Sinfonista jazzia Suomessa ja Moldovassa – korona-ajan vaihtoehto peruuntuneille konserteille

759
lukukertaa
Kuva: Max Efremoff.

Yksi koronan kovimmin kohtelemista elämänaloista on ollut tapahtumatoiminta ja esittävät taiteet. Laulaja Elena Mindrua tilanne ei silti lamaannuttanut, vaan hän kääri hihansa ja ryhtyi toteuttamaan vaihtoehtoisia suunnitelmia. Vaikka verkkotapahtumat eivät korvaa elävää läsnäoloa, ne tarjoavat omanlaisensa mahdollisuuden kulttuurin tekemiseen ja kokemiseen.

Symphonic Jazz in Moldova oli suunniteltu neljän konsertin kokonaisuudeksi, jossa suomalainen jazz-kvartetti kohtaa Moldovan kansallisen nuoriso-orkesterin. Orkesterisovitukset ovat pääosin Sampo Kasurisen, sävellykset ja sanoitukset mm. Tuomas J. Turusen ja Elena Mindrun käsialaa. Sinfoniaorkesteria on käytetty tasapainoisesti jazzin luonnetta kunnioittaen.

Kun koronan aiheuttamat matkustusrajoitukset astuivat voimaan, päätettiin konsertit toteuttaa innovatiivisesti siten, että kvartetti tallensi omat osuutensa ammattimaisesti kuvatulle videolle Suomessa ja video esitettiin projisoituna elävänä esiintyneen orkesterin kanssa Moldovassa 31.10.2020. Paikan päällä Teatrul National Eugene Ionescossa oli yleisöä koronarajoitusten sallimissa rajoissa.

Peruuntuneet konsertit korvataan neljässä osassa 12.-15.11.2020 klo 19.00 joka ilta YouTube -lähetyksinä, jotka myös on taltioitu ja leikattu korkealla ammattitaidolla siten, että kvartetin ja orkesterin välissä olleita kilometrejä tuskin huomaa. Tallenteet jäävät katsottaviksi myöhemminkin. Suunnitelmien muuttaminen oli mahdollista, koska konserttien rahoitus oli varmistettu jo ennakkoon Romanian kansalliselta kulttuurirahastolta. Pelkästään tai pääosin yleisötulojen varassa järjestettävien tapahtumien korvaaminen on vaikeampaa.

Symphonic Jazz in Moldova – projekti on jatkoa vuoden 2018 Symphonic Jazz in Transylvania hankeelle, joka toteutettiin yhteistyössä Romanian nuoriso-orkesterin kanssa. Molemmat kuuluvat tähän mennessä 12 konserttia Romaniassa ja Saksassa sisältäneeseen Symphonic meets Jazz -kokonaisuuteen.

Symphonic meets Jazz on konsepti, jonkun tarkoitus on tukea nuoria säveltäjiä ja heidän sinfoniaorkesterille kirjoittamiaan uusia teoksia, musiikinlajien välistä vuoropuhelua ja osallistuvien muusikoiden liikkuvuutta. Tämä uusi konserttimalli kannustaa suurta yleisöä, etenkin nuoria, tutustumaan sinfoniseen sekä jazzmusiikkiin, elävään musiikkiin, erilaisiin musiikkikulttuureihin ja arvoihin.

Esiintyjät:

-Elena Mindru, laulu

-Tuomas J. Turunen, piano

-Oskari Siirtola, basso ja sähköbasso

-Anssi Tirkkonen, rummut

Moldovan National Youth Orchestra, Kapellimestari: Andriano Marian

Sosiaalisen median kanavat missä videot julkaistaan:

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCprMaSFjtuT9chu95SJxY3g
Facebook: https://www.facebook.com/elenamindru.jazzvocalist
Instagram: https://www.instagram.com/elenamindru.jazzvoice/