ja uuden etsiminen, niukkuus ja runsaus, akustinen ja sähköinen. Kolmikkomme suostuessa näiden vastakohtien voimaan syntyy musiikkia, joka herkistää kuulijansa ja tarjoaa avaran ikkunan arkitodellisuuden ulkopuolelle.

Linnajazzin syksyn kirkkokonsertissa kuullaan musiikkia luovista virsisovituksista aina suomalaisiin klassikoihin.

Aki Rissanen
Aki Rissanen esittää Linnajazzin syksyn soolopianokonsertissa materiaalia uudelta soololevyltään, joka julkaistiin kesällä 2021. Rissasen ennakkoluulottomassa musiikissa  on vaikutteita jazzista vapaaseen improvisaatioon, renessanssimusiikista elektroniseen toisteiseen musiikkiin. Konsertin pituus on noin 45 minuuttia.

Pianisti Aki Rissanen on eräs tämän hetken mielenkiintoisimmista ja seuratuimmista jazzmuusikoista, jonka ura on vahvassa kansainvälisessä nousussa. Hän saavutti merkittävää huomiota arvostetun brittiläisen levymerkin Edition Recordsin julkaistua Aki Rissanen Trion debyyttilevyn Amorandom keväällä 2016. Albumi sai ylistäviä arvioita kotimaassa ja ulkomailla kuten mm. brittilehti Guardianissa sekä tärkeimpiin jazzjulkaisuihin kuuluvassa Jazzwisessa. Helsingin Sanomat nosti levyn ”Vuoden parhaimmaksi”. Levy voitti myös Emma-palkinnon Vuoden jazzalbumi 2016 -kategoriassa.

Rissanen opiskeli 12 vuotta klassista pianonsoittoa ennen kuin siirtyi opiskelemaan jazzmusiikkia. Hän sai arvostetun toisen palkinnon soolopianokilpailussa vuoden 2004 Montreux’n jazzfestivaaleilla. Lisäksi hän voitti Suomen finaalin The Young Nordic Jazz Comets -kilpailussa vuosina 2003 ja 2005. Pariisin La Defense Festival palkitsi hänet parhaana solistina ja parhaasta ohjelmistosta v. 2006.